Тръмп подписа за митата на стоманата и алуминия, светът скочи срещу решението

В Китай, Япония, Бразилия и Европа в шок от действията на американския президент

В компанията на миньори Доналд Тръмп подписва договора
Източник: БГНЕС

В компанията на миньори Доналд Тръмп подписва договора

Президентът Доналд Тръмп подписа тази нощ разпореждането за налагането на вносни мита от 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия. Новата мярка, която ще влезе в сила след две седмици, няма да се отнася за Канада и Мексико. Това е известно отстъпление, защото американският президент се канеше да въведе забраната за всички държави.

На пресконференция при подписването на документа президентът окачестви дъмпинговия внос на стомана и алуминий като "нападение срещу нашата страна". По думите му вътрешното производство е въпрос на национална сигурност.

"Ако не искате да плащате мита, докарайте заводите си в САЩ", препоръча президентът на вносителите.

Според предварителна информация от администрацията други държави ще могат да кандидатстват за изключение, тоест да не плащат тези мита. Все още не са известни подробности как ще става това.

При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ. Агенция Ройтерс отбеляза, че този жест цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA).

Тръмп поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че те се отнасят нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата за европейски коли.

Китай обяви в петък своето "твърдо противопоставяне" срещу американските мита, които бяха въведени от президента Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий. Пекин осъди "атаката" срещу международната търговска система.

"Злоупотребата с клаузата за националната сигурност от страна на Съединените щати представлява умишлена атака срещу многостранната търговска система на Световната търговска организация (СТО) и със сигурност ще има сериозно въздействие върху световния търговски ред", съобщи китайското министерство на търговията в изявление. "Китай се противопоставя силно на това“.

Китай е най-големият производител в света на стомана и алуминий, но производството му представлява само малка част (2,7% от целия внос на стомана и 9,7% за алуминия) на американския пазар. Китай е далеч зад количествата от Канада, Бразилия или Европейския съюз, внасяни в САЩ.

Eвропейският съюз трябва да бъде изключен от въведените нови митнически тарифи на САЩ за стоманата и алуминия, каза Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по търговията

"Ще търсим повече яснота по този въпрос през следващите дни", заяви тя, като отбеляза, че ЕС е близък съюзник на САЩ, предаде ДПА. Малмстрьом добави, че в събота ще се срещне с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Британският министър на международната търговия Лиъм Фокс коментира, че начинът, по който САЩ обявиха високи вносни мита върху стоманата и алуминия, е погрешен.

По думите му новите тарифи са "двоен абсурд" специално за Великобритания, защото тя осигурява едва един процент от вноса на метали в САЩ. Фокс поясни, че в Обединеното кралство се произвежда предимно много висококачествена стомана, която не може да бъде изнасяна в САЩ, тъй като това "просто ще вдигне цените на стоманата там".

Японското правителство може да подаде иск в съда на Световната търговска организация (СТО) заради решението на американските власти да въведат вносни мита върху стоманата и алуминия. Това обяви в петък министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Хирошиге Секо.

След като изразява съжаления от действията на американската администрация, той добавя: "Ще разгледаме възможностите за ответни стъпки в рамките на СТО" подчерта Секо.

Япония изнася годишно за САЩ около 2 милиона тона стомана, което е 5% от целия японски износ на стомана.

Най-големият износител на стомана - Бразилия - обяви още в четвъртък, че ще предприеме всички необходими стъпки, за да защити интересите си, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри вносните мита за стомана и алуминий.

"Бразилия потвърждава отново, че ще прибегне до всички необходими стъпки в двустранните и многостранните отношения, за да защити правата и интересите си", заявиха в съвместно комюнике външният министър Алойсио Нунеш и министърът на промишлеността и външната търговия Маркос Жорхе. Бразилия е вторият вносител на стомана в САЩ след Канада.

Етикети: САЩ , Доналд Тръмп
Тръмп потвърди за среща с Ким Чен Ун до края на май
22:19 | 16 Март 2018 г.

Тръмп потвърди за среща с Ким Чен Ун до края на ма...

22:19 | 16 Март 2018 г.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди днес намерението си да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун до края на май, обяви Бели...
Хилари Клинтън
17:37 | 16 Март 2018 г.

Хилъри Клинтън се преби в банята, приеха я по спеш...

17:37 | 16 Март 2018 г.
Хилъри Клинтън пострада сериозно по време на посещението си в Индия. Бившият държавен секретар на САЩ се намира в болница, след като е па...
Доналд Тръмп - младшии съпругата му Ванеса
11:12 | 16 Март 2018 г.

Доналд Тръмп се развежда

11:12 | 16 Март 2018 г.
Големият син на американския президент Доналд Тръмп, който носи неговото име, се развежда. Доналд Тръмп-младши и съпругата му Ванеса...
Бракът между майка и дъщеря бе анулиран
10:22 | 16 Март 2018 г.

Майка се ожени законно за дъщеря си в Охлахома

10:22 | 16 Март 2018 г.
55-годишната Патриша Ан Спан се ожени за 26-годишната си дъщеря Мисти Велвет Спан, а властите в САЩ разбраха след близо две години. През ...
Изверг уби българка и две от децата й в Канада (ВИДЕО, СНИМКИ)
07:49 | 16 Март 2018 г.

Изверг уби българка и две от децата й в Канада (ВИ...

07:49 | 16 Март 2018 г.
Българката Красимира Пейчиновски е била открита мъртва в дома си в град Eйджакс в канадската провинция Онтарио, на около час път от Торон...
22:31 | 15 Март 2018 г.

Ужас в Маями! Поне 4 души загинаха под рухнал надл...

22:31 | 15 Март 2018 г.
Пешеходен надлез над улица в района на Международния университет във Флорида рухна, което доведе до поне 4 жертви и 10 ранени, двама от к...

гледай на живо

17.03.2018
 • в момента
  Денят на живо
 • 09:00
  Пулс
 • 09:30
  „Всеки следобед”, избрано
 • 10:30
  Телемаркет