Тежка победа за управляващите в Източна Германия след триумф на крайнодесните

Избирателите в Саксония и Бранденбург избраха нови законодателни регионални органи

германия
Източник: Wikipedia

Крайнодясната партия Алтернатива за Германия постигна силни резултати в двете регионални гласувания в източна Германия в неделя, но управляващите партии спечелиха и двата вота - спасявайки позициите си и осигурявайки известно облекчение за националното правителство.

Избирателите в Саксония, регион с около 4,1 милиона души, граничещи с Полша и Чехия, и съседния Бранденбург, който има 2,5 милиона жители и заобикаля Берлин, избраха нови законодателни регионални органи.

Всички погледи бяха насочени към представянето на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ), която е най-силна в бившия комунистически изток, и върху това колко зле ще се справят управляващите партии на Германия след тежките 18 месеца за коалицията на канцлера Ангела Меркел в Берлин. Символично важната победа, която АзГ постигна във всяка от двете области може допълнително да дестабилизира националното правителство.

Съпредседателят на АзГ Йорг Мойтен се обяви за „изключително доволен“ от резултата, като каза, че „нещата не могат да бъдат много по-добре от това“. Опонентите обаче изразиха известно облекчение, че партията му стигна до второ класиране.

"Добрият сигнал и в двата района е, че преди няколко седмици крайната десница беше напред, а днес имаше ясен сигнал срещу АзГ", заяви Ларс Клингбейл, генерален секретар на лявоцентристките социалдемократи и младши партньори на Меркел в Берлин.

Управляващите партии се представиха по-добре от предвидените предизборни проучвания. И двете обаче загубиха позиция в сравнение с последните регионални избори през 2014 г. - преди мигрантския приток, който засили подкрепата на АзГ и подпомогна влизането й в националния парламент на Германия през 2017 г.

Четете още новини от България и света

Християндемократическият съюз на Меркел спечели 32,1% от гласовете в Саксония, която той управлява след обединението на Германия през 1990 г., спрямо 39% преди пет години. АзГ взе 27,5%, което беше най-доброто й представяне досега във всички регионални избори, в сравнение с 9,7% преди пет години.

В Бранденбург социалдемократите спечелиха 26,2% от гласовете, което е по-малко от 31,9% преди пет години. Подобно на представлението на ХДС в Саксония, това беше най-лошото им представяне там за 29 години демокрация. Социалдемократите ръководят Бранденбург от обединението. АзГ спечели 23,5%, спрямо 12,2% при изборите през 2014 г.

Възможно е някои избиратели да са се обърнали към големите традиционни партии, за да не победи АзГ.

Зелените, които се покачиха откъм подкрепа в националните проучвания през последните месеци, в неделя постигнаха доста скромни резултати, като взеха 8,6% в Саксония и 10,8% в Бранденбург. Екологичната партия обаче може да се наложи да управлява и двата региона.

ХДС на Меркел и социалдемократите управляват Германия заедно в несигурна национална коалиция, но и двете са слаби в националните проучвания.

В Саксония и Бранденбург те са изправени пред задачата да сглобят нови управляващи съюзи, тъй като и двете изглежда са загубили своето мнозинство. В момента ХДС управлява Саксония със социалдемократите като младши партньор. Социалдемократите управляват Бранденбург в коалиция с Лявата партия. Водещите партии обещаха да не създават коалиции с шестгодишната АзГ, която при всички случаи процъфтява.

Саксония отдавна е огнище на крайнодесни групи. Това е не само крепост на АзГ, но и провинцията, в която антимигрантската група ПЕГИДА - Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада - доби известност със седмичните протести в Дрезден в разгара на миграционната криза през 2015 г.

Обещанията за равен жизнен стандарт не винаги стават реалност, заплатите на изток все още изостават от тези на запад и много млади хора са напуснали, за да търсят възможности другаде.

За сравнение АзГ взе 11% от гласовете в цялата страна на изборите за Европейски парламент през май. 

Етикети: Германия
Kола се вряза в хора на площад в Холандия, петима са ранени
16:17 | 20 Октомври 2019 г.

Kола се вряза в хора на площад в Холандия, петима ...

16:17 | 20 Октомври 2019 г.
Шофьор се вряза с кола в група хора на площада на холандския град Девентер след спор тази сутрин. Ранени са пет души, съобщи полицията, ц...
Мащабен протест в Барселона свика антисепаратистки лидер
16:01 | 20 Октомври 2019 г.

Мащабен протест в Барселона свика антисепаратистки...

16:01 | 20 Октомври 2019 г.
Една от най-известните политически личности, обявила се срещу независимостта на испанския автономен регион Каталуния, свика в неделя маща...
Парламентарни избори се провеждат в Швейцария
13:53 | 20 Октомври 2019 г.

Парламентарни избори се провеждат в Швейцария

13:53 | 20 Октомври 2019 г.
Парламентарни избори в Швейцария, съобщава АФП. Вотът в неделя може да донесе безпрецедентна победа за партии, които настояват за спешни ...
15:06 | 19 Октомври 2019 г.

Огън, ярост и кръв в Каталуния! Опожарени барикади...

15:06 | 19 Октомври 2019 г.
Барикади и контейнери горяха през изминалата нощ по улиците на Барселона, където се развилняха хиляди протестиращи, които хвърляха камъни...
14:35 | 19 Октомври 2019 г.

Разочарован и гневен, Зоран Заев няма да подава ос...

14:35 | 19 Октомври 2019 г.
Македонският премиер Зоран Заев иска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори. Това съобщи самият той преди минути по време на...
Само 12,4% от сърбите приемат независимостта на Косово
13:48 | 18 Октомври 2019 г.

Само 12,4% от сърбите приемат независимостта на Ко...

13:48 | 18 Октомври 2019 г.
За гражданите на Сърбия косовският въпрос продължава да бъде много емоционален, много болезнен и свързан с думата предателство, така че п...