Борис Джонсън написа подробно писмо на Доналд Туск за Брекзит

В писмото той очертава три причини, поради които най-спорния елемент в споразумението трябва да отпадне

Борис Джонсън, Тереза Мей,
Източник: БГНЕС

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън написа дълго писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск на тема Брекзит.

Писмото беше публикувано в редица медии, като Ройтерс го препечатва изцяло.

В писмото Борис Джонсън очертава три причини, поради които най-спорния елемент в споразумението за условията на раздяла между Великобритания и Европейския съюз трябва да отпадне.

Трите причини са извън конкретната политическа реалност, че предпазния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия беше отхвърлен в три поредни гласувания от парламента в Лондон, казва писмото.

Първата причина за отпадането на предпазния механизъм е, че той е "антидемократичен и несъвместим със суверенността на Обединеното кралство като държава", пише Джонсън.

В обясненията към тази точка премиерът казва, че предпазният механизъм вкарва, потенциално завинаги, Обединеното кралство в международен договор, който обвързва страната с участие в митнически съюз и законодателството на единния пазар на ЕС. Механизмът не дава никаква възможност на Великобритания едностранно да напусне този международен договор, нито възможност на жителите на Северна Ирландия да имат глас за законите, с които ще трябва да се съобразяват.

Втората причина, поради която предпазния механизъм трябва да отпадне, според Борис Джонсън, е неговата несъвместимост с крайната цел на Великобритания за отношенията й с Европейския съюз.

Джонсън обяснява, че Великобритания иска, след като напусне ЕС, сама да пише законите за опазване на околната среда, качеството на продуктите и стандартите на трудовия пазар и те може да са различни от тези на Общността. "Това е смисъла на нашето напускане и даването на възможност да се случи е в основата на бъдещето на нашата демокрация.", се казва в писмото. Предпазният механизъм не позволява това да се случи, като налага на Северна Ирландия правилата на единния пазар, което или ще принуди Великобритания да направи същото, или ще отдалечи Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

Четете още новини от България и света

Третата причина за нуждата предпазния механизъм да отпадне, според Борис Джонсън е, че е станало ясно, че той заплашва да отслаби Споразумението от Разпети петък, с което беше постигнат мира в Северна Ирландия.

Според британския премиер, механизма нарушава деликатния баланс, постигнат с историческия компромис, като премахва контрола на северноирландците над икономическия живот в региона и го дава на външна сила като Европейския съюз.

Като извод от всичко това, Борис Джонсън казва, че и двете страни трябва да се съгласят, че предпазния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия, трябва да отпадне от споразумението за условията на раздяла между Великобритания и Европейския съюз.

Етикети: Брекзит
10:27 | 16 Септември 2019 г.

В Гърция готвят намаляване на данъците върху доход...

10:27 | 16 Септември 2019 г.
Работниците на трудов договор, пенсионерите и самостоятелно работещите професионалисти в Гърция ще видят значително намаление на данъчнит...
20:33 | 15 Септември 2019 г.

Първи сняг заваля в Турция

20:33 | 15 Септември 2019 г.
Първи сняг заваля в планината Ерджийес в Централна Турция, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк (CNN Türk).   Снегът е...
16:37 | 15 Септември 2019 г.

Откриха автомати "Калашников" на о-в Крит

16:37 | 15 Септември 2019 г.
Гръцката полиция е задържала на о-в Крит камион, в който са открити четири автомата "Калашников" и над 122 хиляди патрони, внес...
16:31 | 15 Септември 2019 г.

Откриха метод за защита на косата при химиотерапия

16:31 | 15 Септември 2019 г.
Учени от университета в Манчестър, Англия, идентифицираха нов метод за защита на космените фоликули при химиотерапия, чрез който се предо...
Сръбски депутат замеси България в шпионска афера
15:00 | 15 Септември 2019 г.

Демократическата партия ще бойкотира изборите в Съ...

15:00 | 15 Септември 2019 г.
Основната опозиционна Демократическа партия на Сърбия на заседание на ръководството на политическата формация с абсолютно мнозинство реши...
21:52 | 14 Септември 2019 г.

Стотици протестираха срещу автомобилно шоу във Фра...

21:52 | 14 Септември 2019 г.
Хиляди хора излязоха на протест дни преди откриването на автомобилния салон във Франкфурт с искане да бъдат предприети спешни действия ср...