Създадоха умен бастун за незрящи: предупреждава за препятствия и информира какво има наоколо

Използва се в 30 страни, интегрира в обществото изгубилите зрението си

Кюршат Джейлан, умен бастун за незрящи
Източник: WeWalk

33-годишният турски изобретател Кюршат Джейлан, който също има зрително увреждане, разработи интелигентен бастун с подкрепата на двамата си другари, с който има за цел да промени живота на около 253 слепи хора.
 
Кой е Кюршат Джейлан?
 
Завършил Програмата за психологическо консултиране в Университета в Бозязаджъ в Истанбул през 2011 г., и работи като ръководител на отдел иновативни технологии за слепи в Академията за млади гуру (YGA), нестопанска организация.
 
Според Джейлан "инвалидността е основата, за да може човек да приеме, че има само една разлика".
 
Какво е WeWalk?
 
WeWalk е проект за умен бастун за незрящи, първият в света, способен да открива препятствия над земята и да предупреждава потребителя, може да се свързва със смартфони и постоянно да се актуализира с нови приложения. По този начин получавате нови функции всеки ден.
 
Google Maps е един от първите примери за това. За разлика от обикновения бастун, WeWalk обединява всички хора със зрителни увреждания по света. Тази иновативна и интелигентна джаджа помага на незрящи хора да се движат по-удобно и безопасно. Предупреждава своя потребител да възприема препятствията като знаци и препятствия, които могат да се появят пред човека на нивото на гърдите и главата. Умният бастун има тъчпад за подаване на команди, микрофон за подаване на гласови команди по желание, компас и високоговорител.
 
Този бастун използва интелигентната технология, използвана от хората всеки ден, за да помага на хората със зрителни увреждания.
 
Бастунът има вътрешен говорител, гласов асистент, Google и сензори, като последните изпращат вибрации, за да предупреждават човека за препятствия над нивото на гърдите.
 
Говорейки за WeWalk, който беше избран за най-доброто изобретение на годината в Турция в категория "Достъпност", кюршат Джейлан казва:
 
"В наши дни, когато говорим за изобретяване на летящи автомобили, има незрящи хора, които трябва да използват обикновен бастун. Когато съм в метрото, много пъти не знам кога заминавам моята мотриса. Не знам какъв автобус се приближава или какви магазини има около мен. Това е информация, която WeWalk може да ви предостави."
 
Международните инвеститори проявяват голям интерес към неговото изобретение, което ще промени живота на милиони хора със зрителни увреждания и добави:
 
"Разработихме смарт бастуна WeWalk с двамата ми приятели: Гьокхан Меричилер и Садър Юнлю. В момента управляваме този проект като 3 партньора. Аз съм на 33 години. На пазара сме от 5 месеца."
 
Голям интерес на инвеститорите
 
Джейлан обясни големия интерес, който получават от различни части на света:
 
"Ние сме установени в Турция, Англия и САЩ. Намираме се в три различни страни. Сега сме на път да приключим инвестиционния си тур. Почти сме се договорили с фонд в Обединеното кралство и имаме друг фонд в Азия."
 
Кюршат Джейлан обясни какво представлява WeWalk и как променя живота на хората със зрителни увреждания:
 
"WeWalk е интелигентен бастун, предназначен за незрящи хора. Той има 3 основни характеристики. Първо, човекът със зрителни увреждания може да открие препятствия на земята, като размаха бастуна наляво и надясно, докато върви по пътя. Второ, технологиите се развиват много бързо, особено навигационните технологии, интелигентните градски технологии ... За човек с увредено зрение аудио навигацията е несравнима благословия. Те трябва да използват бял бастун в едната ръка и телефона в другата. Мислим, че можем да предложим всичко това директно чрез бастуна. Искахме човек да има достъп до информация и технологии чрез бастуна, който има. Той сега алармира човека с зрителни увреждания за вибрации, когато вижда препятствия на нивото на главата и е в състояние да взаимодейства директно със смартфони. "
 
Използва се в 30 страни
 
Умният бастун започна да се използва от незрящи хора в 30 страни. Продажната цена в Турция е приблизително 2 хиляди лири, докато продажната цена на смарт бастуна в чужбина беше определена на 500 долара. С интелигентния бастун, хората със зрителни увреждания ще могат да научат не само адреса, на който искат да отидат, но и какви магазини или правителствени офиси са в посоката на маршрута. 
 
"Ние комбинираме съществуващите технологии с много по-лесна употреба. Например, получихме този имейл от Ирландия: "След като ослепях, бях депресиран. Върнах се към живота благодарение на WeWalk. "Това ни прави много щастливи. Ние непрекъснато се подобряваме."
 
Джейлан отбеляза, че известният турско-американски сърдечно-съдов хирург Мехмет Йоз също харесва проекта и доброволно го подкрепя. И добави, че президентът Реджеп Тайип Ердоган и министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк също проявяват голямо внимание в своя проект.
 
Международно признание на проекта
 
Избран за едно от най-добрите изобретения на 2019 г. от списание Time, WeWalk спечели 2 отделни награди на Gitex Technology Week и Edison Awards (2018).
 
Умният бастун, разработен от Джейлан и неговите другари, също получи подкрепа от Министерството на транспорта на щата Ню Йорк и Центъра за хора със зрителни увреждания Хелън Келер. Представянето на проекта в градския съвет в Бруклин имаше голямо отражение. Проектът беше представен като примерен проект в Организацията на обединените нации.

 

07:30 | 01 Април 2020 г.

Жители на италианска провинция с имунитет към коро...

07:30 | 01 Април 2020 г.
Жители на италианската провинция Ферара може да са с имунитет към COVID-19. Според вестник La Nuova Ferrara това може да се дължи на насл...
21:56 | 31 Март 2020 г.

Шок в Белгия: 12-годишно момиче почина с диагноза ...

21:56 | 31 Март 2020 г.
12-годишно момиче е починало в Белгия, след като е било диагностицирано с коронавирус, съобщи говорителят на националния кризисен център ...
21:16 | 31 Март 2020 г.

България с още 7 страни-членки с писмо до ЕС за по...

21:16 | 31 Март 2020 г.
България заедно с други 7 страни-членки поискаха от ЕС да окаже подкрепа за превозвачески фирми, засегнати от пандемията от коронавируса,...
20:13 | 31 Март 2020 г.

Принцът на Монако пребори коронавируса

20:13 | 31 Март 2020 г.
  Принцът на Монако Албер II, който даде положителна проба за коронавирус този месец, напълно се е възстановил и се чувства добр...
17:55 | 31 Март 2020 г.

СЗО: Маските трябва да са приоритет за здравните р...

17:55 | 31 Март 2020 г.
Маските трябва да бъдат приоритетно насочени към болниците и всички здравни работници, които се борят с коронавируса. За това апелират от...
17:38 | 31 Март 2020 г.

Твърде меки мерки за самоизолация в Сърбия, 23 са ...

17:38 | 31 Март 2020 г.
  Броят на случаите на коронавирусна инфекция в Сърбия за ден се увеличи със 115 души и възлиза на 900, а броят на смъртните слу...