Джамиите в Каталуния се множат с пари от Катар, С. Арабия и Кувейт

В областта се намират 80% от привържениците на най-крайното течение в исляма, което проповядва джихад

Джамиите в Каталуния се множат с пари от Катар, С. Арабия и Кувейт
Източник: La razon

Джамиите в Каталуния се множат с пари от Катар, С. Арабия и Кувейт

Радикалните джамии на салафисти от много години са в полезрението на специалните служби, особено в Каталуния, където броят им не спира да расте. Това не остана незабелязано от джихадистите в стремежа им да наложат в тази област своите престъпни структури.

Мюсюлманската общност в Каталуния наброява почти половин милион души, разделени на два големи блока: мароканците и натурализираните испанци. В тези групи има мюсюлмани от Пакистан, Гамбия, Алжир и Сенегал. Сред тях започнаха да пускат корени групировки, симпатизиращи на организациите на радикалния ислям.

Само в Каталуния има повече от 256 джамии, според източници на отдела анти-тероризъм, като много от тях са свързани с чуждестранни ислямски организации, чиито идеали са в пъпна противоположност на демократичните ценности и норми на испанската и западната система.

Едно движение, което набира сила в Каталуния, е салафизмът, едно от най-радикалните течения в исляма. Последователите му се стремят към възцаряването на един-единствен световен халифат и налагането на стриктното спазване на ислямския закон – шариата. Салафистите подкрепят свещената война джихад срещу неверниците.

От над 1260 ислямски центрове в Испания, повече от 100 са свързани със салафизма. А 80 от тях, или около 80%, са в Каталуния.

Един от най-големите центрове е джамията в Реус, Тарагона. В Лерида пък е джамията Ибн Хазем, чиито ръководители раздават салафистка литератури в околните месарници. Третият такъв център е в Салт, Херона.

С всеки изминал месец най-крайното течение в исляма укрепва в Испания. Много младежи смятат, че неговите постулати са решение за житейските им проблеми, произтичащи от икономическата криза и липсата на интеграция в испанското общество.

А всичко това се финансира щедро от страните от Персийския залив, особено Катар (до тази година катарска фирма бе основен спонсор и на ФК Барселона), чрез любезни бизнесмени, които наливат големи суми в салафистките джамии в Каталуния. Още миналата година доклад на полицейски експерти от Испания предупреди, че източниците на финансиране на Ислямска държава са от Саудитска Арабия, Катар и Кувейт.

Това става чрез дарения за милиони от мюсюлманския свят, най-вече от страните от Персийския залив, посредством сунитски благотворителни организации и лични дарения.

Но и друг един сериозен проблем спъва работата на силите на реда в борбата с джихадизма в Каталуния: съществуването на скрити мюсюлмански центрове, които нямат нищо общо с традиционните джамии. Те са скрити в жилища или търговски центрове, което прави почти невъзможен контрола над тях.

07:37 | 25 Май 2019 г.

Издирваният за атентата в Лион взривил пакета дист...

07:37 | 25 Май 2019 г.
Издирваният за вчерашния атентат в центъра на Лион около 30-35-годишен индивид е задействал взрива дистанционно с телефон около 2 минути ...
06:53 | 25 Май 2019 г.

Заловиха над 340 мигранти в съседна на България ту...

06:53 | 25 Май 2019 г.
Не по-малко от 514 нелегални мигранти са задържани на територията на Турция в рамките на деня, разкриха източници от кръговете по сигурно...
19:27 | 24 Май 2019 г.

Взрив от пакет с пирони и болтове затвори квартал ...

19:27 | 24 Май 2019 г.
13 души са леко ранените от експлозия в центъра на френския град Лион, на пресечката на улиците "Виктор Юго" и "Сала"...
18:42 | 24 Май 2019 г.

Делегацията на Цвета Караянчева изпя "Върви народе...

18:42 | 24 Май 2019 г.
Днес, прекланяйки глава пред делото на светите братя Кирил и Методий, ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица, която ...
17:04 | 24 Май 2019 г.

Борисов в Мюнхен: Най-лесно е на социалистите да к...

17:04 | 24 Май 2019 г.
На избирателите послания не им трябват. Аз съм против лозунгите и посланията. Това каза пред журналисти в Мюнхен премиерът Бойко Борисов ...
16:43 | 24 Май 2019 г.

Кървав ужас! Ревнивец уби с чук жена си, тъщата и ...

16:43 | 24 Май 2019 г.
Страшно тройно убийство потресе сръбският град Нови Сад, където на ул. "Шандор Петьофи" тази сутрин бяха открити убити 32-годиш...