Съдят общината в Париж за замърсяване с олово след пожара в Нотр Дам

Замърсяването с олово може да причини неврологични проблеми на хората

Катедралата на
Източник: БГНЕС

Катедралата на "Нотр Дам"

Френска екологична група е завела дело, в което обвинява властите, че не са реагирали достатъчно бързо, за да ограничат рисковете от замърсяване с олово след пожара, който опустоши катедралата Нотр Дам в Париж през април, съобщи АФП.

Стотици тонове олово от покрива на църквата и стомана се разтопиха по време на пожара, отделяйки токсични частици, които се изсипаха върху улици и сгради в околните квартали.

Властите настояват, че замърсяването не представлява опасност след съобщение в медиите миналата седмица, в което се твърди, че са скрили информацията за нивата на оловно замърсяване в местните училища.

Но миналия четвъртък градските власти затвориха за неопределено време две училища в близост до готическата забележителност, след като тестове показаха високи нива на замърсяване с олово на детска площадка.

Работите по разчистване на Нотр Дам също бяха спрени, след като висш държавен служител в района на Париж призна, че мерките за борба със замърсяването са недостатъчни.

Четете още любопитни новини от България и света!

"Съответните власти, включително епархията ... не са подпомогнали жителите, посетителите и работниците, позволявайки им да бъдат изложени на токсичните изпарения", заяви неправителствената организация "Робин де Буа“ (Робин Худ) в своя съдебен иск, подаден в петък.

Организацията обвинява здравните агенции, правителствените служители и град Париж, че "умишлено излагат хората на опасност“, като не предприемат незабавни мерки за ограничаване на излагането на олово.

Замърсяването с олово може да причини неврологични проблеми на хората, особено за децата, както и проблеми с нервната система и бъбреците.

Около 180 деца са посещавали летен клуб в детските ясли и началните училища в района, преди те да бъдат затворени.

Френският разследващ уебсайт Mediapart съобщи миналата седмица, че в училищата и детските центрове около Нотр Дам са открити високи нива на олово. Според изданието, властите са чакали един месец след пожара, преди да проведат тестове в 10-те училища и детски градини в рамките на 500 метра от изгорялата катедрала в центъра на Париж.

Резултат от теста в частно основно училище показва 698 микрограма олово на квадратен метър, 10 пъти по-високо от нивото от 70 микрограма, считано за потенциално опасно, се казва в публикацията. 

Етикети: Париж , Нотр Дам
21:52 | 14 Септември 2019 г.

Стотици протестираха срещу автомобилно шоу във Фра...

21:52 | 14 Септември 2019 г.
Хиляди хора излязоха на протест дни преди откриването на автомобилния салон във Франкфурт с искане да бъдат предприети спешни действия ср...
21:05 | 14 Септември 2019 г.

26 арестувани на протеста на Жълтите жилетки в Нан...

21:05 | 14 Септември 2019 г.
Най-малко 26 души са задържани по време на протеста на Жълтите жилетки в град Нант в западната част на Франция, съобщи полицията в Туитър...
15:02 | 14 Септември 2019 г.

Черна гора забранява пластмасовите изделия за едно...

15:02 | 14 Септември 2019 г.
Черногорското правителство подготвя проектозакон за отпадъците, който предвижда пълна забрана на найлоновите торбички и се очаква да бъде...
14:52 | 14 Септември 2019 г.

Премиерът на Испания посети засегнатите от наводне...

14:52 | 14 Септември 2019 г.
Премиерът на Испания Педро Санчез посети най-тежко засегнатите от проливните дъждове и наводнения региони на страната. Петима души загина...
14:34 | 14 Септември 2019 г.

Голям горски пожар избухна на гръцкия остров Кефал...

14:34 | 14 Септември 2019 г.
Голям горски пожар избухна в ранните сутрешни часове днес на гръцкия остров Кефалония в района на Лоурдата, където се намират много хотел...
Страшен взрив разтърси Перник, причината за него още е мистерия
14:02 | 14 Септември 2019 г.

Взрив избухна в магазин в Швеция, жена е ранена

14:02 | 14 Септември 2019 г.
Взрив избухна в центъра на град Лунд в южната част на Швеция, съобщава местната полиция в сайта си. Пострадала е една жена, която минавал...