Тръмп подписа за митата на стоманата и алуминия, светът скочи срещу решението

В Китай, Япония, Бразилия и Европа в шок от действията на американския президент

В компанията на миньори Доналд Тръмп подписва договора
Източник: БГНЕС

В компанията на миньори Доналд Тръмп подписва договора

Президентът Доналд Тръмп подписа тази нощ разпореждането за налагането на вносни мита от 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия. Новата мярка, която ще влезе в сила след две седмици, няма да се отнася за Канада и Мексико. Това е известно отстъпление, защото американският президент се канеше да въведе забраната за всички държави.

На пресконференция при подписването на документа президентът окачестви дъмпинговия внос на стомана и алуминий като "нападение срещу нашата страна". По думите му вътрешното производство е въпрос на национална сигурност.

"Ако не искате да плащате мита, докарайте заводите си в САЩ", препоръча президентът на вносителите.

Според предварителна информация от администрацията други държави ще могат да кандидатстват за изключение, тоест да не плащат тези мита. Все още не са известни подробности как ще става това.

При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ. Агенция Ройтерс отбеляза, че този жест цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA).

Тръмп поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че те се отнасят нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата за европейски коли.

Китай обяви в петък своето "твърдо противопоставяне" срещу американските мита, които бяха въведени от президента Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий. Пекин осъди "атаката" срещу международната търговска система.

"Злоупотребата с клаузата за националната сигурност от страна на Съединените щати представлява умишлена атака срещу многостранната търговска система на Световната търговска организация (СТО) и със сигурност ще има сериозно въздействие върху световния търговски ред", съобщи китайското министерство на търговията в изявление. "Китай се противопоставя силно на това“.

Китай е най-големият производител в света на стомана и алуминий, но производството му представлява само малка част (2,7% от целия внос на стомана и 9,7% за алуминия) на американския пазар. Китай е далеч зад количествата от Канада, Бразилия или Европейския съюз, внасяни в САЩ.

Eвропейският съюз трябва да бъде изключен от въведените нови митнически тарифи на САЩ за стоманата и алуминия, каза Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по търговията

"Ще търсим повече яснота по този въпрос през следващите дни", заяви тя, като отбеляза, че ЕС е близък съюзник на САЩ, предаде ДПА. Малмстрьом добави, че в събота ще се срещне с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Британският министър на международната търговия Лиъм Фокс коментира, че начинът, по който САЩ обявиха високи вносни мита върху стоманата и алуминия, е погрешен.

По думите му новите тарифи са "двоен абсурд" специално за Великобритания, защото тя осигурява едва един процент от вноса на метали в САЩ. Фокс поясни, че в Обединеното кралство се произвежда предимно много висококачествена стомана, която не може да бъде изнасяна в САЩ, тъй като това "просто ще вдигне цените на стоманата там".

Японското правителство може да подаде иск в съда на Световната търговска организация (СТО) заради решението на американските власти да въведат вносни мита върху стоманата и алуминия. Това обяви в петък министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Хирошиге Секо.

След като изразява съжаления от действията на американската администрация, той добавя: "Ще разгледаме възможностите за ответни стъпки в рамките на СТО" подчерта Секо.

Япония изнася годишно за САЩ около 2 милиона тона стомана, което е 5% от целия японски износ на стомана.

Най-големият износител на стомана - Бразилия - обяви още в четвъртък, че ще предприеме всички необходими стъпки, за да защити интересите си, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри вносните мита за стомана и алуминий.

"Бразилия потвърждава отново, че ще прибегне до всички необходими стъпки в двустранните и многостранните отношения, за да защити правата и интересите си", заявиха в съвместно комюнике външният министър Алойсио Нунеш и министърът на промишлеността и външната търговия Маркос Жорхе. Бразилия е вторият вносител на стомана в САЩ след Канада.

Етикети: САЩ , Доналд Тръмп
08:05 | 20 Март 2019 г.

САЩ нареди проверка на лиценза на Боинг 737 МАХ

08:05 | 20 Март 2019 г.
Правителството на Съединените щати нареди преразглеждане на лиценза, позволяващ на пътническия самолет 737 МАХ да лети, пише Би Би Си. ...
21:47 | 19 Март 2019 г.

Доналд Тръмп кани нов голям съюзник в НАТО

21:47 | 19 Март 2019 г.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп видя възможност Бразилия да стане член на НАТО, след като приветства крайнодесния президент на страната Ж...
10:01 | 17 Март 2019 г.

Страховит циклон-бомба връхлетя САЩ, Средният запа...

10:01 | 17 Март 2019 г.
Огромни части от американския Среден запад са под вода, след като бе връхлетян от мощен зимен циклон, който местните медии бързо нарекоха...
11:40 | 16 Март 2019 г.

Вижте как ураганен вятър мята ТИР-ове на магистрал...

11:40 | 16 Март 2019 г.
Два тежкотоварни камиона бяха обърнати в движение на магистpалата от фучащия с над 120 км/ч ураганен вятър в откритата долина близо до Ам...
Тръмп с първо президентско вето
08:45 | 16 Март 2019 г.

Тръмп с първо президентско вето

08:45 | 16 Март 2019 г.
Американският президент Доналд Тръмп наложи вето на решението на Конгреса да отмени извънредното положение по границата с Мексико, съобща...
23:03 | 14 Март 2019 г.

Сенатът прекрати извънредното положение в САЩ, Тръ...

23:03 | 14 Март 2019 г.
Сенатът на САЩ прие предложение за прекратяване на действието на обявеното от президента Доналд Тръмп извънредно положение по южната...

гледай на живо

21.03.2019
 • в момента
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  Светски новини
 • 15:30
  Социална мрежа