Шефка на "Човешки ресурси" в Еврокомисията се е самоубила

Лаура Пинятаро е посегнала на живота си на 17 декември миналата година

ЕК дава 143,5 млрд. евро за нови работни места.
Източник: БГНЕС

ЕК дава 143,5 млрд. евро за нови работни места.

Европейската комисия потвърди днес новината на френския вестник "Либерасион", че се е самоубила Лаура Пинятаро, завеждала отдел "Човешки ресурси" в правната дирекция на институцията.

Пинятаро е посегнала на живота си на 17 декември миналата година. Говорител на ЕК днес заяви, че белгийската полиция е завършила разследването си две седмици по-късно със заключението, че причините за смъртта й били лични.

Според статията на френския вестник служителката е получила задачата да намери правни основания за незаконното назначаване на генералния секретар на ЕК Мартин Зелмайер преди година.

Четете още новини от България и света!

Четири дни преди нейното самоубийство Европейският парламент прие резолюция със 71 на сто от гласовете, в която настоя Зелмайер да подаде оставка заради нарушаването на европейското законодателство при неговото назначаване.

Изданието цитира назовани и неназовани източници, според които Пинятаро си е давала сметка, че трябва да излъже, за да изпълни задачите, получени от Зелмайер. В статията се отбелязва, че същевременно тя е била в сложни отношения със съпруга си, също служител на ЕК, затова е напуснала дома им непосредствено преди да се самоубие.

Говорителят на ЕК днес заяви, че отрича твърденията в статията възможно най-решително, защото съдържали неприемливи обвинения, нямали нищо общо с действителността, били злонамерени и неуважителни. Той добави, че това се прави в момента, в който ЕК води много деликатни преговори и процеси от изключителна важност за ЕС. Той определи обвиненията като нечовешки и невероятни.

Говорителят не отрече, че Зелмайер е присъствал на заседания в ЕК, на които са били подготвяни отговорите по въпросите, поставени от ЕП и свързани с неговото назначение.

"Либерасион" отбелязва, че присъствието на Зелмайер на тези срещи е било в разрез с правилата за поведение на европейските чиновници, които забраняват участие в обсъждането на въпроси, които лично ги засягат пряко или косвено (конфликт на интереси). По думите на говорителя Зелмайер присъствал на срещите, за да може ЕП да получи "изчерпателни отговори".

Според цитираните от изданието свидетели, преди смъртта си Пинятаро им е съобщила, че в разрез с разпорежданията на Зелмайер да не се предоставя пълната информация, поискана от ЕП и от омбудсмана на ЕС, е предала всички искани от институциите документи. На основата на получените от нея данни омбудсманът изготви заключение, че изборът на Зелмайер не е бил съобразен с буквата и духа на действащите правила, и за това отговорност носят всички еврокомисари, гласували единодушно за неговото назначение.

 

Македония след изборите
21:37 | 18 Март 2019 г.

Русия призна Република Северна Македония

21:37 | 18 Март 2019 г.
Москва признава Македония под новото ѝ име Република Северна Македония, съобщи руското външно министерство, цитирано ...
19:52 | 18 Март 2019 г.

Заловиха стрелецът от Холандия

19:52 | 18 Март 2019 г.
Холандската полиция е задържа заподозрения за стрелбата в Утрехт, при която бяха убити трима души, а девет бяха ранени, съ...
19:48 | 18 Март 2019 г.

Български магазин на няколкостотин метра от мястот...

19:48 | 18 Март 2019 г.
Българският магазин в Утрехт е на няколкостотин метра от мястото на атаката. Галя Савова научава за стрелбата, след като забелязва хаоса ...
19:16 | 18 Март 2019 г.

Франция не е задържала джихадист, който планирал а...

19:16 | 18 Март 2019 г.
Френската полиция не е задържала издирван джихадист, който планирал атаки в района на Париж и в България, както бе съобщено по-рано днес,...
16:47 | 18 Март 2019 г.

Във Франция задържаха мъж, подготвял атентати в Бъ...

16:47 | 18 Март 2019 г.
Полицията във Франция е задържала мъж, който е издирван за терористична дейност, съобщиха френски медии. Срещу него се води разследване з...
15:34 | 18 Март 2019 г.

Ето го заподозряния за стрелбата в Холандия - 37-г...

15:34 | 18 Март 2019 г.
Вече има заподозрян за стрелбата в холандския град Утрехт. Той е турчин - на 37 години. Името му е Гьокман Танис и е роден в Турция. Поли...

гледай на живо

18.03.2019
 • в момента
  Новини
 • 22:15
  "Всичко коз" – политическо токшоу
 • 23:00
  Новини
 • 23:15
  Патарински LIVE