Сръбски разузнавач: Убийството на Зоран Заев бе целта на щурма на македонския парламент

Хърватин трябвало да ликвидира сегашния премиер на Македония, твърди агентът пред сръбска телевизия

Македония, Зоран Заев
Източник: БГНЕС

Сръбският таен агент Горан Живайлевич заяви, че целта на драматичните събития в македонския парламент на 27 април е била ликвидирането на Зоран Заев.

Тази своя версия съветникът в сръбското посолство в Скопие и офицер на сръбското разузнаване представи в интервю за сръбската телевизия „Хепи“. Той твърди, че по време на нападението срещу Зоран Заев не е присъствал в парламента.

Живайлевич припомня, че на 27 април си е бил у дома (в Скопие), не е гледал телевзия и не знаел какво става навън. „В 18:30 часа ми се обади посланичката Душанка Дивяк-Томич и ми каза, че хората са влезли в парламента.

Веднага информирах Белград за бунтовете. От 18:30 до 19:00 часа гледах атаката срещу депутатите от дома. Четох после много заглавия в медиите, че съм водил бандитите, но повтарям, това лесно може да се провери“, обяснява Живайлевич.

Според него в 19 часа получил обаждане от Белград, в който му е било обявено, че сблъсъците ще се засилят от фенклубовете на Сърбия, че те трябва да бъдат разпознати и спрени, но и да бъдат информирани македонските власти.

„В този момент се сетих, че имам снимки на някои престъпници от Сърбия, които може би ще ми помогнат в разпознаването, и се отправих към посолството, за което загубих още половин час. В парламента пристигнах около 20 часа. Въртях се наоколо, направих няколко снимки и реших да информирам съветника по сигурността на македонския президент, господин Синиша Алексовски, за евентуална атака от страна на сръбски фенклубове. В парламента влязох в 20:20 часа, а побоят на Зоран Заев и неговите депутати се бе случил в 18:45, твърди сръбският разузнавач.

В допълнение към твърдението си, че се отвлича вниманието от истинските бандити, в интервюто Живайлевич споменава присъствието на Игор Юг, привърженик на Хърватските освободителни сили (ХОС), който според него, "може би е имал и оръжие".

Разузнавачът твърди, че Юг не е бил арестуван, нито маскираните хулигани, но според информация "Юг трябвало да ликвидира Заев".

Разузнавачът отбеляза, че медиите, които намесиха името му в инцидента, се опитаха да докажат, че ръководи атаката и е руски шпионин.

„Всъщност никога не съм бил в контакт с руснак. Бях приятел с представители на всички основни разузнавателни служби, но никога с руснаците, твърди Живайлевич.

Той подчерта, че "Сърбия иска добри отношения с Македония, която е важна за региона, защото тя засяга много интереси - български, сръбски, албански, руски, американски".

„Когато Македония обяви независимост, тя се сблъска с три проблема - проблема с Гърция заради името, с България заради идентичността и със Сърбия заради църквата. Всички това са православни държави, а Македония се намира между тях като "троянски кон", защото ако Гърция, България и Сърбия са нейни неприятели, тогава остава само албанците да бъдат нейни приятели“, резюмира Живайлевич пред телевизия „Хепи“.

САЩ: Ще присъстваме постоянно в Черно море
10:40 | 21 Февруари 2018 г.

САЩ: Ще присъстваме постоянно в Черно море

10:40 | 21 Февруари 2018 г.
Военно-морските сили на САЩ увеличават своето присъствие в Черно море за да противостоят на усилването на руския военен флот.   ...
Обвиниха Силвио Берлускони във връзки с Коза Ностра
21:53 | 20 Февруари 2018 г.

Обвиниха Силвио Берлускони във връзки с Коза Ностр...

21:53 | 20 Февруари 2018 г.
Обвиненията за историческите връзки на Силвио Берлускони с приближен на мафията в Сицилия са възобновени от политически съперник в послед...
Махнаха името Александър Велики от магистрала и летище в Македония
14:55 | 20 Февруари 2018 г.

Махнаха името Александър Велики от магистрала и ле...

14:55 | 20 Февруари 2018 г.
Рано тази сутрин служителите на македонската пътна агенция започнаха да свалят табелите за международното летище в Скопие и магистралата,...
Измама! Българска чистачка в Лондон дава под наем жилищата, които чисти
14:40 | 19 Февруари 2018 г.

Измама! Българска чистачка в Лондон дава под наем ...

14:40 | 19 Февруари 2018 г.
Родните измамници са навсякъде. Не само в България, навсякъде, където има българи.   Последният случай, който разбуди духове...
Паметна плоча на Васил Левски бе открита в посолството ни в Атина
16:37 | 18 Февруари 2018 г.

Паметна плоча на Васил Левски бе открита в посолст...

16:37 | 18 Февруари 2018 г.
В деня на 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски в посолството на България в Атина бе открита паметна плоча на националния ни ге...
16:31 | 17 Февруари 2018 г.

Взрив разтърси завод във Франция! Мъж е загинал

16:31 | 17 Февруари 2018 г.
Един техник е загинал, а друг е изчезнал след експлозия в завод за хранителни масла във френския пристанищен град Диеп. Вижте още но...

гледай на живо

21.02.2018
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  Парламентът на живо