Сръбски разузнавач: Убийството на Зоран Заев бе целта на щурма на македонския парламент

Хърватин трябвало да ликвидира сегашния премиер на Македония, твърди агентът пред сръбска телевизия

Македония, Зоран Заев
Източник: БГНЕС

Сръбският таен агент Горан Живайлевич заяви, че целта на драматичните събития в македонския парламент на 27 април е била ликвидирането на Зоран Заев.

Тази своя версия съветникът в сръбското посолство в Скопие и офицер на сръбското разузнаване представи в интервю за сръбската телевизия „Хепи“. Той твърди, че по време на нападението срещу Зоран Заев не е присъствал в парламента.

Живайлевич припомня, че на 27 април си е бил у дома (в Скопие), не е гледал телевзия и не знаел какво става навън. „В 18:30 часа ми се обади посланичката Душанка Дивяк-Томич и ми каза, че хората са влезли в парламента.

Веднага информирах Белград за бунтовете. От 18:30 до 19:00 часа гледах атаката срещу депутатите от дома. Четох после много заглавия в медиите, че съм водил бандитите, но повтарям, това лесно може да се провери“, обяснява Живайлевич.

Според него в 19 часа получил обаждане от Белград, в който му е било обявено, че сблъсъците ще се засилят от фенклубовете на Сърбия, че те трябва да бъдат разпознати и спрени, но и да бъдат информирани македонските власти.

„В този момент се сетих, че имам снимки на някои престъпници от Сърбия, които може би ще ми помогнат в разпознаването, и се отправих към посолството, за което загубих още половин час. В парламента пристигнах около 20 часа. Въртях се наоколо, направих няколко снимки и реших да информирам съветника по сигурността на македонския президент, господин Синиша Алексовски, за евентуална атака от страна на сръбски фенклубове. В парламента влязох в 20:20 часа, а побоят на Зоран Заев и неговите депутати се бе случил в 18:45, твърди сръбският разузнавач.

В допълнение към твърдението си, че се отвлича вниманието от истинските бандити, в интервюто Живайлевич споменава присъствието на Игор Юг, привърженик на Хърватските освободителни сили (ХОС), който според него, "може би е имал и оръжие".

Разузнавачът твърди, че Юг не е бил арестуван, нито маскираните хулигани, но според информация "Юг трябвало да ликвидира Заев".

Разузнавачът отбеляза, че медиите, които намесиха името му в инцидента, се опитаха да докажат, че ръководи атаката и е руски шпионин.

„Всъщност никога не съм бил в контакт с руснак. Бях приятел с представители на всички основни разузнавателни служби, но никога с руснаците, твърди Живайлевич.

Той подчерта, че "Сърбия иска добри отношения с Македония, която е важна за региона, защото тя засяга много интереси - български, сръбски, албански, руски, американски".

„Когато Македония обяви независимост, тя се сблъска с три проблема - проблема с Гърция заради името, с България заради идентичността и със Сърбия заради църквата. Всички това са православни държави, а Македония се намира между тях като "троянски кон", защото ако Гърция, България и Сърбия са нейни неприятели, тогава остава само албанците да бъдат нейни приятели“, резюмира Живайлевич пред телевизия „Хепи“.

16:11 | 23 Юни 2018 г.

Германският вътрешен министър: Няма да отстъпя на ...

16:11 | 23 Юни 2018 г.
Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви в публикувано днес интервю във в. "Зюддойче цайтунг", че няма да отстъпи в с...
Край на кризата в Гърция! Ципрас сложи вратовръзка
09:35 | 23 Юни 2018 г.

Край на кризата в Гърция! Ципрас сложи вратовръзка

09:35 | 23 Юни 2018 г.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас за кратко се появи с вратовръзка, за пръв път от встъпването си в длъжност, за да отбележи споразумението...
18:19 | 22 Юни 2018 г.

Вучич: Няма нито един сърбин, който да не обича бъ...

18:19 | 22 Юни 2018 г.
Ние, сърбите, обичаме българите, искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите - не познавам такъв, каза сръ...
17:25 | 22 Юни 2018 г.

И Германия съгласна за старт на преговори с Македо...

17:25 | 22 Юни 2018 г.
В писмо, адресирано до Бундестага, германското правителство отчита, че реформаторския баланс на македонското правителство говори в полза ...
13:09 | 22 Юни 2018 г.

А ето как пътува австрийският канцлер - в икономич...

13:09 | 22 Юни 2018 г.
Докато българските министри и зам.-министри пътуват в бизнес класа или пък с Авиоотряд 28, австрийският канцлер Себастиан Курц пътува с г...
Евакуация на метрото в Лондон заради бомбена заплаха
10:07 | 22 Юни 2018 г.

Евакуация на метрото в Лондон заради бомбена запла...

10:07 | 22 Юни 2018 г.
Мъжът с предполагаемата бомба на метростанция в Лондон е задържан, съобщи британската полиция. Британската полиция съобщи, че е предп...

гледай на живо

24.06.2018
  • в момента