Защо въздухът в Индия е по-мръсен от този в Китай

Върховният съд на Индия реши, че горенето на стърнищата трябва да бъде прекратено

Ню Делхи с най-отровния въздух в света-3
Източник: Reuters

Ню Делхи с най-отровния въздух в света-3

Северната част на Индия отново се бори екстремни нива на замърсяване на въздуха. Пекин е световно известен с мръсния си въздух, но китайската столица не може дори да се приближи до положението в индийските градове или тези в Пакистан и Бангладеш. Защо това е така, пита Би Би Си.

От 30-те града с най-мръсен въздух в света, 22 са в Индия, сочат данните на ЕърВижуал (AirVisual), базирана в Швейцария група, която следи ситуацията с качеството на въздуха по света. Информацията им се потвърждава от измервания на Грийнпийс.

Останалите 8 града, които допълват списъка, са в Пакистан, Бангладеш и Китай. Пекин не е сред тях. Китайската столица е чак на 122-о място в света по най-мръсен въздух.

Дори когато се вземат данните за цели държави, най-лош е въздуха в Бангладеш, следвана от Пакистан и Индия. Какво предизвиква това?

Замърсяването в големите градове е резултат от много фактори - автомобилния трафик, горивото използвано от електроцентралите и тежката индустрия.

Това, което отличава Китай от Индия е, че в Индия все още продължава практиката да се горят стърнищата, когато фермерите искат да разчистят нивите си. Това горене най-често става през есента.

"Сегашната криза е предизвикана предимно от това. Горене на стърнищата. Това е проблем, с който Китай се справи. Там паленето на стърнищата е забранено и компромиси не се правят.", казва Томас Смит от Лондонското училище по икономика.

Сателитни снимки от НАСА потвърдиха тази теория. В земите северозападно от столицата Делхи се наблюдават необичайно много горящи стърнища.

Четете още новини от България и света!

"Хората мислят, че колите и фабриките причиняват замърсяването. За селскостопанската дейност не се и сещат.", казва Томас Смит.

Върховният съд на Индия реши, че горенето на стърнищата трябва да бъде прекратено.

Но конкретната ситуация се утежнява от необичайно студеното време в Индия. Студеният въздух се движи по-бавно и замърсяването надвисна над гъстонаселените райони.

"Индия се опитва да реагира, докато Китай взима предпазни мерки.", казва професор Смит.

07:32 | 18 Ноември 2019 г.

Пожар избухна до сградата на университет в Хонконг

07:32 | 18 Ноември 2019 г.
Огромен пожар избухна близо до сградата на Политехническия университет в Хонконг в резултат на сблъсъци между протестиращите и полицията,...
07:54 | 15 Ноември 2019 г.

Китаец губи окото си от игра със смартфона

07:54 | 15 Ноември 2019 г.
Китаец, който играл цяла нощ на смартфона си, ослепял с едното око, съобщи "Дейли Мейл”. Жител на китайския град Шенжен загуби...
19:43 | 14 Ноември 2019 г.

Мощен трус в Индонезия, има опасност от цунами

19:43 | 14 Ноември 2019 г.
Силно земетресение с магнитуд 7,4 удари на 133 километра северозападно от Кота Тернате, Индонезия, съобщи Американската служба за геоложк...
18:36 | 14 Ноември 2019 г.

Протестиращи избегнаха цензурата с порносайт

18:36 | 14 Ноември 2019 г.
За оригинален начин за заобикаляне на цензурата са съобщили демонстранти от Хонконг пред ТАСС.   Профили на много протестира...
16:14 | 14 Ноември 2019 г.

Училищата в Делхи затвориха заради мръсния въздух

16:14 | 14 Ноември 2019 г.
Училищата в индийската столица остават затворени днес и утре заради стелещия се за трети пореден ден над града смог, предаде Асошиейтед п...
10:42 | 13 Ноември 2019 г.

Боинг 737 кацна аварийно в Япония поради отказ на ...

10:42 | 13 Ноември 2019 г.
Боинг 737 извърши аварийно кацане на японското летище Фукуока поради технически проблеми малко след заминаването му за Окинава, съобщи ин...