Джамиите в Каталуния се множат с пари от Катар, С. Арабия и Кувейт

В областта се намират 80% от привържениците на най-крайното течение в исляма, което проповядва джихад

Джамиите в Каталуния се множат с пари от Катар, С. Арабия и Кувейт
Източник: La razon

Джамиите в Каталуния се множат с пари от Катар, С. Арабия и Кувейт

Радикалните джамии на салафисти от много години са в полезрението на специалните служби, особено в Каталуния, където броят им не спира да расте. Това не остана незабелязано от джихадистите в стремежа им да наложат в тази област своите престъпни структури.

Мюсюлманската общност в Каталуния наброява почти половин милион души, разделени на два големи блока: мароканците и натурализираните испанци. В тези групи има мюсюлмани от Пакистан, Гамбия, Алжир и Сенегал. Сред тях започнаха да пускат корени групировки, симпатизиращи на организациите на радикалния ислям.

Само в Каталуния има повече от 256 джамии, според източници на отдела анти-тероризъм, като много от тях са свързани с чуждестранни ислямски организации, чиито идеали са в пъпна противоположност на демократичните ценности и норми на испанската и западната система.

Едно движение, което набира сила в Каталуния, е салафизмът, едно от най-радикалните течения в исляма. Последователите му се стремят към възцаряването на един-единствен световен халифат и налагането на стриктното спазване на ислямския закон – шариата. Салафистите подкрепят свещената война джихад срещу неверниците.

От над 1260 ислямски центрове в Испания, повече от 100 са свързани със салафизма. А 80 от тях, или около 80%, са в Каталуния.

Един от най-големите центрове е джамията в Реус, Тарагона. В Лерида пък е джамията Ибн Хазем, чиито ръководители раздават салафистка литератури в околните месарници. Третият такъв център е в Салт, Херона.

С всеки изминал месец най-крайното течение в исляма укрепва в Испания. Много младежи смятат, че неговите постулати са решение за житейските им проблеми, произтичащи от икономическата криза и липсата на интеграция в испанското общество.

А всичко това се финансира щедро от страните от Персийския залив, особено Катар (до тази година катарска фирма бе основен спонсор и на ФК Барселона), чрез любезни бизнесмени, които наливат големи суми в салафистките джамии в Каталуния. Още миналата година доклад на полицейски експерти от Испания предупреди, че източниците на финансиране на Ислямска държава са от Саудитска Арабия, Катар и Кувейт.

Това става чрез дарения за милиони от мюсюлманския свят, най-вече от страните от Персийския залив, посредством сунитски благотворителни организации и лични дарения.

Но и друг един сериозен проблем спъва работата на силите на реда в борбата с джихадизма в Каталуния: съществуването на скрити мюсюлмански центрове, които нямат нищо общо с традиционните джамии. Те са скрити в жилища или търговски центрове, което прави почти невъзможен контрола над тях.

22:48 | 10 Декември 2018 г.

Опозицията за речта на Макрон: Само добри намерени...

22:48 | 10 Декември 2018 г.
Малко след речта на президента, шефът на крайнолявата опозиционна партия "Непокорената Франция" Жан-Люк Меланшон я определи кат...
22:03 | 10 Декември 2018 г.

Мафията за БГ-паспорти в Сърбия: Между 400 и 3000 ...

22:03 | 10 Декември 2018 г.
Повечето сръбски медии днес коментират начина за получаване на български паспорт в страната.Те цитират разследването на "Глас Зайеча...
21:33 | 10 Декември 2018 г.

След кървавите протести Макрон обяви извънредно по...

21:33 | 10 Декември 2018 г.
В специално телевизионно обръщение френският президент Еманюел Макрон обяви извънредно положение в икономиката и социалното дел...
20:01 | 10 Декември 2018 г.

Заев скочи: Да бъда македонец и да говоря македонс...

20:01 | 10 Декември 2018 г.
Да бъда македонец и да говоря македонски език е мое право, това е европейска ценност. Такъв бе отговорът на премиера на югозападната ни с...
18:51 | 10 Декември 2018 г.

Захариева: България изисква изпълнението на догово...

18:51 | 10 Декември 2018 г.
България призова за започване на преговори за членство с Република Македония и Албания. Нашата страна обаче отправи и друг призив - добре...
12:18 | 10 Декември 2018 г.

Потресаващ инцидент с чисто нов лифт - пет кабинки...

12:18 | 10 Декември 2018 г.
Потресаващ инцидент в австрийски ски курорт по чудо се размина без пострадали. Кабинки на чисто новия лифт в Калтенбах се сблъскаха. ...

гледай на живо

11.12.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини