Великобритания по-близо до сделка за Брекзит от всякога

След седмици на мрак последните няколко дни вдъхнаха надежда, че може да се постигне споразумение

Европа
Източник: БГНЕС

Европа

Сделка за Брекзит може да бъде възможна още тази седмица, заяви вицепремиерът на Ирландия, след уикенд на интензивни преговори между Великобритания и ЕС.
 
С изтичането на времето преди решаващата среща на върха на ЕС в четвъртък, дипломатите предупреждават, че двете страни все още гледат по различен начин на жизненоважния въпрос как да управляват търговията и митниците на остров Ирландия.
 
След като преговорите между официални лица се възобновиха в Брюксел, заместник министър-председателят на Ирландия и външен министър Саймън Ковъни призова за предпазливост, но заявиха, че може да се постигне споразумение за избягване на краха на Великобритания без споразумение за развод.
 
"Сделка е възможна и е възможна този месец. Възможна е дори тази седмица, но още не сме стигнали до това", каза Ковъни пред репортери, когато пристига за разговори с външните министри на ЕС в Люксембург.
 
"Както каза вчера Мишел Барние (преговарящият за ЕС), предстои още много работа, но се надявам, че днес можем да постигнем по-голям напредък."
 
"За Брекзит колкото по-малко казваме сега, толкова по-добре", добави той, намеквайки, че се водят деликатни преговори, които засега е по-добре да се държат в тайна.
 
"Мисля, че е доста ясно какво се опитваме да направим, но сега има доста подробни технически дискусии и мисля, че трябва да дадем време и пространство, за да се случи това". Барние информира посланиците на ЕС в края на седмицата за напредъка, след като през уикенда разговорите между официални лица бяха описани като "интензивни" и "конструктивни".
 
 
След седмици на мрак последните няколко дни вдъхнаха надежда, че може да се постигне споразумение, но досега няма решаващ пробив. Останалите европейски външни министри са предпазливи, но люксембургския Жан Аселборн заяви, че смята, че според него е възможна.
 
На въпрос дали тази седмица може да се постигне сделка, испанският външен министър Жозеп Борел отговори: "Надяваме се да е така. Надеждата умира последна." Барние ще информира за срещата на министрите на ЕС в Люксембург във вторник, подготвяйки срещата в четвъртък и петък, която се провежда под натиска на крайния срок за Брекзит 31 октомври. 
Етикети: Брекзит
09:59 | 17 Ноември 2019 г.

Борис Джонсън: Всички кандидати от Консервативната...

09:59 | 17 Ноември 2019 г.
Британският премиер Борис Джонсън обяви, че всеки кандидат от Консервативната партия на парламентарните избори лично му е обещал да гласу...
22:19 | 16 Ноември 2019 г.

"Ел Паис": Как Торе дел Бурго стана Торе дел Булга...

22:19 | 16 Ноември 2019 г.
Атанас Георгиев е един от стотиците българи в Торе дел Бурго   В Торе дел Бурго е по-лесно да чуеш разговор на български отк...
20:30 | 16 Ноември 2019 г.

200 000 протестиращи в Прага с мощен ултиматум към...

20:30 | 16 Ноември 2019 г.
Повече от 200 000 участници в митинга в Прага поставиха ултиматум на премиера и милиардер Андрей Бабиш до края на годината да реши конфли...
15:28 | 16 Ноември 2019 г.

Каталуния се готви за "тотална блокада", 60 хил. и...

15:28 | 16 Ноември 2019 г.
Каталуния се готви за "тотална блокада" този уикенд. Падкрепящи отделянето от Испания организации обещават мащабни протести и д...
Снеговалежи и наводнения създадоха проблеми във Франция и Италия
15:05 | 16 Ноември 2019 г.

Снеговалежи и наводнения създадоха проблеми във Фр...

15:05 | 16 Ноември 2019 г.
Най-малко 170 000 домове в югоизточна Франция са останали без ток заради повредени от снеговалежите електропроводи, съобщи операторът на ...
Рекордно количество кокаин са заловили крей бреговете на САЩ
16:22 | 15 Ноември 2019 г.

Половин тон кокаин в контейнер с рибено масло зало...

16:22 | 15 Ноември 2019 г.
Половин тон кокаин е открит в пристанището на Барселона, предаде РИА Новости.   На черния пазар цената на откритите наркотиц...