Блумбърг начело на кампания за забрана на електронните цигари в САЩ

Разследват 450 случая на белодробни заболявания, заради вдишване на тютюневи изпарения

Майкъл Блумбърг начело на кампания за забрана на електронните цигарите в САЩ
Източник: БГНЕС

Майкъл Блумбърг начело на кампания за забрана на електронните цигарите в САЩ

Милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви кампания в размер на 160 милиона долара за забрана на електронните цигари в Съединените щати. Той направи това на фона на скока в смъртността на употребяващите "безопасните" устройства.
 
Жител на Канзас стана шестият човек, умрял в Съединените щати от мистериозно респираторно заболяване, свързано с вдишване на изпарения на подгрятото съдържание на пълнител в електронни цигари, заявиха държавни служители във вторник, докато служителите на общественото здравеопазване настояват за дебат по общонационалния здравен проблем.
 
"Време е да спрете да вдишвате изпарения", казва здравният служител в щата Канзас д-р Лий Норман. "Ако вие или любимият човек го правите, моля. спрете!"
 
 
Служителите на общественото здравеопазване в САЩ разследват 450 случая на белодробни заболявания, свързани с вдишване на тютюневи изпарения, в 33 щата.
 
"Това е спешна здравна криза и тютюневите компании стоят зад нея", казва Блумбърг, дългогодишен активист против тютюнопушенето, който забрани пушенето в барове и ресторанти в Ню Йорк, когато беше кмет в началото на века.
 
"Ние знаем каква е играта на Big Tobacco. Виждали сме това и преди. Тя е насочена към децата - и ги излага на сериозна опасност", добави той в публикация във в. "Ню Йорк таймс", съвместно написана с Мат Майърс, президент на кампанията за "Деца без тютюн".
 
Блумбърг отрече бездействието на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и заяви, че парите ще бъдат изразходвани за подпомагане на поне 20 града и щати да забранят всички ароматизирани тютюни и електронни цигари.
 
Електронните цигари се предлагат в САЩ от 2006 г. и понякога се използват като помощно средство за отказване от тютюнопушенето на традиционни тютюневи изделия като цигари.
 
Употребата им сред подрастващите скочи рязко през последните години: около 3,6 милиона ученици използваха „вдишване на изпарения“ през 2018 г., което е увеличение с 1,5 милиона спрямо предходната година.
 
Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщиха в петък, че в САЩ вече има над 450 възможни случая на белодробни заболявания, свързани с "вдишване" , което е двойно повече от предходната седмица.
 
Първата забрана за електронни цигари въведе през юни миналата година Сан Франциско.
Етикети: САЩ , цигари , Блумбърг
09:39 | 21 Септември 2019 г.

Над един милион протестираха в Ню Йорк срещу клима...

09:39 | 21 Септември 2019 г.
Милиони хора по света, най-вече младежи, се включиха в глобалния протест срещу промените в климата, само в Ню Йорк на улиците излязоха на...
Тръмп към ЕС: Вземете си заловените джихадисти, иначе ще ги оставя на границата ви
20:03 | 20 Септември 2019 г.

Тръмп към ЕС: Вземете си заловените джихадисти, ин...

20:03 | 20 Септември 2019 г.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши в петък, че ще освободи затворници от "Ислямска държава" на европейските граници, ако Ф...
16:18 | 20 Септември 2019 г.

Служител на Фейсбук се самоуби в централата на ком...

16:18 | 20 Септември 2019 г.
Служител на Фейсбук почина, след като в четвъртък следобед скочи от четвъртия етаж на централата на компанията в Менло Парк, Калифорния. ...
15:59 | 20 Септември 2019 г.

Един загинал и петима ранени след стрелба близо до...

15:59 | 20 Септември 2019 г.
Поне един човек е загинал, а петима са били ранени вчера след стрелба във Вашингтон, според информация на местните власти.  Поли...
Бебе почина от изгаряния в Габрово
13:36 | 19 Септември 2019 г.

Българин опита да удуши бебето си в Масачузетс, сп...

13:36 | 19 Септември 2019 г.
33-годишен българин е обвинен, че се опитал да удуши бебето си в Саут Ярмут, Масачузетс (градче в Кейп код), пише BG VOICE. Дими...
Бахамските острови след урагана Дориан
-9
09:05 | 19 Септември 2019 г.

Стотици без ток заради урагана "Умберто"

09:05 | 19 Септември 2019 г.
Повече от 22 хиляди домакинства останаха без ток на Бермудите, към които приближава ураганът "Умберто", сочат данните на местни...