Меркел кани световните сили на среща на върха в Берлин за Либия

Берлинската конференция ще се проведе след преговорите в Москва между двете враждуващи страни в Либия, в които участваха представители на Русия и на Турция и които завършиха без споразумение.

Ангела Меркел
Източник: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел покани днес световните сили на среща на върха в Берлин в неделя, за да обсъдят усилията за постигане на мир в Либия.
 
Меркел реши да бъде домакин на среща на върха след консултации с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.
 
На 19 януари Германия призова на срещата базирания в Триполи либийски премиер за национално единство Файез ал Сарадж и генерала Халифа Хафтар, лидер на съперничещата Либийска национална армия.
 
 
Поканени са представители от САЩ, Русия, Обединеното кралство, Франция, Китай, Обединените арабски емирства, Турция, както и няколко африкански и арабски държави.
 
Вчера в Москва се проведе среща с представители на Либия по инициатива на руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. На срещата присъстваха и министрите на външните работи и отбраната на Русия и Турция.
 
След повече от осем часа преговори Сарадж подписва договор, докато Джафар напуска преговорите, като не подписа споразумението и се върна в Либия. Той поиска още един ден да обмисли подписването на договора. 
 
На предстоящата на 19-ти януари в Берлин конференция по Либия ще бъде разгледан и,евентуално, приет документ, разработен в рамките на берлинския процес, заяви федералният министър на външните работи Хайко Мас, цитиран от ДПА. Този документ ще позволи да се гарантира прекратяването на огъня и да започне политическия процес под егидата на ООН.
 
"Искаме на тази конференция отново да обсъдим (документа – бел.ред.) с всички участници и, ако успеем, да го приемем'', каза министърът.
 
Той не уточнява, за какъв вид документ става въпрос и какво е неговото съдържание, но твърди, че с негова помощ „ще бъдат създадени такива условия, че двете страни в гражданската война няма да бъдат в състояние да продължат въоръжения конфликт в средносрочен и дългосрочен период”. Вместо това ще започне политически процес под егидата на ООН.
 
Като цяло, министърът е настроен оптимистично по повод предстоящата конференция.
 
Берлинската конференция ще се проведе след преговорите в Москва между двете враждуващи страни в Либия, в които участваха представители на Русия и на Турция и които завършиха без споразумение. 

 

21:55 | 22 Февруари 2020 г.

Смърт в Алпите: Загинаха опитен алпинист и скиор

21:55 | 22 Февруари 2020 г.
43-годишен немски алпинист е загинал тази сутрин в масива Монблан, след падане от много стръмен заснежен склон, съобщава АФП, цитирайки п...
12:42 | 22 Февруари 2020 г.

Разбиха мрежа за фалшив алкохол в Гърция, има арес...

12:42 | 22 Февруари 2020 г.
Гръцката полиция разкри мрежа за нелегален внос и разпространение на фалшив алкохол. Сред арестуваните има и българи.   Поли...
08:57 | 22 Февруари 2020 г.

Първа жертва на коронавируса в Италия

08:57 | 22 Февруари 2020 г.
Пациент в северния град Падуа почина, след като е бил заразен с коронавируса. Така той става първата италианска жертва на заболяванет...
21:28 | 21 Февруари 2020 г.

Борисов: Не се постигна компромис в ЕС, България з...

21:28 | 21 Февруари 2020 г.
След изтощително маратонско заседание, продължило около 27 часа, Европейският съвет не успя да достигне до споразумение за бюджета на ЕС ...
19:43 | 21 Февруари 2020 г.

В Испания подозират "Периодико" във връзки с руски...

19:43 | 21 Февруари 2020 г.
Каталунското издание "Периодико", което отново извади на преден план темата "къща на Бойко Борисов в Барселона" под д...
15:27 | 21 Февруари 2020 г.

700 кг кокаин, прикрит като трапезна сол, открит в...

15:27 | 21 Февруари 2020 г.
Германската полиция и митници предотвратиха вноса в Германия на 700 килограма кокаин, благодарение на съвместна операция, проведена с тех...