Хиляди поляци ПОСРЕЩНАХА ТРЪМП КАТО ЗВЕЗДА на варшавския площад "Красински"

Президентът ги похвали, че купуват американски зенитни ракети "Пейтриът"

Хиляди поляци ПОСРЕЩНАХА ТРЪМП КАТО ЗВЕЗДА на варшавския площад
Източник: EPA/БГНЕС

Хиляди поляци ПОСРЕЩНАХА ТРЪМП КАТО ЗВЕЗДА на варшавския площад "Красински"

 

Хиляди поляци се стекоха на варшавския площад "Красински", за да видят и чуят американския президент Доналд Тръмп. Те заприиждаха на площада от ранна сутрин, за да заемат по-добри места.

Повечето от тях носеха флагове на Полша и САЩ, както и портрети на двамата президенти Анджей Дуда и Доналд Тръмп. Трибуните и няколкото сектори на зрителите напълно се запълниха. В зоната за почетните гости бяха министри, депутати, известни политици и общественици, сред които и нобелистът Лех Валенса.

В същото време протестна акция във Варшава бе проведена недалеч от мястото, където американският президент Доналд Тръмп започна своята първа в Европа публична реч.

Акцията, организирана от полската партия „Разем“, беше немногобройна, но пъстра. Повечето й участници бяха момичета в червени пелерини и бели бонета, които символизираха героините от популярния американски сериал The Handmaid’s Tale за несъществуваща тоталитарна държава от бъдещето.

„Първо хората, а после печалбата!“, скандираше тълпата. „Заедно срещу расизма“, „Против Тръмп“, „Да приемем бежанците“, гласяха текстовете на плакатите.

В своята реч, предварително окачетсвена като програмна, президентът увери, че САЩ искат да снабдяват с енергоресурси Европа, за да не може тя да е заложник на един-единствен доставчик (Русия). 

Той заяви, че САЩ са настроени към развитие на отношенията с държавите от инициативата „Три морета“, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море. „Америка иска да разшири партньорството си с вас“, каза той.

„Ние сме ангажирани да осигурим вашия достъп до алтернативни източници на енергоресурси, така както Полша и нейните съседи никога да не бъдат заложници на един-единствен доставчик на енергоресурси“, каза той.

Тръмп също така посочи, че връзките между Европа и САЩ никога преди не са били толкова силни. Поставяйки на заден план редица трансатлантически спорове със Стария континент, държавният глава заяви, че съюзът им е в „отлично здраве“.

„Трансатлантическата връзка между САЩ и Европа е по-силна от всякога и, може би, в много отношения дори е по-силна“, каза той.

Западната цивилизация се сблъсква с нови форми на агресия и трябва да се адаптира към променящите се условия, заяви още Доналд Тръмп.

„Днес Западът... се сблъсква със сили, които се стремят да подложат на изпитание нашата воля, да подкопаят нашата убеденост и да отравят предизвикателства към нашите интереси. За да отговорим на новите форми на агресия, включително пропагандата, финансовите престъпления и кибервойната, ние трябва да адаптираме своя алианс, за да се противопоставя с нови начини и на всички нови бойни полета“, изтъкна президентът на САЩ.

„САЩ не само на думи, но и на дело демонстрираха, че твърдо подкрепяме член пети, задължението за съвместна отбрана“, каза още ораторът. „Моята администрация изиска, всички членове на НАТО да започнат най-накрая да изпълняват напълно своите финансови задължения“, продължи президентът.

В резултат, по думите му, в хазната на НАТО постъпиха допълнително "милиарди и милиарди долари". "Хората са шокирани от това“, посочи Тръмп. В тази връзка той подкрепи решението на Варшава да купи американските зенитни ракети „Пейтриът“.

Ден на национален траур в памет на загиналите край Своге
14:56 | 17 Януари 2020 г.

Почина писателят Кристофър Толкин

14:56 | 17 Януари 2020 г.
Кристофър Толкин, син на британския писател Джон Р. Р. Толкин /1892-1973/, автора на "Властелинът на пръстените", се спомина въ...
14:14 | 17 Януари 2020 г.

Сърбия отива на избори, опозицията бойкотира вота

14:14 | 17 Януари 2020 г.
Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че на 19 и 26 април в страната ще се проведат парламентарни и местни избори.  Съобщение...
12:08 | 17 Януари 2020 г.

Откриха мъртви бременна жена и пет от децата й, по...

12:08 | 17 Януари 2020 г.
Телата на 7 души бяха открити в масов гроб в област в Северозападна Панама в област, която е контролирана от религиозна секта, съобщи Би ...
Секс-скандал в парламента на Украйна
10:23 | 17 Януари 2020 г.

Премиерът на Украйна подаде оставка

10:23 | 17 Януари 2020 г.
Премиерът на Украйна Алексей Гончарук подаде оставка на фона на скандално подслушване с участието на държавния глава, което бе оповес...
08:35 | 17 Януари 2020 г.

Престрелка във фризьорски салон в Чикаго: Петима с...

08:35 | 17 Януари 2020 г.
Петима души, в това число три деца, бяха ранени след като неизвестни лица откриха стрелба във фризьорски салон в Чикаго, съобщи РИА Новос...
08:16 | 17 Януари 2020 г.

Дългоочакваният дъжд в Австралия предизвика наводн...

08:16 | 17 Януари 2020 г.
След горските пожари, засягащи огромни горски площи, Австралия беше обхваната от бури. В някои райони на Нов Южен Уелс дори имаше наводне...