Шефка на "Човешки ресурси" в Еврокомисията се е самоубила

Лаура Пинятаро е посегнала на живота си на 17 декември миналата година

ЕК дава 143,5 млрд. евро  за нови работни места.
Източник: БГНЕС

ЕК дава 143,5 млрд. евро за нови работни места.

Европейската комисия потвърди днес новината на френския вестник "Либерасион", че се е самоубила Лаура Пинятаро, завеждала отдел "Човешки ресурси" в правната дирекция на институцията.

Пинятаро е посегнала на живота си на 17 декември миналата година. Говорител на ЕК днес заяви, че белгийската полиция е завършила разследването си две седмици по-късно със заключението, че причините за смъртта й били лични.

Според статията на френския вестник служителката е получила задачата да намери правни основания за незаконното назначаване на генералния секретар на ЕК Мартин Зелмайер преди година.

Четете още новини от България и света!

Четири дни преди нейното самоубийство Европейският парламент прие резолюция със 71 на сто от гласовете, в която настоя Зелмайер да подаде оставка заради нарушаването на европейското законодателство при неговото назначаване.

Изданието цитира назовани и неназовани източници, според които Пинятаро си е давала сметка, че трябва да излъже, за да изпълни задачите, получени от Зелмайер. В статията се отбелязва, че същевременно тя е била в сложни отношения със съпруга си, също служител на ЕК, затова е напуснала дома им непосредствено преди да се самоубие.

Говорителят на ЕК днес заяви, че отрича твърденията в статията възможно най-решително, защото съдържали неприемливи обвинения, нямали нищо общо с действителността, били злонамерени и неуважителни. Той добави, че това се прави в момента, в който ЕК води много деликатни преговори и процеси от изключителна важност за ЕС. Той определи обвиненията като нечовешки и невероятни.

Говорителят не отрече, че Зелмайер е присъствал на заседания в ЕК, на които са били подготвяни отговорите по въпросите, поставени от ЕП и свързани с неговото назначение.

"Либерасион" отбелязва, че присъствието на Зелмайер на тези срещи е било в разрез с правилата за поведение на европейските чиновници, които забраняват участие в обсъждането на въпроси, които лично ги засягат пряко или косвено (конфликт на интереси). По думите на говорителя Зелмайер присъствал на срещите, за да може ЕП да получи "изчерпателни отговори".

Според цитираните от изданието свидетели, преди смъртта си Пинятаро им е съобщила, че в разрез с разпорежданията на Зелмайер да не се предоставя пълната информация, поискана от ЕП и от омбудсмана на ЕС, е предала всички искани от институциите документи. На основата на получените от нея данни омбудсманът изготви заключение, че изборът на Зелмайер не е бил съобразен с буквата и духа на действащите правила, и за това отговорност носят всички еврокомисари, гласували единодушно за неговото назначение.

 

21:26 | 18 Май 2019 г.

Лекар насилил сексуално 177 студенти в САЩ

21:26 | 18 Май 2019 г.
Спортен лекар е насилил наймалко 177 млади мъже, които са били студенти в Държавния университет на Охайо в периода 1979-1997 г., разкри р...
14:12 | 18 Май 2019 г.

Вицеканцлерът на Австрия хвърли оставка за скандал...

14:12 | 18 Май 2019 г.
Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, ключова фигура в европейската крайна десница, подаде оставка броени дни преди изборите за ...
13:51 | 18 Май 2019 г.

Уплашена 15-годишна зарови живо бебето си, куче с ...

13:51 | 18 Май 2019 г.
Куче с 3 крака откри насред полето новородено дете, което било погребано живо от уплашената си 15-годишна майка, съобщи "Дейли мейл&...
09:21 | 18 Май 2019 г.

Руски пари зад корупционен скандал с вицеканцлера ...

09:21 | 18 Май 2019 г.
Върховната прокуратура на Австрия започна проверка на сведенията за тайно финансиране на управляващата в коалиция Австрийска партия на св...
паунд
18:52 | 17 Май 2019 г.

Паундът се срина след неуспеха на разговорите за Б...

18:52 | 17 Май 2019 г.
Паундът се срина до четиримесечен минимум спрямо долара, след като преговорите за Брекзит между консерваторите и лейбъристите се провалих...
16:10 | 17 Май 2019 г.

Откриха над 400 млн. пластмасови предмета на Кокос...

16:10 | 17 Май 2019 г.
В изследване, публикувано в Nature Scientific Reports, биолог съобщава за тъжна находка на атолите, сгушени в Индийския океан: стотици хи...