Осъдиха "Терминатора" на 30 години

Той има 18 обвинения, включително убийства, изнасилвания, сексуално робство и използване на деца за войници

Боско Нтаганда
Източник: Reuters

Бившият конгоански лидер на бунтовниците Боско Нтаганда е осъден на 30 години затвор за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, съобщи BBC.
 
Нтаганда, с прякор "Терминатор", е осъден по 18 обвинения, включително убийства, изнасилвания, сексуално робство и използване на деца за войници
 
Това е най-тежката присъда, издавана досега от Международния наказателен съд.
 
 
Нтаганда е първия човек, осъден за сексуално робство и четвъртия, когото Международният наказателен съд осъжда след създаването си през 2002 г.
 
Роденият в Руанда 46-годишен бивш бунтовник е участвал в множество въоръжени конфликти както в Руанда, така и в Демократична република Конго.
 
Той се предаде в посолството на САЩ в Руанда през 2013 година.
 
Тогава анализаторите обявиха, че това е акт на самосъхранение, провокиран от опасността, в която е попаднал след загубата на битката за власт в рамките на своята бунтовническа група М23.
 
Какво е направил Нтаганда?
 
През юли тримата съдии обявиха Нтаганда за виновна по всички 18 обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени между 2002 и 2003 г. в богатия на минерали североизточен регион Итури
 
Нтаганда е бил "ключов лидер", който е издавал заповеди за "набелязване и убиване на цивилни", гласи текста на решението, огласен от съдия Робърт Фремр.
 
Според прокурорите, Нтаганда е ключова фигура при планирането и провеждането на операции за бунтовниците на Съюза на конгоанските патриоти (UCP) и нейното военно крило Патриотичните сили за освобождение на Конго (FPLC).
 
Въоръжената група е извършвала атаки срещу хора, за които се смята, че не принадлежат към етническата група хема, твърди Международният наказателен съд.
 
При едно нападение бойците са убили 49 души, заловени в бананова плантация зад едно село, като са използвали "пръчки и палки, както и ножове и мачете".
 
"Сред полето са открити труповете на мъже, жени, деца и бебета. Някои от телата са били голи, други с вързани ръце и счупени глави. Няколко тела са били изкормени или осакатени по друг начин”, обяви съдия Фремр.
 
Вследствие на насилието, от 1999 г. насам са избити повече от 60 000 души, станали жертва на войната между милициите за контрол на оскъдните минерални ресурси в региона, твърдят магистратите.
 
Съдиите постановиха, че Нтаганда лично е убил католически свещеник, докато командваните от него бойци са безчинствали в региона.
 
Престъпленията са извършени, когато Нтаганда е заемал длъжността заместник-началник на генералния щаб на лидера на Съюза на конгоанските патриоти Томас Лубанга. През 2012 г. Лубанга беше осъден на 14 години затвор и стана първия човек, осъден от Международния наказателен съд.
 
Каква е историята на Нтаганда?
 
По времето, когато настоящият президент на Руанда Пол Кагаме е лидер на Патриотичния фронт на Руанда, Нтаганда се е намирал под негово командване за прекратяване на геноцида през 1994 г. срещу неговата етническа група тутси.
 
След като размириците на Руанда преляха в съседното ДР Конго, Нтаганда се включва в тях и служи в националните армии и в Руанда, и в Конго.
 
През 2012 г. той става основател на бунтовническата група М23 в конкуренция със стотици войници от конгоанската национална армия.
 
По-късно неговите бойци превземат град Гома в източната част но ДР Конго. Смята се, че в резултат на това най-малко 800 000 души са напуснали домовете си.
 
През 2013 г. бунтовническата група М23 е победена от конгоанските правителствени сили. 
21:35 | 06 Декември 2019 г.

Терористичен удар в САЩ? Военен от С. Арабия е уби...

21:35 | 06 Декември 2019 г.
Местният шериф Дейвид Морган пред журналистите за стрелбата в базата в Пенсакола Индивидът, който уби трима души днес, откривайки огъ...
16:48 | 06 Декември 2019 г.

Пак стрелба със загинали във военна база в Съедине...

16:48 | 06 Декември 2019 г.
Военноморската въздушна база Пенсакола в американския щат Флорида съобщи за стрелец на територията си, предаде АФП. Четирима души са убит...
15:20 | 06 Декември 2019 г.

Газова експлозия в 13-етажен жилищен блок в Словак...

15:20 | 06 Декември 2019 г.
Експлозия на газ стана днес в 13-етажен блок в град Прешов, Източна Словакия, съобщи Словашкото радио, цитирано от ТАСС. По предвари...
15:16 | 06 Декември 2019 г.

Четирима брутални изнасилвачи и убийци разстреляни...

15:16 | 06 Декември 2019 г.
Четирима обвинени в изнасилване и убийство индийци между 20 и 26-годишна възраст бяха разстреляни от полицията край Хайдерабад, съобщи &q...
12:22 | 06 Декември 2019 г.

Гърция изгони либийския посланик

12:22 | 06 Декември 2019 г.
Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас тази сутрин е извикал либийския посланик в Атина и му е съобщил, че е взето решение то...
12:13 | 06 Декември 2019 г.

60-годишна българка е арестувана в Гърция за участ...

12:13 | 06 Декември 2019 г.
Българска гражданка е арестувана в Гърция за участие в телефонни измами. Тя била "касиерка" на престъпна група и събирала п...