Германия търси повече работници от Балканите

Статистическите изследвания сочат, че трудоспособните хора в Германия ще намалеят драстично

Берлин, Германия, Райхстага
Източник: pixabay.com

Германия се нуждае от работна сила, а правителството ускорява процеса на миграция на чуждестранни работници. В Бон стартира нова услуга за координиране на признаването на дипломи и квалификации.

Германската икономика зависи от имиграцията. Затова федералното правителство стартира програма за привличане на чуждестранни специалисти под мотото „Make it in Germany“. Превръщайки се в национален приоритет.

„Без чуждестранни експерти не бихме могли да поддържаме благосъстоянието си. Не можем просто да чакаме тези хора, трябва да работим, за да ги привлечем", каза министърът на труда Хубертус Хайл.

Още новини от света и България четете тук!

Германската статистическа служба твърди, че до 2035 г. броят на трудоспособните граждани в страната ще бъде намален с между четири и шест милиона. В много отрасли има недостиг на работна ръка. Според Германската търговско-промишлена камара (DIAC) около 56% от фирмите виждат в недостига на работна ръка най-голям риск за бизнеса.

Федералното правителство най-накрая се вслуша в призивите на бизнесмените и от известно време работи усилено, за да създаде предпоставки за привличане на експерти от чужбина. След дълъг дебат беше приет Законът за миграцията на професионалния труд, в който федералното правителство призна, че Германия е страна на заселници - шест десетилетия след първата голяма вълна заселници.

Основната цел на закона е да улесни достъпа на чуждестранните работници до германския пазар на труда – при това практически във всички отрасли.

„Всъщност няма значение откъде идва човек, най-важното е да се докаже, че иска да се интегрира в една държава, че иска да се сработва и да бъде част от обществото. И тогава не става въпрос за това откъде е човек, а как човек иска да се интегрира", заяви федералният министър на образованието Аня Карличек пред Deutche Welle (DW). В понеделник в Бон тя, заедно с колегата си Хайл, откри новата институция за признаване на професионални квалификации. В момента в Германия има около 1400 различни служби, които се занимават с признаването на чужди дипломи.

Процесът на признаване досега беше твърде сложен и отнемаше твърде много време, много по-дълго, отколкото в скандинавските страни или в Съединените щати и Канада. С новия център за признаване на дипломите това трябва да се коригира.

В бъдеще всички, които се интересуват от работа в Германия, трябва първо да се свържат с новия Център, който ще им помогне да подготвят пълната документация, необходима за признаване на квалификации, ще им бъде на разположение за консултиране и разпространяване на техните кандидатури до съответните органи във всички германски провинции.

Но това, което помага на Германия, от друга страна, отваря големи проблеми. А именно, югоизточната част на Европа не я напускат само най-добре квалифицирани кадри с висше образование, но и лица, които се грижат за тях, медицински персонал, майстори автомобилни механици и т.н. От страни като Северна Македония, Сърбия, Хърватия или Босна и Херцеговина в Германия идват повече от 100 000 работници.

„Сключихме няколко двустранни споразумения, например да не изтегляме лицата, които се грижат за медицината, от онези страни, които се нуждаят от тези работници. Смятам обаче, че има нужда от свобода на движението, защото ако го организираме добре, тогава ще има ползи и за двете страни и това, в крайна сметка, засилва нашите отношения“, коментира министър Хайл.

На 1 март тази година в Германия влиза в сила новият Закон за миграцията на професионалната работна сила. С него ще се улесни пристигането и търсенето на работа в Германия за всички страни извън ЕС. В бъдеще гражданите на държавите-членки на ЕС вече няма да имат предимството. Един от регионите, към които традиционно се насочват германските работодатели, е Западните Балкани.

„В миналото получавахме много заявки от Западните Балкани. Това е един от регионите, който е много важен за нас, защото там намираме много добра, квалифицирана работна сила. От друга страна, има много хора, които знаят немски език, което е огромно помощ при интеграцията“, заяви пред DW Торстен Ролфсмайер от Федералната служба по заетостта.

Мотивацията за напускане не са само германските заплати, но корупцията, лошите перспективи и липсата на правова държава. От 2000 г. насам милиони хора от региона са го напуснали. Сред тях има голям брой млади, високо образовани кадри, оставяйки след себе си голяма пропаст на вътрешния пазар на труда и нарастващ демографски проблем. От друга страна, паричните преводи на новите гастарбайтери от чужбина помагат за поддържане на социалния мир в техните страни.

22:20 | 04 Април 2020 г.

В Ломбардия задължиха: Маски да покриват носа и ус...

22:20 | 04 Април 2020 г.
  Губернаторът на италианската област Ломбардия Атилио Фонтана съобщи, че от неделя всички, които излизат по улиците, са задълже...
21:36 | 04 Април 2020 г.

Испания продължава извънредното положение с 15 дни

21:36 | 04 Април 2020 г.
  Испанският премиер Педро Санчес обяви в събота ново удължаване на блокадата на страната, наложена за борба с коронавируса, кат...
19:57 | 04 Април 2020 г.

Гърция удължи карантината до 27 април

19:57 | 04 Април 2020 г.
  Карантината в Гърция се удължава до 27 април, като остава забраната за неспешни излизания на хората - независимо с кола или пе...
15:17 | 04 Април 2020 г.

Арестуваха сръбски футболен национал за запивка пр...

15:17 | 04 Април 2020 г.
  Сръбският нападател Александър Прийович, който играе в саудитски клуб, бе арестуван в петък за 48 часа за нарушаване на вечерн...
14:02 | 04 Април 2020 г.

Мигрант уби с нож двама в центъра на френски град

14:02 | 04 Април 2020 г.
Мъж нападна с нож хора в центъра на френския град Роман сюр Изер в разгара на карантината, при което уби двама и рани седмина, двама от к...
09:03 | 04 Април 2020 г.

Мъж се разходи гол до кръста размахвайки мечове, п...

09:03 | 04 Април 2020 г.
Полицията в испанската столица задържа мъж, въоръжен с два меча. Гол до кръста, той вървял по улица на мадридския район Мораталас, размах...