Шокирай лятото с пародия на бански

Как от напълно покриващи тялото костюми стигнахме до почти пълно разголване

Източник: Facebook

Още по темата

Температурите се покачват, пролетта дойде, да, празниците минаха, но се задават и нови, а след тях идва и лятото. Колкото и шефът да ни се сърди, всеки от нас вече рови в туристическите сайтове и се заглежда в офертите за почивка.

Морето винаги е желано, а с него идва и един друг момент – изборът на бански.

Стара традиция е дамите всяка година да си купуват нов, съобразен с последните модни тенденции. А какви са те днес? Простият отговор е - смели!

Ако в началото на 90-те стрингът ни се виждаше прекалено смел, вижте снимката по-долу и ще разберете какво точно имаме предвид.

 

 

А как стигна модата до тук? Колкото и нищожни да остават покриващите тялото ни материи, днес не се виждаме чак толкова разголени. Но както сме писали и преди, през 1907 година нещата не са били такива. Плувкинята Анет Келерман дори е била арестувана заради това, че е позирала пред фотообектива с този бански. Пуританските нрави тогава са били ужасени от това, че тя е допуснала да изложи на показ голите си ръце. Това за онова време е било недопустимо и дори е осъдена, задето се появила в непристоен вид.

Наблюдавайки снимките на Анет, днес се дивим как може това да е бански и дори не си даваме сметка за революцията, която е направила тази жена. А постъпката й наистина е била смела.

Нещата се променят след Първата световна война, когато оскъдицата намалява от самосебе си и банските. Но въпреки това, има една линия, която не се преминава. През 1920 г. в Америка дори има закон колко сантимитра над коляното може да се разголва бедрото. Ето и снимка от онова време, която показва как чиновник от американски плаж мери точно това. В неговите правомощия е било, ако дължините не отговарят на нормата, и да арестува жената, която се излага на плажа прекалено разголена.

Днес болшинството дами биха се възмутили повече от това да ги докосва непознат мъж на плажа, но не и от това кой как се е разсъблякъл.

Мъжете. При тях модата винаги е била по-консервативна, но нека не забравят, че до 1936 г. и за тях е било невъзможно да се разголват. Показването на гърдите дори е било престъпление. Група борбени момчета е изпробвала през 1930 г. да разчупи табуто и е била арестувана за непристойно поведение. Едва след 1936 г. за мъжете вече става възможно да се пекат само с долнища.

Следващото разголване идва след войната. Тогава производството е сринато, рядко се намират платове.Това, в комбинация с борбения дух, обаче, се превръща в златна мина за производителите на бански, които веднага усещат, че с минимум материали, могат да предложат желан продукт и то на добра за тях самите цена. Така се раждат бикините.

Успоредно с бикините идва и сексуалната революция, която прави дрехите още по-оскъдни.  

И сега на думата – какви са тенденциите това лято?

Леки материи, които почти не се усещат на тялото. Ярки цветове – жълто, розово, електриково, но задължително - лъскави.

Формите – те са оскъдни, но съобразени с изискванията на социалните мрежи, които недопускат появата на женски зърна в снимките, които се качват. Така че, мили дами, бъдете спокойни, снимайте се колкото си искате на плажа, от това няма да пострада профилът ви във Фейсбук. 

Вероятно след година-две покриването на горната част на торса при дамите ще отпадне. Но засега, това е, което ни предлагат модните диктатори. 

07:26 | 20 Октомври 2018 г.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ: Тъжен ден, черен петък з...

07:26 | 20 Октомври 2018 г.
Днес е черен петък за Македония, заяви лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски на пресконференция в Скопие след кра...
Червена вратовръзка дар за Ципрас от Заев
07:13 | 20 Октомври 2018 г.

Kathimerini: Туск поздрави на македонски език реше...

07:13 | 20 Октомври 2018 г.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства решението на македонския парламент, пише електронното издание на гръцкия вестни...
07:03 | 20 Октомври 2018 г.

Македонският парламент одобри поправките в констит...

07:03 | 20 Октомври 2018 г.
Депутатите от Събранието (парламента) на Македония с поименно гласуване, се изказаха в полза на стартирането на процеса на изменение на к...
00:49 | 20 Октомври 2018 г.

Туитър изригна срещу "психопата“ Тръмп за скандалн...

00:49 | 20 Октомври 2018 г.
Психопат с много последователи, така бе наречен президента на САЩ Тръмп в Туитър след поредното му скандално изказване, този път в подкре...
22:39 | 19 Октомври 2018 г.

САЩ обвиниха рускиня за намеса в изборите през ное...

22:39 | 19 Октомври 2018 г.
Американското министерство на правосъдието обвини руска гражданка в намеса в предстоящите през ноември междинни избори. Още новини от...
16:13 | 19 Октомври 2018 г.

10 г. затвор за драсканица със спрей за англичанин...

16:13 | 19 Октомври 2018 г.
Бях идиот, потресен съм, че съм сторил нещо толкова тъпо, заяви англичанинът Лий Фърлонг (на снимката - вдясно), който рискува 10 г. затв...

гледай на живо

20.10.2018
 • в момента
  Имате думата
 • 08:00
  "Денят на живо" - избрано
 • 09:00
  Пулс
 • 09:30
  "Социална мрежа", избрано