89-годишен избяга от старчески дом с 22-ма починали

От фирмата крият колко от жертвите са заразени с COVID-19

Източник: El Pais

 

89-годишният Рафаел Гарсия, познат на всички като дон Рафаел, повика дъщеря си и избяга от мадридския старчески дом, където поне 6 души починаха от коронавирус, съобщава "Ел Паис“. Дон Рафаел, с 43-годишен стаж във вътрешното министерство на Испания, плащал по 3400 евро на месец за двустаен апартамент с баня в резиденцията "Мадрид Лорето“ на компанията "Орпеа“.
 
Той забелязал, че санитарят, който му донесъл вечерята, е със зачервени очи. "Да не си видял някой мъртвец?“, попитал дон Рафаел. "Шестима, дон Рафаел“, отговорил служителят и изброил имената на няколко от живеещите там, които дон Рафаел познавал отлично.
 
Той веднага разбрал, че не трябва да остава и ден повече в дома, в който цял един етаж бил изолиран с голям брой карантинирани там. Освен това пералното помещение не работело от дни, 20% от служителите напуснали и никой вече не влизал да почиства стаите на пенсионерите със симптоми от страх  да не прихване зараза с коронавирус.

Затова дон Рафаел се обадил на дъщеря си. "Трябваше да напусна, след като служител ми намекна тайно, че здравето и животът ми са в опасност“, признава той по телефона от дома на дъщеря си.

Дон Рафаел решава да се махне на 20 март. От 8 март мадридската община забрани свижданията във всички подобни домове, които останаха под ключ, въпреки оплакванията на роднините, че нямат информация от близките си вътре.
 
Много от тях, с тежки заболявания, дори трудно говорят. За разлика от дон Рафаел, който поддържал редовна връзка с дъщеря си. Първоначално те решават той да остане в центъра, за да не донесе евентуално вируса в дома на близките си.
 
Първият заразен в дома е установен в началото на март, а Дон Рафаел дори споделя с него масата си малко преди да се  потвърди положителната проба на човека, когото той оттогава изобщо не е виждал. Всъщност дори дон Рафаел, който научил за шестима починали, не знаел ужасяващите цифри от дома, където починали 22 от живеещите там възрастни хора.
 
Първата информация за починалите над 20 души в друг мадридски старчески дом - "Монте Ермосо“, бе първата аларма за цяла Испания за случващото се в тези домове.
 
Дъщерята на дон Рафаел на няколко пъти се обаждала на социалния работник за информация дали има починали в дома от коронавирус. "Не, естествено, че не!“, бил категоричният отговор на служителката.

Но тя и дон Рафаел вече не й вярвали и още на следващия ден 89-годишният пенсионер излязъл през централната врата с малко дрехи и багаж, за да се качи в колата на дъщеря си отпред.
 
Говорител на фирмата "Орпеа“, собственик на дома, увери, че след първата жертва на COVID-19, още 11 души са починали там с подобни симптоми, но няма потвърждение дали става дума за коронавирус, тъй като, според говорителя, не са им правени тестове.
 
За останалите 10 жертви от фирмата уверяват, че са починали от от тежките си предишни заболявания. Което не дава възможност да се изчисли точно колко са жертвите на коронавируса сред възрастните хора там.

Дон Рафаел нямал намерение да рискува повече, за да не сподели съдбата на своите съседи. "Макар и вече на почти 90 г., с тежки патологии и бавни крака, моята глава е в отлично състояние, и нямам намерение да изживея последните си мигове в пълна самота, изоставен или заради нечия небрежност“, написа той от компютъра на дъщеря си.
 
Преди да напусне, той се сбогувал с рецепционистката - "едно много учтиво момиче“. Освен с нея, се разминава и с директорката на центъра, с която се прощава кавалерски: "Бог да пази всички!“
 
"Излезе през вратата. Времето му още не бе дошло“, завършва "Ел Паис“.

 

23:00 | 07 Април 2020 г.

Видинчанин на 48 г. почина в Испания от COVID-19 с...

23:00 | 07 Април 2020 г.
  48-годишен българин е починал от коронавирус в Испания, съобщи испанският сайт Ahora Marina Baixa. Венцислав Иванов е издъхнал...
22:29 | 07 Април 2020 г.

Още един кашлящ британец прибран в затвора

22:29 | 07 Април 2020 г.
Британски сериен хулиган, който се закашля срещу полицаи, заплашвайки да ги зарази с коронавирус, беше осъден на 19 седмици затвор, се ка...
21:09 | 07 Април 2020 г.

Забраняват спорт навън в Париж през деня

21:09 | 07 Април 2020 г.
  Полицейската префектура на Париж затегна мерките на карантината в столицата на Франция, като от утре, сряда, наложи забрана за...
19:41 | 07 Април 2020 г.

Вещаят повече починали на Острова отколкото в Итал...

19:41 | 07 Април 2020 г.
  Във Великобритания може да има до 66 000 смъртни случая от COVID-19 по време на първата вълна от настоящата пандемия, твърди н...
17:21 | 07 Април 2020 г.

101-годишна баба избяга от старчески дом, за да от...

17:21 | 07 Април 2020 г.
101-годишна германка избяга от дом за възрастни хора в опит да посети дъщеря си за рождения й ден, съобщи германската полиция.  ...
17:12 | 07 Април 2020 г.

Фон дер Лайен обеща 15 млрд. евро на бедните стран...

17:12 | 07 Април 2020 г.
  Европейският съюз ще вложи 15 милиарда евро, за да помогне на бедните страни да се преборят с коронавирусната епидемия, съобщи...