Великобритания по-близо до сделка за Брекзит от всякога

След седмици на мрак последните няколко дни вдъхнаха надежда, че може да се постигне споразумение

Европа
Източник: БГНЕС

Европа

Сделка за Брекзит може да бъде възможна още тази седмица, заяви вицепремиерът на Ирландия, след уикенд на интензивни преговори между Великобритания и ЕС.
 
С изтичането на времето преди решаващата среща на върха на ЕС в четвъртък, дипломатите предупреждават, че двете страни все още гледат по различен начин на жизненоважния въпрос как да управляват търговията и митниците на остров Ирландия.
 
След като преговорите между официални лица се възобновиха в Брюксел, заместник министър-председателят на Ирландия и външен министър Саймън Ковъни призова за предпазливост, но заявиха, че може да се постигне споразумение за избягване на краха на Великобритания без споразумение за развод.
 
"Сделка е възможна и е възможна този месец. Възможна е дори тази седмица, но още не сме стигнали до това", каза Ковъни пред репортери, когато пристига за разговори с външните министри на ЕС в Люксембург.
 
"Както каза вчера Мишел Барние (преговарящият за ЕС), предстои още много работа, но се надявам, че днес можем да постигнем по-голям напредък."
 
"За Брекзит колкото по-малко казваме сега, толкова по-добре", добави той, намеквайки, че се водят деликатни преговори, които засега е по-добре да се държат в тайна.
 
"Мисля, че е доста ясно какво се опитваме да направим, но сега има доста подробни технически дискусии и мисля, че трябва да дадем време и пространство, за да се случи това". Барние информира посланиците на ЕС в края на седмицата за напредъка, след като през уикенда разговорите между официални лица бяха описани като "интензивни" и "конструктивни".
 
 
След седмици на мрак последните няколко дни вдъхнаха надежда, че може да се постигне споразумение, но досега няма решаващ пробив. Останалите европейски външни министри са предпазливи, но люксембургския Жан Аселборн заяви, че смята, че според него е възможна.
 
На въпрос дали тази седмица може да се постигне сделка, испанският външен министър Жозеп Борел отговори: "Надяваме се да е така. Надеждата умира последна." Барние ще информира за срещата на министрите на ЕС в Люксембург във вторник, подготвяйки срещата в четвъртък и петък, която се провежда под натиска на крайния срок за Брекзит 31 октомври. 
Етикети: Брекзит
13:58 | 20 Ноември 2019 г.

Гърция закрива трите най-големи мигрантски лагери ...

13:58 | 20 Ноември 2019 г.
Гръцкото правителство заяви, че ще затвори съществуващи, силно пренаселени лагери на островите Лесбос, Хиос и Самос и ще ги замени с нови...
12:11 | 20 Ноември 2019 г.

Синът на бивш германски президент беше убит по вре...

12:11 | 20 Ноември 2019 г.
Синът на бившият президент на Германия Рихард фон Вайцзекер беше убит след нападение по време на водена от него лекция, пише Риа новости....
11:55 | 20 Ноември 2019 г.

Хърватия ще преговаря с Меркел за инвестиции на Vo...

11:55 | 20 Ноември 2019 г.
Министърът на икономиката на Хърватия Дарко Хорват заяви, че правителството на страната вероятно ще обсъди днес с канцлера Ангела Меркел ...
11:45 | 20 Ноември 2019 г.

Зоран Заев: Френското вето ме унищожи лично

11:45 | 20 Ноември 2019 г.
„Европа е наша пътеводна светлина. Сега, когато тази светлина изгасна, ние останахме на тъмно и никой не знае, накъде може да поеме...
11:21 | 20 Ноември 2019 г.

Парламентът на Полша одобри новото правителство на...

11:21 | 20 Ноември 2019 г.
Долната камара на полския парламент гласува снощи вот на доверие на новото правителство на премиера Матеуш Моравецки. Сеймът одобри н...
09:57 | 20 Ноември 2019 г.

Световен рекорд! Над 120 журналисти са в турски за...

09:57 | 20 Ноември 2019 г.
Над 120 журналисти са държани в затворите на Турция, което е световен рекорд, а ситуацията с медиите в страната не се е подобрила от мина...