60-тият протест срещу Вучич в Белград с призив за бойкот на изборите

Угодните на президента вестници пуснали над 900 фалшиви новини на първа страница за година

белград протест срещу вучич
Източник: EPA/БГНЕС

Гражданското движение "Един от пет милиона" проведе снощи в Белград своя 60-ти протест срещу авторитарния режим на сръбския президент Александър Вучич. Първият протест се проведе в края на 2018 г. след побоя над лидера на "Левицата" Борко Стефанович.
 
Протестът приключи пред сградата на Скупщината /Народното събрание – бел.ред./, където бе разпънат огромен транспарант, на който пишеше "Бойкот". "Искаме да предупредим Вучич, премиерката Ана Бърнабич и техните слуги от управляващата Сръбска народна партия, че точно по този начин ще изглежда Скупщината при нейното лъжливо първо заседание след изборите", каза пред "Данас" Валентина Ракович, един от лидерите на протеста.
 
 
Участниците призоваха опозиционните партии да не участват в предстоящите избори в страната. "Все още не е ясно какво ще стане. Във вторник ще има решение по отношение на участието в изборите", каза Миодраг Симович, един от организаторите на демонстрацията.
 
Този път протестиращите не се събраха пред сградата на държавната телевизия РТС. Миналата седмица десетки учени от академията в Белград в открито писмо призоваха РТС да започне да информира обективно за случващото се в държавата.
 
Освен телевизията, управляващите контролират и най-тиражните вестници в Сърбия, стана ясно от анализ на портала "Разкриваня" миналата седмица. В него бе изчислено, че само в рамките на една година проправителствените вестници в Сърбия са публикували 945 лъжливи новини на първите си страници.
 
Контролираните от президента Александър Вучич и обкръжението му всекидневници - "Информер", "Сръбски Телеграф", "Ало" и "Курир" през 2019 г. са публикували на първите си страници поне 945 лъжливи или неоснователни твърдения. "Отличник" се оказва "Информер" с 317 лъжливи новини, "Ало" е с 259, "Сръбски телеграф" с 227, а "Курир" със 142 лъжливи новини.
 
Най-много лъжливи новини има срещу опозицията и нейните лидери. В същото време Вучич и руският президент Владимир Путин се представят в положителна светлина, пише порталът. "Външната политика е сред основните теми в публикациите на тези издания - в тях се пише положително за Русия и сътрудничеството с Москва.
 
Дежурните врагове са албанците, косовските лидери и НАТО. В изданията има и информации за "войните и атаките срещу Вучич, фалшиви новини за шпионаж". Много често в лъжливите новини се посочва като единствен източник - анонимният, се казва още в анализа.
 
Участниците в разследването не са включили новините свързани със спорта и шоубизнеса. В противен случай броят на манипулациите би бил много по-голям.
 
"Информер", "Сръбски Телеграф", "Ало" и "Курир" непрекъснато нарушават "Журналистическият кодекс", но това не им пречи да получават средства от централната или местната власт и печелят обществени поръчки.
16:20 | 16 Февруари 2020 г.

Килър с качулка изстреля 25 куршума и рани четирим...

16:20 | 16 Февруари 2020 г.
Кипърската полиция издирва мъж, открил снощи огън в кафене в курортния град Агия Напа, ранявайки четирима души. Това съобщи официалният п...
12:55 | 16 Февруари 2020 г.

Великобритания е в плен на бурята Денис (СНИМКИ)

12:55 | 16 Февруари 2020 г.
Великобритания е в плен на бурята Денис. Тя връхлетя Обединеното кралство с обилни валежи и силни ветрове, предаде БНР. Наложи се дв...
18:53 | 15 Февруари 2020 г.

Бурята "Денис" отмени стотици полети във Великобри...

18:53 | 15 Февруари 2020 г.
Стотици самолетни полети бяха отменени във Великобритания заради очакваното преминаване днес на бурята "Денис". Според аген...
13:38 | 15 Февруари 2020 г.

В Европа вече има смъртен случай с коронавирус

13:38 | 15 Февруари 2020 г.
Китайски турист на 80 години е починал във Франция вследствие на заразяване с коронавирус. Това е първият смъртен случай извън Азия, прич...
12:18 | 15 Февруари 2020 г.

САЩ наливат 1 милиард долара в Източна и Централна...

12:18 | 15 Февруари 2020 г.
САЩ се предоставят на държавите от Централна и Източна Европа около 1 милиард долара за проекти в областта на енергийната сигурност в рам...
11:12 | 15 Февруари 2020 г.

В секс-квартала на Амстердам от 1 април: Само по р...

11:12 | 15 Февруари 2020 г.
Организираните туристически обиколки през известния квартал на Червените фенери за платен секс в Амстердам ще бъдат забранени от 1 април,...