Продажбите на оръжие в САЩ скочиха с 800%

Общото мнозинство от клиентите, които бързат да се въоръжат и да купят боеприпаси, купуват за първи път, грабват всичко налично

Защо САЩ е абсолютен световен лидер в масовите убийства
Източник: CNN

Защо САЩ е абсолютен световен лидер в масовите убийства

Продажбите на оръжие в САЩ избухнаха през последните две седмици, откакто коронавирусната епидемия се влошава и хората се запасяват с оръжие и боеприпаси от страх, че пандемията може да доведе до социални вълнения.
 
"Имаме около 800% увеличение на продажбите", заяви Дейвид Стоун, собственик на Dong's Guns, Ammo and Reloading в Тулса, Оклахома. "Все още не съм изчерпил оръжията от никакъв калибър, но се приближавам към това."
 
Стоун каза пред АФП, че общото мнозинство от клиентите, които бързат да се въоръжат и да купят боеприпаси, купуват за първи път, грабват всичко налично.
 
 
"Страхът е от коронавируса", каза той. "Самият аз не го разбирам и смятам, че е неразумно."
 
Няколко други собственици на магазини в Съединените щати заявиха, че също са забелязали скок в продажбите, тъй като хората се опасяват, че социалният ред ще се разклати, ако здравната и икономическата криза, причинена от вируса, ескалира.
 
Тифани Тийсдейл - собственичката на Lynnwood Gun в щата Вашингтон, един от щатите, най-силно засегнати от вируса - заяви, че е наблюдавала сериозно увеличение в продажбите с клиенти, които се подреждат час преди отварянето на магазина.
 
"Преди сме имали, както ги наричаме, натоварени дни. 20 до 25 огнестрелни оръжия бивате продавани", каза Тийсдейл, която е наела охранител, за да държи всичко под контрол. „Днес виждаме над 150.“
 
Тя каза, че в цялата страна има недостиг на пушки, заедно с боеприпаси за тях, както и боеприпаси за пистолети.
 
"Много хора купуват пушки, пистолети, AR-15 (полуавтоматични карабини), всичко", каза Тийсдейл, чийто магазин е отворен седем дни в седмицата.
 
Подобно на Стоун, тя каза, че повечето от клиентите й са купувачи за първи път, които са подложени на проверка и, ако е необходимо, получават бърз курс за това как да се справят с покупката си.
 
"Имаме мъже, жени, млади, на средна възраст, по-възрастни, всички купуват оръжия", каза тя. "И от всякакъв етнически произход - черен, азиатски, индийски, испаноговорящи."
 
Тя каза, че наскоро един клиент, който влязъл в магазина, решил, че е време да се въоръжи, след като станал свидетел как две жени се бият за последната бутилка вода в магазин.
 
„Имаме клиенти, които също са уплашени, тъй като на правоохранителните органи е казано да не реагират толкова много, защото са с малък персонал“, добави тя. "Толкова много хора се плашат, че някой ще влезе в дома им ... да открадне пари, тоалетна хартия, бутилирана вода, храна."
 
Жителят на Юта Ник Силвърри каза пред Си Би Ес, че наскоро купил пушка за защита, но трудно намира патрони.
 
„Пушката изглежда като благоразумно огнестрелно оръжие за самозащита, в случай че вирусът COVID-19 накара хората да станат раздразнителни и откачени“, каза той.
 
Джордан Маккормик, маркетинг директор на Delta Team Tactical със седалище в щата Юта, заяви, че неговата компания, която произвежда най-вече комплекти за AR-15, работи непрекъснато, за да отговори на търсенето.
 
"Миналата седмица нещата се взривиха ", каза пред АФП Маккормик, чиито продукти се продават онлайн и в магазините. "
 
Той каза, че опасенията, че магазините с оръжия ще бъдат затворени в цялата страна, тъй като все повече и повече щати налагат блокировки, са стимулирали продажбите, както и опасенията на привържениците на право за притжание на оръжие, които се притесняват, че правото на носене на оръжие - както е посочено във втората поправка на конституцията на САЩ - може да да бъде заплашено.
 
"Много хора искат да се защитят", каза той. "Ако хората останат без работа за известно време и започнат да грабят, те искат да имат способността да защитават себе си, имуществото си и семейството си."
По целия свят строят временни болници за заразени с COVID-19
07:13 | 02 Април 2020 г.

6-седмично бебе е жертва на COVID-19 в САЩ, общият...

07:13 | 02 Април 2020 г.
Броят на смъртните случаи в САЩ от пандемията коронавирус достигна 5 000 души, според данни от Университета на Джон Хопкинс, цитирани от ...
Пуснаха от ареста майката, изоставила бебето си в Петрич
00:01 | 02 Април 2020 г.

Бебе на 6 седмици угасна от коронавирус

00:01 | 02 Април 2020 г.
  Бебе на 6 седмици почина от COVID-19 в САЩ, съобщи АФП. Смята се, че бебето е най-младият пациент, починал от коронавирус, зая...
19:38 | 01 Април 2020 г.

Милионери от Ню Йорк бягат масово от коронавируса ...

19:38 | 01 Април 2020 г.
  Пабло Гимон, в. "Ел Паис", от Вашингтон   "Качвам семейството в колата. За 2 часа ще съм на магист...
3 убити и 9 ранени след Хелоуин парти (ВИДЕО)
15:03 | 01 Април 2020 г.

Ревнивец удушил жена си и спал до трупа ѝ цяла сед...

15:03 | 01 Април 2020 г.
Американец е обвинен, че е убил жена си и след това е спал до тялото ѝ в продължение на седмица, съобщава "Дейли Стар". 45-годи...
10:09 | 01 Април 2020 г.

Жертвите от COVID-19 в САЩ вече са над 4 000

10:09 | 01 Април 2020 г.
Броят на загиналите от новия коронавирус в САЩ надхвърли 4 000 през изминалото денонощие, което означава, че само в рамките на няколко дн...
09:27 | 01 Април 2020 г.

Бездомни спаха на паркинг, приютът им бе затворен ...

09:27 | 01 Април 2020 г.
В Лас Вегас казината са пусти и хиляди хотелски стаи са празни. Но когато градът се нуждаеше от място за временен приют за бездомни, влас...