Сръбски разузнавач: Убийството на Зоран Заев бе целта на щурма на македонския парламент

Хърватин трябвало да ликвидира сегашния премиер на Македония, твърди агентът пред сръбска телевизия

Македония, Зоран Заев
Източник: БГНЕС

Сръбският таен агент Горан Живайлевич заяви, че целта на драматичните събития в македонския парламент на 27 април е била ликвидирането на Зоран Заев.

Тази своя версия съветникът в сръбското посолство в Скопие и офицер на сръбското разузнаване представи в интервю за сръбската телевизия „Хепи“. Той твърди, че по време на нападението срещу Зоран Заев не е присъствал в парламента.

Живайлевич припомня, че на 27 април си е бил у дома (в Скопие), не е гледал телевзия и не знаел какво става навън. „В 18:30 часа ми се обади посланичката Душанка Дивяк-Томич и ми каза, че хората са влезли в парламента.

Веднага информирах Белград за бунтовете. От 18:30 до 19:00 часа гледах атаката срещу депутатите от дома. Четох после много заглавия в медиите, че съм водил бандитите, но повтарям, това лесно може да се провери“, обяснява Живайлевич.

Според него в 19 часа получил обаждане от Белград, в който му е било обявено, че сблъсъците ще се засилят от фенклубовете на Сърбия, че те трябва да бъдат разпознати и спрени, но и да бъдат информирани македонските власти.

„В този момент се сетих, че имам снимки на някои престъпници от Сърбия, които може би ще ми помогнат в разпознаването, и се отправих към посолството, за което загубих още половин час. В парламента пристигнах около 20 часа. Въртях се наоколо, направих няколко снимки и реших да информирам съветника по сигурността на македонския президент, господин Синиша Алексовски, за евентуална атака от страна на сръбски фенклубове. В парламента влязох в 20:20 часа, а побоят на Зоран Заев и неговите депутати се бе случил в 18:45, твърди сръбският разузнавач.

В допълнение към твърдението си, че се отвлича вниманието от истинските бандити, в интервюто Живайлевич споменава присъствието на Игор Юг, привърженик на Хърватските освободителни сили (ХОС), който според него, "може би е имал и оръжие".

Разузнавачът твърди, че Юг не е бил арестуван, нито маскираните хулигани, но според информация "Юг трябвало да ликвидира Заев".

Разузнавачът отбеляза, че медиите, които намесиха името му в инцидента, се опитаха да докажат, че ръководи атаката и е руски шпионин.

„Всъщност никога не съм бил в контакт с руснак. Бях приятел с представители на всички основни разузнавателни служби, но никога с руснаците, твърди Живайлевич.

Той подчерта, че "Сърбия иска добри отношения с Македония, която е важна за региона, защото тя засяга много интереси - български, сръбски, албански, руски, американски".

„Когато Македония обяви независимост, тя се сблъска с три проблема - проблема с Гърция заради името, с България заради идентичността и със Сърбия заради църквата. Всички това са православни държави, а Македония се намира между тях като "троянски кон", защото ако Гърция, България и Сърбия са нейни неприятели, тогава остава само албанците да бъдат нейни приятели“, резюмира Живайлевич пред телевизия „Хепи“.

Трима българи са арестувани в Одрин във връзка с пуча от 2016 година
17:53 | 21 Ноември 2017 г.

Трима българи са арестувани в Одрин във връзка с п...

17:53 | 21 Ноември 2017 г.
Трима български граждани са арестувани в Одрин заради връзки със смятания от Турция вдъхновител на пуча от лятото на 2016 година проповед...
15:05 | 21 Ноември 2017 г.

Шестима сирийци, планирали атака срещу коледен баз...

15:05 | 21 Ноември 2017 г.
Шестима сирийци бяха арестувани в Германия по подозрение, че са членове на "Ислямска държава" и са планирали атентати на герман...
Унгария смята да развива едновременно ядрена енергетика и ВЕИ
09:46 | 21 Ноември 2017 г.

Унгария смята да развива едновременно ядрена енерг...

09:46 | 21 Ноември 2017 г.
Изграждането на АЕЦ Пакш 2 не пречи на развитието на зелената енергия. Нещо повече – новата ядрена мощност и изграждането на станци...
Меркел дава пресконференция след неуспешните преговори за кабинет
11:27 | 20 Ноември 2017 г.

Меркел се провали в опитите за съставянето на нов ...

11:27 | 20 Ноември 2017 г.
Преговорите за ново германско правителство начело с Ангела Меркел се провалиха оконачетлно тази нощ. Германската социалдемократическ...
Елизабет II и принц Филип празнуват 70 години от сватбата
08:11 | 20 Ноември 2017 г.

Кралица Елизабет II и принц Филип празнуват 70 год...

08:11 | 20 Ноември 2017 г.
Кралица Елизабет II прибави още едно знаково постижение към рекордното си властване. Със съпруга й принц Филип отбелязват 70-годишнината ...
Наим в зланите години
14:43 | 18 Ноември 2017 г.

На 50 г. почина легендарният щангист Наим Сюлейман...

14:43 | 18 Ноември 2017 г.
Легендарният щангист Наим Сюлейманоглу е починал в болницата МЕМОРИАЛ-Атакьой в Истанбул, в която му бе извършена трансплантация на черен...

гледай на живо

22.11.2017
 • в момента
  Повторения
 • 06:30
  Кухнята на Звездев
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Парламентът на живо