Протестиращи в Хонконг бягат през отходна тръба на университет (ВИДЕО)

Пожарникари блокирали една от тръбите и опитът се оказал неуспешен

отходна тръба, изход, Хонконг
Източник: AFP

Част от антиправителствените демонстранти, които са обсадени от полицията в Политехническия университет в Хонконг, опитаха да избягат през тръбите на канализацията, пише Евронюз.
 
Пожарникари блокирали една от отходните тръби и опитът се оказал неуспешен.
 
По-малко от 100 протестиращи остават в сградата на учебното заведение.
 
 
По-рано голяма група демонстранти беше окупирала университета, но полицията го обгради и започна да ги арестува.
 
От понеделник са задържани поне 1000 души, като някои се предадоха, а други бяха заловени при опити да избягат, включително спускайки се с въжета по фасадата и скачайки върху мотоциклети на помощници извън кампуса.
 
Полицаите на няколко пъти влизаха в сблъсъци с протестиращите. Както с намиращите се в Политехническия университет, така и с организирани групи техни съмишленици, които атакуваха полицейския кордон в гръб, в опит да подмамят служителите далеч от сградата и да помогнат на обградените да избягат.
 
Улиците около университета бяха спокойни в сряда.
 
Политехническият университет е един от петте в града, които протестиращите срещу управата на Хонконг и намесата в нейната работа на Пекин окупираха миналата седмица.
 
Те ги използваха като бази, от които стартираха различни акции за блокирането на основни пътни артерии и други нарушения на ритъма на живот в града.
 
Полицията каза, че от понеделник 800 души мирно са напуснали Политехническия университет. Властите ще разследват задържаните, поне 300 от които са непълнолетни.
 
Градоначалничката на Хонконг Кари Лам призова за мирен край на обсадата на университета, която беше белязана от най-тежките сблъсъци, откакто започнаха протестите преди половин година.
 
Полицията обяви, че няма планове да щурмува кампуса, който в момента е в плачевно състояние, изпочупен от сблъсъците и издраскан с графити.
 
Протестиращите в Хонконг са недоволни от намесата на Пекин в работите на града, който по закон се ползва с автономия от централната власт в Китай, според сделката за връщането му в страната от Великобритания в края на 90-те години.
 
Те твърдят че насилието е резултат от ненужната употреба на сила от страна на полицията.
 
Протестите в Хонконг са най-голямото предизвикателство срещу властта на президента на Китай Си Дзинпин, който е определян като имащия най-голяма власт лидер на Комунистическата партия от епохата на Мао Дзъдун.

15:16 | 06 Декември 2019 г.

Четирима брутални изнасилвачи и убийци разстреляни...

15:16 | 06 Декември 2019 г.
Четирима обвинени в изнасилване и убийство индийци между 20 и 26-годишна възраст бяха разстреляни от полицията край Хайдерабад, съобщи &q...
07:16 | 05 Декември 2019 г.

Подводничар уби двама работници, рани трети и се г...

07:16 | 05 Декември 2019 г.
Американски подводничар уби двама души, рани трети, преди да се самоубие в корабостроителницата на военноморската база в Пърл Харбър, съо...
11:30 | 04 Декември 2019 г.

Китайски ГМО близнаци мутират непредвидено

11:30 | 04 Декември 2019 г.
Двете китайски близначки, родени миналата година въз основа на генномодифицирани ембриони чрез използване на технологията CRISPR, вероятн...
09:32 | 04 Декември 2019 г.

Японският парламент ратифицира споразумение за тър...

09:32 | 04 Декември 2019 г.
Японският парламент ратифицира споразумение за търговия със САЩ в сряда, пряко предаване на заседанието на горната камара беше в интернет...
07:47 | 04 Декември 2019 г.

Тайфун погуби деветима във Филипините

07:47 | 04 Декември 2019 г.
Девет души са жертвите на тайфуна Тисой във Филипините, съобщава CNN Филипини, позовавайки се на местните власти.   Късно в ...
Електромобили ще возят европарламентаристите
12:35 | 03 Декември 2019 г.

До 2025 г. 25% от продадените коли в Китай ще бъда...

12:35 | 03 Декември 2019 г.
Китай трябва да приеме план, според който до 2025 г. една четвърт от всички продадени коли в Поднебесната империя ще бъдат електромобили,...