Броят на загиналите при земетресението в Турция достигна 39 души

Над 1600 души са ранените,от които 18 са в реанимация

земетресение, Турция
Източник: Twitter

Броят на жертвите от разрушителното земетресение в петък, което порази областта Елязъг, достигна 39 души, съобщи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Над 1600 души са ранените,от които 18 са в реанимация, по данни на Службата за реагиране при бедствия и извънредни ситуации.

До този момент 45 души бяха извадени живи изпод развалините.Твърди се, че са останали още затрупани хора, но почти няма изгледи да има оцелели.

Медиите съобщиха, че в областта продължават вторичните трусове. Досега са регистрирани 678 вторични трусове, като 20 от тях са били с магнитуд 4 по Рихтер.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посочи на пресконференция, че помощите за пострадалите от земетресението трябва да се уточняват със Службата за реагиране при бедствия и извънредни ситуации.

"Турция моли никой да не изпраща на своя глава каквито и да е помощи в Елязъг и Малатия. Ако има такива, те трябва да се насочват чрез Службата за реагиране при бедствия и извънредни ситуации", каза той.

Председателят на Червения полумесец Керем Кънък посочи, че имат достатъчно запаси от кръв за преливане.

Той добави, че днес ще започне раздаването на парични помощи за пострадалите.

В същото време медии писаха, че повече от половината сгради в района на земетресението били без задължителната осигуровка ДАСК, която бе въведена в Турция след катастрофалното земетресение през 1999 г.

От петък цялото внимание е приковано към областите Елязъг и Малатия, които са най-силно пострадали.

Хиляди хора са останаха без покрив, а времето силно застудя. Изградени са около 10 хиляди палатки. Освен това хората се подслоняват в общежития, спортни и сватбени салони, в джамии и училища и им се осигурява храна и вещи от първа необходимост.

Едно цяло село,Чевримташ, намиращо се най-близо до епицентъра, е напълно разрушено.В селото, където живеели около 10 семейства, не е останала здрава нито една къща. Двама души са загинали, четирима са били ранени.

Кметът на селото заяви, че няма къде да подслонят животните и са поискали да им дадат палатки, за да приютят оцелелите животни.

Четете още новини от България и света тук!

Положението е много тежко и в съседната на Елязъг област Малатия, където 526 сгради са със сериозни повреди.

В редица общини на Истанбул като Картал, Авджълар, Кадъкьой се събират помощи за пострадалите, поддържа се непрекъсната телефонна връзка.

22:31 | 23 Февруари 2020 г.

"Ел Паис": Търкането на талони - епидемия с тежки ...

22:31 | 23 Февруари 2020 г.
Лисабон, Хавиер Мартин дел Барио, в. "Ел Паис" (Испания)   Всеки португалец е похарчил миналата година средно по 1...
Криузенит кораб Diamond Princess, покосен от коронавируса
-13
21:10 | 23 Февруари 2020 г.

4 души са дали положителна проба за коронавирус в ...

21:10 | 23 Февруари 2020 г.
Четирима души са дали положителна проба за новия коронавирус в Англия, след като били евакуирани от круизния кораб "Даймънд принсес&...
Мощна пясъчна буря покри град Финикс в щата Аризона (Видео)
20:57 | 23 Февруари 2020 г.

Пясъчна буря затвори всички летища на Канарските о...

20:57 | 23 Февруари 2020 г.
Летищата на Канарските острови днес бяха затворени, след като пясъчна буря връхлетя архипелага, съобщиха властите, цитирани от АФП. &...
20:22 | 23 Февруари 2020 г.

Италия под блокада: Коронавирусът се разпространяв...

20:22 | 23 Февруари 2020 г.
Италия е в капана на коронавируса, въпреки мерките, взети от властите, разпространението на заразата продължава с пълна сила. До момента ...
20:01 | 23 Февруари 2020 г.

Трети смъртен случай от новия вирус в Италия

20:01 | 23 Февруари 2020 г.
Трети смъртен случай от новия коронавирус бе регистриран в Италия. Здравният комисар на северната област Ломбардия Джулио Галера съо...
19:12 | 23 Февруари 2020 г.

Три деца загинаха при взрив на газова бутилка в Ма...

19:12 | 23 Февруари 2020 г.
Три деца са загинали при взрив на газова бутилка в дома им в македонското село Романовце, в близост до Куманово, предаде МИА.   ...