Швейцария отново ще гласува за ограничения на мигранти от ЕС

Всяка инициатива за промяна на конституцията, която събере 100 000 подписа, се поставя на гласуване

мигранти
Източник: БГНЕС

През май швейцарците ще гласуват по предложение, което може драматично да ограничи имиграцията от ЕС, шест години след като подобен референдум почти разруши отношенията с блока.

Швейцарското правителство обяви в сряда, че така наречената „инициатива за ограничаване“ ще бъде един от въпросите в бюлетината на 17 май.

Инициативата, подкрепена от популистката дясна Швейцарска народна партия (ШНП) и на която правителството се противопоставя, призовава страната да преразгледа конституцията си, за да гарантира, че ще може самостоятелно да се справи с имиграционната си политика.

ШНП, най-голямата партия в Швейцария, изгради своя образ като осъди имиграцията, както и влиянието на Европейския съюз в Швейцария, която не е членка на ЕС.

Ако инициативата бъде одобрена, швейцарските власти биха имали една година да преговарят за прекратяване на споразумението си с Брюксел от 1999 г. за свободното движение на хора между Швейцария и блока.

Инициативата стига дори по-далеч от подобна инициатива, подкрепена и от ШНП, която беше гласувана през февруари 2014 г. Тя изискваше Берн да наложи квоти за миграция от страните от ЕС.

Още новини от света и България четете тук

Това гласуване беше спечелено трудно и предизвика безпорядък в отношенията между Швейцария и ЕС, като Брюксел предупреди, че евентуално ограничаване на имиграцията от граждани на ЕС поставя под съмнение цяла гама от двустранни споразумения.

От години Берн се опитва да намери път за спазване волята на швейцарците, без в същото време да се отчуждава от съседите си от ЕС, тъй като блокът е негов основен партньор в търговията.

След дълги преговори в края на 2016 г. беше постигнато споразумение, което не наложи квоти за разрешения за гражданство, издавани на граждани на ЕС.

Вместо това Берн реши просто да изисква от швейцарските работодатели да преминават през няколко стъпки, преди да наемат работа от блока, и да дадат приоритет на търсещите работа швейцарци.

ШНП осъди този компромис като "предателство" и капитулация пред ЕС.

Предстоящият през май вот е част от Швейцарската система за пряка демокрация, в която швейцарските гласоподаватели гласуват по широк кръг от национални, регионални и местни въпроси на всеки няколко месеца.

Всяка инициатива за промяна на конституцията, която събере 100 000 подписа, се поставя на гласуване, докато 50 000 подписа са достатъчни за провеждане на референдум против закон, гласуван от парламента.

Етикети: Швейцария
21:55 | 22 Февруари 2020 г.

Смърт в Алпите: Загинаха опитен алпинист и скиор

21:55 | 22 Февруари 2020 г.
43-годишен немски алпинист е загинал тази сутрин в масива Монблан, след падане от много стръмен заснежен склон, съобщава АФП, цитирайки п...
12:42 | 22 Февруари 2020 г.

Разбиха мрежа за фалшив алкохол в Гърция, има арес...

12:42 | 22 Февруари 2020 г.
Гръцката полиция разкри мрежа за нелегален внос и разпространение на фалшив алкохол. Сред арестуваните има и българи.   Поли...
08:57 | 22 Февруари 2020 г.

Първа жертва на коронавируса в Италия

08:57 | 22 Февруари 2020 г.
Пациент в северния град Падуа почина, след като е бил заразен с коронавируса. Така той става първата италианска жертва на заболяванет...
21:28 | 21 Февруари 2020 г.

Борисов: Не се постигна компромис в ЕС, България з...

21:28 | 21 Февруари 2020 г.
След изтощително маратонско заседание, продължило около 27 часа, Европейският съвет не успя да достигне до споразумение за бюджета на ЕС ...
19:43 | 21 Февруари 2020 г.

В Испания подозират "Периодико" във връзки с руски...

19:43 | 21 Февруари 2020 г.
Каталунското издание "Периодико", което отново извади на преден план темата "къща на Бойко Борисов в Барселона" под д...
15:27 | 21 Февруари 2020 г.

700 кг кокаин, прикрит като трапезна сол, открит в...

15:27 | 21 Февруари 2020 г.
Германската полиция и митници предотвратиха вноса в Германия на 700 килограма кокаин, благодарение на съвместна операция, проведена с тех...