Рокади в правителството на Япония

38-годишният син на бившия премиер Джуничиро Коидзуми ще е министър на околната среда

Шиндзо Абе
Източник: БГНЕС

Японският премиер Шиндзо Абе в сряда назначи нови министри на външните работи и отбраната и издигна популярна изгряваща политическа фигура при промени в кабинета.
 
Зрелищното назначаване за министър на околната среда на Шинджиро Коидзуми, 38-годишният син на много обичания бивш премиер Джуничиро Коидзуми, предизвика много обсъждания и предположения.
 
"Aбе възнамерява да започне открита надпревара, за да избере следващия премиер или дори този след следващия", заяви главният пазарен икономист на SMBC Nikko Securities Йошимаса Маруяма.
 
 
Любимец на японските медии, Шинджиро Коидзуми получи плътно отразяване на неотдавнашния си брак с Кристел Такигава.
 
Той е третият най-млад министър, назначен в кабинета на Япония след края на Втората световна война, което се случва в страна, където старшинството е ценено в политиката и много други сфери на живота.
 
Коидзуми ще бъде сдържан при изразяване на мнението си по злободневни проблеми и обществото и медиите ще наблюдават внимателно политиките му за ядрената енергия, особено дали ще наруши антиядрената позиция на баща си.
 
Абе се очаква да стане най-дълго заемалия поста премиер на Япония през ноември, но се очаква да отстъпи на изборите за лидер на Демократическата партия (ЛДП) през 2021 г. и борбата за позиция вече започва.
 
Новият външен министър на Япония е Тошимицу Мотеги, който бе повишен като награда за работата си в преговорите за търговска сделка със САЩ.
 
Досегашният японски дипломат №1 Таро Коно получи портфейла на министър на отбраната. Това се оценява като засилване на твърдата линия на Токио към Южна Корея в момент, когато отношенията между двете страни не са от най-добрите.
 
Абе запази на поста му Таро Асо като вицепремиер и финансов министър, както и Йошихиде Суга като началник на кабивена си.
 
Абе се надява да постигне отдавнашната си амбиция за изменения в конституцията на Япония, засягащи промени в статута на японската армия.
 
Японският премиер запази на поста му и генералния секретар на ЛДП Тошихиро Никаи,, който има сериозни контакти с китай, а Япония се подготвя за дългоочакваната визита на китайския президент Си Цзинпин през 2020 г.
14:45 | 28 Февруари 2020 г.

Ердоган ще обсъди ситуацията около Идлиб с лидерит...

14:45 | 28 Февруари 2020 г.
Очаква се президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган да проведе разговори с премиера Бойко Борисов, с президентите на САЩ и на Франция До...
11:19 | 28 Февруари 2020 г.

Президентът на Монголия под карантина след визита ...

11:19 | 28 Февруари 2020 г.
Президентът на Монголия Халтмаагийн Бутелга ще бъде под карантина за период от две седмици след визитата си в Пекин, съобщиха монголски м...
09:53 | 28 Февруари 2020 г.

Япония затвори училищата и Дисниленд заради корона...

09:53 | 28 Февруари 2020 г.
Япония затваря всички училища в цялата страна от следващата седмица, което ще засегне 13 милиона ученици, съобщи Би Би Си. Затварянет...
Северна Корея разработила Северна Корея се готви за нов ядрен опит
21:51 | 27 Февруари 2020 г.

Високоговорители съветват хората да си мият ръцете...

21:51 | 27 Февруари 2020 г.
Северна Корея предприема извънредни мерки - високоговорители по улиците съобщават мерките за хигиена, които трябва да се вземат за предпа...
16:24 | 27 Февруари 2020 г.

За борба с коронавируса: Монголия подари 30 000 ов...

16:24 | 27 Февруари 2020 г.
Президентът на Монголия Халтмагийн Батулга подари на Китай по време на среща с президента Си Цзинпин 30 хиляди овце, съобщава РИА Новости...
15:03 | 27 Февруари 2020 г.

В Южен Китай спират да ядат кучета и котки заради ...

15:03 | 27 Февруари 2020 г.
Технологичният център в Шенжен, Южен Китай, забранява консумацията на кучета и котки, докато в страната се забранява търговията с диви жи...