Брекзит? Нов референдум? Какво да очакваме от изборите във Великобритания?

Великобритания гласува в четвъртък на решаващи общи избори

Брекзит Лондон
Източник: ЕПА/БГНЕС

Великобритания гласува в четвъртък на решаващи общи избори, които ще определят дали страната ще напусне Европейския съюз следващия месец или ще тръгне на обратно към отказ от Брекзит.

Ето какво може да се случи:

Борис Джонсън печели

Премиерът Борис Джонсън свика изборите след спорове в рамките на неговата собствена Консервативна партия и със своите северноирландски съюзници за Брекзит, заради които загуби контрола върху мнозинството в Камарата на общините. Проучванията на общественото мнение сочат, че Торите ще спечелят достатъчно депутати, за да постигнат раздялата си с ЕС чрез парламента навреме, за да може Великобритания да напусне в рамките на следващия срок за Брекзит 31 януари.

Това би помогнало да се успокои ситуацията след години на сътресения, предизвикани от референдума за Брекзит през 2016 г., но това не е краят на историята. Нищо няма да се промени веднага благодарение на преходния период, чиято цел е да улесни преминаването към ново икономическо и партньорство и сътрудничество в областта на сигурността с ЕС.

Великобритания ще има срок до 31 декември 2020 г. да сключи ново споразумение, което ще замени десетилетията на интеграция с най-близките й търговски партньори. Повечето независими експерти смятат, че няма достатъчно време. Според тях Лондон ще трябва да удължи преходния период, но Джонсън отрича, че това ще е необходимо.

Разделен парламент

Основната опозиционна Лейбъристка партия изостава в проучванията на общественото мнение, а малцина вярват, че може да спечели мнозинство, но би могла да си осигури достатъчно места, за да лиши Консерваторите от мнозинство. И тогава Джонсън, и лидерът на Лейбъристите Джеръми Корбин вероятно ще се състезават, за да се опитат да покажат, че могат да управляват с помощта на други по-малки партии.

Предшественикът на Джонсън, Тереза Мей сключи споразумение за управление с Партията на демократичните юнионисти на Северна Ирландия, когато тя не успя да получи мнозинство през 2017 г. Джонсън може да опита това отново, но Юнионистите се противопоставя на споразумението му за развод в ЕС, което излага на риск плана му за плавен Брекзит следващия месец.

Четете още новини от България и света!

Лейбъристите заявиха, че ще се опитат да управляват сами, но Шотландската национална партия посочи, че може да има желание да подкрепи правителство, ръководено от Корбин. Цената ще бъде нов референдум за независимостта на Шотландия, след като Шотландия гласува да остане част от Обединеното кралство с 55% през 2014 година.

Второ гласуване за Брекзит

Лейбъристите обещаха да предоговорят сделката за Брекзит на Джонсън и да я поставят на референдум в рамките на шест месеца след встъпването в длъжност. Корбин казва, че ще остане неутрален, но други членове на екипа му заявиха, че ще предприемат кампания за оставане в ЕС. Шотландската партия се противопоставя на Брекзит, както и по-малките партии.

Понастоящем проучванията показват, че британците остават разделени по отношение на Брекзит, въпреки че балансът леко се измести в полза на оставането в ЕС в сравнение с 2016 г., когато за напускане гласуваха 52% от избирателите.

22:31 | 23 Февруари 2020 г.

"Ел Паис": Търкането на талони - епидемия с тежки ...

22:31 | 23 Февруари 2020 г.
Лисабон, Хавиер Мартин дел Барио, в. "Ел Паис" (Испания)   Всеки португалец е похарчил миналата година средно по 1...
Криузенит кораб Diamond Princess, покосен от коронавируса
-13
21:10 | 23 Февруари 2020 г.

4 души са дали положителна проба за коронавирус в ...

21:10 | 23 Февруари 2020 г.
Четирима души са дали положителна проба за новия коронавирус в Англия, след като били евакуирани от круизния кораб "Даймънд принсес&...
Мощна пясъчна буря покри град Финикс в щата Аризона (Видео)
20:57 | 23 Февруари 2020 г.

Пясъчна буря затвори всички летища на Канарските о...

20:57 | 23 Февруари 2020 г.
Летищата на Канарските острови днес бяха затворени, след като пясъчна буря връхлетя архипелага, съобщиха властите, цитирани от АФП. &...
20:22 | 23 Февруари 2020 г.

Италия под блокада: Коронавирусът се разпространяв...

20:22 | 23 Февруари 2020 г.
Италия е в капана на коронавируса, въпреки мерките, взети от властите, разпространението на заразата продължава с пълна сила. До момента ...
20:01 | 23 Февруари 2020 г.

Трети смъртен случай от новия вирус в Италия

20:01 | 23 Февруари 2020 г.
Трети смъртен случай от новия коронавирус бе регистриран в Италия. Здравният комисар на северната област Ломбардия Джулио Галера съо...
19:12 | 23 Февруари 2020 г.

Три деца загинаха при взрив на газова бутилка в Ма...

19:12 | 23 Февруари 2020 г.
Три деца са загинали при взрив на газова бутилка в дома им в македонското село Романовце, в близост до Куманово, предаде МИА.   ...