Шокирай лятото с пародия на бански

Как от напълно покриващи тялото костюми стигнахме до почти пълно разголване

Източник: Facebook

Още по темата

Температурите се покачват, пролетта дойде, да, празниците минаха, но се задават и нови, а след тях идва и лятото. Колкото и шефът да ни се сърди, всеки от нас вече рови в туристическите сайтове и се заглежда в офертите за почивка.

Морето винаги е желано, а с него идва и един друг момент – изборът на бански.

Стара традиция е дамите всяка година да си купуват нов, съобразен с последните модни тенденции. А какви са те днес? Простият отговор е - смели!

Ако в началото на 90-те стрингът ни се виждаше прекалено смел, вижте снимката по-долу и ще разберете какво точно имаме предвид.

 

 

А как стигна модата до тук? Колкото и нищожни да остават покриващите тялото ни материи, днес не се виждаме чак толкова разголени. Но както сме писали и преди, през 1907 година нещата не са били такива. Плувкинята Анет Келерман дори е била арестувана заради това, че е позирала пред фотообектива с този бански. Пуританските нрави тогава са били ужасени от това, че тя е допуснала да изложи на показ голите си ръце. Това за онова време е било недопустимо и дори е осъдена, задето се появила в непристоен вид.

Наблюдавайки снимките на Анет, днес се дивим как може това да е бански и дори не си даваме сметка за революцията, която е направила тази жена. А постъпката й наистина е била смела.

Нещата се променят след Първата световна война, когато оскъдицата намалява от самосебе си и банските. Но въпреки това, има една линия, която не се преминава. През 1920 г. в Америка дори има закон колко сантимитра над коляното може да се разголва бедрото. Ето и снимка от онова време, която показва как чиновник от американски плаж мери точно това. В неговите правомощия е било, ако дължините не отговарят на нормата, и да арестува жената, която се излага на плажа прекалено разголена.

Днес болшинството дами биха се възмутили повече от това да ги докосва непознат мъж на плажа, но не и от това кой как се е разсъблякъл.

Мъжете. При тях модата винаги е била по-консервативна, но нека не забравят, че до 1936 г. и за тях е било невъзможно да се разголват. Показването на гърдите дори е било престъпление. Група борбени момчета е изпробвала през 1930 г. да разчупи табуто и е била арестувана за непристойно поведение. Едва след 1936 г. за мъжете вече става възможно да се пекат само с долнища.

Следващото разголване идва след войната. Тогава производството е сринато, рядко се намират платове.Това, в комбинация с борбения дух, обаче, се превръща в златна мина за производителите на бански, които веднага усещат, че с минимум материали, могат да предложат желан продукт и то на добра за тях самите цена. Така се раждат бикините.

Успоредно с бикините идва и сексуалната революция, която прави дрехите още по-оскъдни.  

И сега на думата – какви са тенденциите това лято?

Леки материи, които почти не се усещат на тялото. Ярки цветове – жълто, розово, електриково, но задължително - лъскави.

Формите – те са оскъдни, но съобразени с изискванията на социалните мрежи, които недопускат появата на женски зърна в снимките, които се качват. Така че, мили дами, бъдете спокойни, снимайте се колкото си искате на плажа, от това няма да пострада профилът ви във Фейсбук. 

Вероятно след година-две покриването на горната част на торса при дамите ще отпадне. Но засега, това е, което ни предлагат модните диктатори. 

17:49 | 16 Август 2018 г.

ФБР предупреди: Възможна е хакерска атака над банк...

17:49 | 16 Август 2018 г.
ФБР предупреждава за възможна хакерска атака над банкомати в световен мащаб. По информация на бюрото е възможно атаката да ...
Арета Франклин
17:40 | 16 Август 2018 г.

Светът загуби кралицата Арета Франклин

17:40 | 16 Август 2018 г.
Почина кралицата на соул музиката Арета Франклин. Тя издъхна в дома си в Чикаго на 76 години след дълга битка с рак на панкреаса. Пев...
Тръмп: Махаме се от Сирия много, много скоро, други да се заемат с нея
10:32 | 16 Август 2018 г.

Над 300 медии обявиха война на Доналд Тръмп

10:32 | 16 Август 2018 г.
Повече от 300 новинарски издания обявиха кампания срещу атаките на президента на САЩ Доналд Тръмп и в подкрепа на свободата на печата, съ...
07:46 | 16 Август 2018 г.

Прегрял контейнер с опасни материали затвори терми...

07:46 | 16 Август 2018 г.
Терминал на летището в Будапеща бе затворен за 3 часа в сряда вечер. Официално бе съобщено, че това е станало заради прегряване на контей...
22:59 | 15 Август 2018 г.

Балканските премиери се събират на среща в Албания

22:59 | 15 Август 2018 г.
Премиерите на балканските държави ще се срещнат в Албания, твърди местната държавна агенция МИА. Срещата е планирана за 27 август в Драч ...
Адът в Генуа, 4
20:28 | 15 Август 2018 г.

Обявиха 12-месечно извънредно положение в Генуа

20:28 | 15 Август 2018 г.
Италианският министър-председател Джузепе Конте обяви 12-месечно извънредно положение в Генуа след срутването на моста, който уби поне 39...

гледай на живо

17.08.2018
 • в момента
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев
 • 06:00
  Денят на живо
 • 07:00
  “Всеки следобед“ - избрано