Джамиите в Каталуния се множат с пари от Катар, С. Арабия и Кувейт

В областта се намират 80% от привържениците на най-крайното течение в исляма, което проповядва джихад

Джамиите в Каталуния се множат с пари от Катар, С. Арабия и Кувейт
Източник: La razon

Джамиите в Каталуния се множат с пари от Катар, С. Арабия и Кувейт

Радикалните джамии на салафисти от много години са в полезрението на специалните служби, особено в Каталуния, където броят им не спира да расте. Това не остана незабелязано от джихадистите в стремежа им да наложат в тази област своите престъпни структури.

Мюсюлманската общност в Каталуния наброява почти половин милион души, разделени на два големи блока: мароканците и натурализираните испанци. В тези групи има мюсюлмани от Пакистан, Гамбия, Алжир и Сенегал. Сред тях започнаха да пускат корени групировки, симпатизиращи на организациите на радикалния ислям.

Само в Каталуния има повече от 256 джамии, според източници на отдела анти-тероризъм, като много от тях са свързани с чуждестранни ислямски организации, чиито идеали са в пъпна противоположност на демократичните ценности и норми на испанската и западната система.

Едно движение, което набира сила в Каталуния, е салафизмът, едно от най-радикалните течения в исляма. Последователите му се стремят към възцаряването на един-единствен световен халифат и налагането на стриктното спазване на ислямския закон – шариата. Салафистите подкрепят свещената война джихад срещу неверниците.

От над 1260 ислямски центрове в Испания, повече от 100 са свързани със салафизма. А 80 от тях, или около 80%, са в Каталуния.

Един от най-големите центрове е джамията в Реус, Тарагона. В Лерида пък е джамията Ибн Хазем, чиито ръководители раздават салафистка литератури в околните месарници. Третият такъв център е в Салт, Херона.

С всеки изминал месец най-крайното течение в исляма укрепва в Испания. Много младежи смятат, че неговите постулати са решение за житейските им проблеми, произтичащи от икономическата криза и липсата на интеграция в испанското общество.

А всичко това се финансира щедро от страните от Персийския залив, особено Катар (до тази година катарска фирма бе основен спонсор и на ФК Барселона), чрез любезни бизнесмени, които наливат големи суми в салафистките джамии в Каталуния. Още миналата година доклад на полицейски експерти от Испания предупреди, че източниците на финансиране на Ислямска държава са от Саудитска Арабия, Катар и Кувейт.

Това става чрез дарения за милиони от мюсюлманския свят, най-вече от страните от Персийския залив, посредством сунитски благотворителни организации и лични дарения.

Но и друг един сериозен проблем спъва работата на силите на реда в борбата с джихадизма в Каталуния: съществуването на скрити мюсюлмански центрове, които нямат нищо общо с традиционните джамии. Те са скрити в жилища или търговски центрове, което прави почти невъзможен контрола над тях.

13:25 | 18 Февруари 2019 г.

В последните си часове Шабан бил необичайно нервен...

13:25 | 18 Февруари 2019 г.
Необичайно припрян и нервен бил трагично загиналият в катастрофа в Германия Шабан Шаулич, разкри неговият кум Слободан Стоядинович, който...
10:22 | 18 Февруари 2019 г.

Истина или не? Обявиха за мъртъв и шофьора на Шаба...

10:22 | 18 Февруари 2019 г.
Музикантът Мирсад Керич, управлявал колата, в която загина легендарния певец Шабан Шаулич, също е починал,  съобщи pulsonline, но ма...
\
20:34 | 17 Февруари 2019 г.

"Sunday times": Състоянието на Сергей Скрипал е кр...

20:34 | 17 Февруари 2019 г.
Здравословното състояние на бившия полковник на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, преживял опит за отравяне ...
Шабан Шаулич издъхнал от инфаркт след катастрофата
16:38 | 17 Февруари 2019 г.

Шабан Шаулич издъхнал от инфаркт след катастрофата

16:38 | 17 Февруари 2019 г.
Шабан Шаулич е починал от сърдечен удар. Това разкриха от болницата в Германия, където сръбският певец е бил транспортиран след зверската...
Пиян шофьор убил легендата Шабан Шаулич в адската катастрофа край Дортмунд (Видео)
16:00 | 17 Февруари 2019 г.

Пиян шофьор ударил колата, в която се возел Шабан ...

16:00 | 17 Февруари 2019 г.
Пиян шофьор е причинил катастрофата, при която загина сръбската легенда Шабан Шаулич. Певецът е пътувал по магистрала край Дортмунд,...
14:33 | 17 Февруари 2019 г.

Сръбската легенда Шабан Шаулич загина в катастрофа...

14:33 | 17 Февруари 2019 г.
Легендата на сръбската музика Шабан Шаулич е починал след тежка автомобилна катастрофа в Германия. Певецът е издъхнал в болница, където е...

гледай на живо

19.02.2019
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини