България приветства започването на преговори със Северна Македония и Албания

Бъдещето на двете страни е в Европейския съюз, категоричен е еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели

Екатерина Захариева, външни министри
Източник: БГНЕС

България приветства решението за започване на преговори на Европейския съюз с Република Северна Македония и Албания.

Приветствам решението на Съвета “Общи въпроси“ за започване на преговори за членство с Република Северна Македония и Албания. Надявам се, че Европейският съвет ще го подкрепи на 26 март“. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева.

В заключенията, които ще бъдат приети формално утре, има текст, обвързващ напредъка в процеса на разширяване с постигането на осезаеми резултати от Република Северна Македония в изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. По отношение на Република Албания ще следим за защитата на правата на българското национално малцинство“, каза още външният ни министър.

Още новини от света и България четете тук

Тя подчертава, че “нашите приятели са в началото на един дълъг път, но на тяхно разположение ще бъде и нашият опит в преговорния процес. Пожелавам им искрено успех“.

Припомняме, че еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели обяви вчера, че държавите от Европейския съюз са постигнали политическо споразумение за започване на преговорите с Албания и Северна Македония за членство в Евросъюза. “От все сърце поздравявам двете държави. Това [решение] изпраща силен сигнал към Западните Балкани: Вашето бъдеще е в ЕС“, се казва в съобщението.

Решението на Европейския съюз за начало на преговорите за членство със Северна Македония е признание за успехите на страната, заяви министър-председателят Оливер Спасовски. Той подчерта, че добрата новина е дошла „в изключително тежък момент за нашата държава, за Европа и за целия свят“.

От своя страна, албанският премиер Еди Рама написа по повод на новината във Facebook: “Ще успеем!

В Европа също приветстваха началото на преговорите. “Добра новина в тези мрачни времена“. Така оцени решението държавният министър по европейските въпроси Михаел Рот. Той заяви, че най-после е дадена зелена светлина за начало на преговорите с “нашите приятели от Северна Македония и Албания“, която е напълно заслужена.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли поздрави страните и отбеляза, че Европарламентът винаги е подкрепял европейското бъдеще на Западните Балкани.

2020 г. се превръща в решаваща за бъдещето на Македония

В рамките само на един месец РС Македония изпълни стратегическите си цели, които ще гарантират нейната независимост и стабилност. Страната стана пълноправен член на НАТО и получи покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Това стана благодарение на промяната, която бе извършена през 2017 г. и свалянето на авторитарния режим на Никола Груевски.

Договорът от 1-ви август 2017 г. за приятелство и добросъседство с България отвори пътя за деблокирането на евроатлантическата интеграция на РС Македония.

08:16 | 29 Март 2020 г.

Принц Уилям и съпругата му Кейт дават начало на ин...

08:16 | 29 Март 2020 г.
Кейт и Уилям стартират схема за 5 милиона британски лири в подкрепа на психичното здраве на населението на Великобритания по време на сил...
23:19 | 28 Март 2020 г.

В Гърция въвеждат мобилни рецепти

23:19 | 28 Март 2020 г.
Гражданите ще имат възможност от понеделник да купуват лекарства от аптеките чрез мобилните си телефони, без да се налага да представят р...
22:04 | 28 Март 2020 г.

Испания прекратява "несъществената" икономическа д...

22:04 | 28 Март 2020 г.
Испания спира всяка "несъществена" икономическа дейност за две седмици в опит да ограничи разпространението на пандемията на ко...
съд
13:44 | 28 Март 2020 г.

Пуснаха на свобода един от най-зловещите сръбски в...

13:44 | 28 Март 2020 г.
Тази нощ от хърватския затвор в Лепоглава бе пуснат на свобода зловещият сръбски военнопрестъпник Драган Василкович, по-известен като Кап...
11:50 | 28 Март 2020 г.

Страшно е: В Мадрид с втора голяма временна морга ...

11:50 | 28 Март 2020 г.
  От понеделник в испанската столица Мадрид влиза в действие втора импровизирана временна морга заради епидемията от коронавирус...
09:15 | 28 Март 2020 г.

Полицията и армията изолираха Хелзинки от страната...

09:15 | 28 Март 2020 г.
  Полицията и армията във Финландия блокираха всички пътища, свързващи столицата Хелзинки с останалата част от страната, съобщи ...