Съдят общината в Париж за замърсяване с олово след пожара в Нотр Дам

Замърсяването с олово може да причини неврологични проблеми на хората

Катедралата на
Източник: БГНЕС

Катедралата на "Нотр Дам"

Френска екологична група е завела дело, в което обвинява властите, че не са реагирали достатъчно бързо, за да ограничат рисковете от замърсяване с олово след пожара, който опустоши катедралата Нотр Дам в Париж през април, съобщи АФП.

Стотици тонове олово от покрива на църквата и стомана се разтопиха по време на пожара, отделяйки токсични частици, които се изсипаха върху улици и сгради в околните квартали.

Властите настояват, че замърсяването не представлява опасност след съобщение в медиите миналата седмица, в което се твърди, че са скрили информацията за нивата на оловно замърсяване в местните училища.

Но миналия четвъртък градските власти затвориха за неопределено време две училища в близост до готическата забележителност, след като тестове показаха високи нива на замърсяване с олово на детска площадка.

Работите по разчистване на Нотр Дам също бяха спрени, след като висш държавен служител в района на Париж призна, че мерките за борба със замърсяването са недостатъчни.

Четете още любопитни новини от България и света!

"Съответните власти, включително епархията ... не са подпомогнали жителите, посетителите и работниците, позволявайки им да бъдат изложени на токсичните изпарения", заяви неправителствената организация "Робин де Буа“ (Робин Худ) в своя съдебен иск, подаден в петък.

Организацията обвинява здравните агенции, правителствените служители и град Париж, че "умишлено излагат хората на опасност“, като не предприемат незабавни мерки за ограничаване на излагането на олово.

Замърсяването с олово може да причини неврологични проблеми на хората, особено за децата, както и проблеми с нервната система и бъбреците.

Около 180 деца са посещавали летен клуб в детските ясли и началните училища в района, преди те да бъдат затворени.

Френският разследващ уебсайт Mediapart съобщи миналата седмица, че в училищата и детските центрове около Нотр Дам са открити високи нива на олово. Според изданието, властите са чакали един месец след пожара, преди да проведат тестове в 10-те училища и детски градини в рамките на 500 метра от изгорялата катедрала в центъра на Париж.

Резултат от теста в частно основно училище показва 698 микрограма олово на квадратен метър, 10 пъти по-високо от нивото от 70 микрограма, считано за потенциално опасно, се казва в публикацията. 

Етикети: Париж , Нотр Дам
10:10 | 19 Януари 2020 г.

Българинът с мачете в Истанбул - със силно психичн...

10:10 | 19 Януари 2020 г.
Българинът, който нападна хора в ресторант в Истанбул, по всяка вероятност е бил със силно психично разстройство или под въздействието на...
08:22 | 19 Януари 2020 г.

Европейският съюз намали помощта за Турция с 75%

08:22 | 19 Януари 2020 г.
ЕС намалява значително предприсъединителната помощ за Турция през тази година заради газовия спор в Средиземноморието и военната офанзива...
08:00 | 19 Януари 2020 г.

Земетресение от 5 по Рихтер е разлюля Гърция

08:00 | 19 Януари 2020 г.
Земетресение от 5 по скалата на Рихтер удари Гърция. Трусът е регистриран край бреговете на Гърция в Йонийско море, показва справка на оф...
Акция в Истанбул! Арестуваха 20 души за връзки с \
19:58 | 18 Януари 2020 г.

Свидетел на нападението на българина в Истанбул: Р...

19:58 | 18 Януари 2020 г.
Турските медии съобщават подробности по случая с криминално проявен българин, който бе убит от полицията в Истанбул, след като нахлул в з...
16:23 | 18 Януари 2020 г.

Пожар избухна в най-прочутото парижко кафене

16:23 | 18 Януари 2020 г.
Прочутото парижко кафене "Ротонда" е понесло щети при пожар рано тази сутрин според френски медии.   Прокурорът на...
15:37 | 18 Януари 2020 г.

Прокуратурата в Украйна търси 100 юристи без опит

15:37 | 18 Януари 2020 г.
Службата на Генералния прокурор на Украйна търси 100 юристи, които не са работили по-рано в правоохранителните органи, съобщи генералният...