Пчелите се евакуират след земетресението в Пуерто Рико

Пчелите са изоставили до 25% от кошерите в градове като Гуаянила в южната част на страната

пчела
Източник: Pixabay

След няколкото земетресения, разтърсили Пуерто Рико през последните дни, в страната се наблюдава странен феномен. Пчелите изоставят своите кошери. Оказва се, че земетресенията са разрушили много от техните колонии, заявиха експерти, като изразиха опасения, че подвид, разглеждан като възможно решение на световната пчелна криза, може да поеме друг удар, след като беше почти унищожен от урагани през 2017 г.
 
Пчелите са изоставили до 25% от кошерите в градове като Гуаянила в южната част на Пуерто Рико след стотиците трусове и земетресението с магнитуд 6,4, разтърсили района, каза Хермес Конде, директор на Островното училище за пчеларство на острова. Земетресенията са изместили положението на много кошери, объркали са връщащите се в тях пчели и са предизвикали унищожения вътре в дървените им домове, каза той.
 
 
Те също са нарушили нормалното хранене на пчеларите в кошерите през зимните месеци, а фермерите се възстановяват от земетресенията, срутили стотици домове и причинили поне един смъртен случай. Хиляди пуерториканци спят на открито, страхувайки се, че къщите им могат да се срутят в следващо голямо земетресение.
 
Американската територия потърси от президента Доналд Тръмп помощ за увеличаване на ресурсите, а пчеларите на острова апелират за дарения от САЩ за пчелна храна, за да спасят кошерите си.
 
„Пчелите търсят по-спокойни райони, бягайки от зоната на земетресението“, казва Конде, който е загубил 10 от 50-те си кошера в Гуаянила и се опасява от повече, ако земетресенията продължат.
 
Издръжливите, продуктивни пчели от Пуерто Рико са потомци на африканските пчели. Те се разглеждат като възможен заместител на западните пчели, безпрецедентен брой от които измряха поради така наречения „колапс на колониите“. Според учените пчелите на Пуерто Рико са по-малко податливи на паразити, виновни за измирането на западните - явление, причинило икономически загуби в световен мащаб при култури, зависещи от западните пчели.
 
Около 85% от пчелите на Пуерто Рико бяха унищожени от урагана Мария през 2017 г., при който загинаха около 3 000 души на Карибския остров. След това пчелната популация се възстанови до около 60% от предишния си размер, според Конде.
 
Пчелният експерт Тугрул Гирай, професор от университета в Пуерто Рико, заяви, че основната причина пчелите да изоставят кошерите е вероятна липса на храна, тъй като пчеларите се ориентират към други приоритети в живота си. Но той каза, че пчелите мразят вибрациите и многократните трусове и земетресенията след 28 декември са ги накарали да станат по-малко неспокойни и да напуснат кошерите.
 
„Пчеларите от Пуерто Рико се нуждаят от специална помощ в момента“, каза Гирай, призовавайки местните за подкрепа, когато се натъкнат на стресираните пчели на острова. 
21:48 | 26 Февруари 2020 г.

Коронавирусът се появи и в Грузия

21:48 | 26 Февруари 2020 г.
Лекари диагностицираха новия коронавирус при гражданин на Грузия, съобщи министърът на здравеопазването Екатерина Тикарадзе на извънредна...
20:29 | 26 Февруари 2020 г.

Играчка-плачка: Мъж се удуши в куфар заради пияна ...

20:29 | 26 Февруари 2020 г.
42-годишен мъж от Флорида е починал след най-нелепата игра на криеница с приятелката си, съобщава Fox News, позовавайки се на показанията...
18:12 | 26 Февруари 2020 г.

Македонка е дала положителна проба за коронавирус

18:12 | 26 Февруари 2020 г.
Първи случай на вируса Ковид-19 в Северна Македония бе потвърден от здравния министър в страната Венко Филипче, предаде Reuters. &ldq...
17:01 | 26 Февруари 2020 г.

24 души загинаха в сватбен автобус в Индия

17:01 | 26 Февруари 2020 г.
Сватбено тържество в Индия бе помрачено, след като автобус с гости полетя от мост в западния щат Раджастан, оставяйки 24 от 28-те пътника...
Доналд Тръмп понижи лимита за бежанци до 18 000 души
16:15 | 26 Февруари 2020 г.

Тръмп обвини медиите за отразяване на проблема с к...

16:15 | 26 Февруари 2020 г.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще проведе късно днес пресконференция относно избухването на коронавируса. Американският лидер каза т...
16:11 | 26 Февруари 2020 г.

Зеленски: Украйна няма да може да си върне Крим в ...

16:11 | 26 Февруари 2020 г.
Въпросът за връщането на Крим е неразделна част от националната идея на Украйна. Това обяви президентът Владимир Зеленски по време на фор...