САЩ обмислят изтегляне на военния си контингент от Косово

Филип Коснет е информирал премиера Курти за плановете на Пентагона да преосмисли военното присъствие на САЩ в страната

САЩ армия, военни, Сирия
Източник: ЕПА/БГНЕС

Посолството на САЩ в Прищина е информирало премиера Албин Курти, че Вашингтон обмисля изтегляне на военния си контингент от Косово, научава прищинският ежедневник Gazeta Express от свои източници в американското дипломатическо предсавителство.

Преди месеци се спекулираше, че американците обмислят да премахнат базата "Бондстийл" от Косово, ако политическото му ръководство продължи да не се подчинява на международните предложения за премахване на данъка. Но тази информация така и не беше потвърдена.

Но сега изглежда, че този вариант наистина е обмислян сериозно. Посланик Филип Коснет, по време на среща с премиера Курти, го е информирал за плановете на Пентагона да преосмисли военното присъствие на САЩ в страната.

"Посолството на САЩ в Прищина е казало на Курти, че присъствието на американските сили в Косово вече се обсъжда", каза източникът пред Gazeta Express.

Това е най-сериозното предупреждение, което Вашингтон отправя към Косово, след като САЩ разположиха своите войски там през 1999 година.

Ситуацията се влоши, след като през ноември 2018 г. бившият премиер Рамуш Харадинай въведе 100-процентови мита върху сръбския внос.

Gazeta Express съобщи, че министър-председателят Курти поради този проблем е отлъчен от висшите американски служители, които са категорични, че няма да се срещат с него, докато тарифите не бъдат отменени.

Албин Курти и председателят на парламента Вьоса Османи като кандидати за премиер на изборите на 6 октомври бяха обещали да вдигнат данъка и да го заменят с широки мерки за реципрочност със Сърбия. Но сега, когато ръководят управляващата коалиция, те все още не са взели решение по този въпрос.

Специалният пратеник на президента на САЩ Доналд Тръмп за диалога между Косово и Сърбия, посланик Ричард Гренел, продължава да настоява, че тарифите трябва да бъдат отменени незабавно, което ще даде възможност за възобновяване на диалога със Сърбия. Много е вероятно скоро да бъде постигнато бързо споразумение между Косово и Сърбия. Но новите лидери на Косово изглежда не са склонни към тази идея.

Четете още новини от България и света тук!

Албин Курти, в интервю пред Радио Свободна Европа, заяви, че няма нужда да се бърза в този процес, като напомни, че Сърбия ще проведе общи избори през април. Остава неизвестно дали това е основната причина, поради която Курти отлага отмяната на тарифите.

14:38 | 08 Април 2020 г.

По време на пандемия: Русия утвърди екипажа за сле...

14:38 | 08 Април 2020 г.
Държавна комисия утвърди екипажа на пилотирания кораб "Союз МС-16", който ще бъде изстрелян утре към Международната космическа ...
14:26 | 08 Април 2020 г.

Със светлинно шоу Ухан се събуди отново след COVID...

14:26 | 08 Април 2020 г.
Със среднощно светлинно шоу Ухан отдаде почит на героите, които се бориха срещу  коронавируса.   В първия ден, в който&...
14:06 | 08 Април 2020 г.

Страните с ваксина БЦЖ с 6 пъти по-малко смъртност...

14:06 | 08 Април 2020 г.
Страните, които имат широко разпространена програма за ваксинация, включваща ваксината срещу тубеколоза БЦЖ (Bacillus Calmette-Guerin), и...
13:50 | 08 Април 2020 г.

COVID-19 удари пак: Рекорд по жертви за ден в Испа...

13:50 | 08 Април 2020 г.
Испания регистрира втори пореден ежедневен ръст на смъртните случаи, свързани с коронавирус, със 757 смъртни случая. С това общият брой н...
12:17 | 08 Април 2020 г.

АФП: Защо афроамериканците са по-уязвими от COVID-...

12:17 | 08 Април 2020 г.
Новият коронавирус няма предпочитания, кого да зарази. В същото време според различни данни в САЩ, афроамериканците са по-уязвими от панд...
12:12 | 08 Април 2020 г.

В Гърция действат 500 мобилни екипа за тестване

12:12 | 08 Април 2020 г.
За ограничаване на разпространението на новия коронавирус (Covid-19), гръцкото правителство пуска 500 мобилни екипи за вземане на проби и...