Сръбски разузнавач: Убийството на Зоран Заев бе целта на щурма на македонския парламент

Хърватин трябвало да ликвидира сегашния премиер на Македония, твърди агентът пред сръбска телевизия

Македония, Зоран Заев
Източник: БГНЕС

Сръбският таен агент Горан Живайлевич заяви, че целта на драматичните събития в македонския парламент на 27 април е била ликвидирането на Зоран Заев.

Тази своя версия съветникът в сръбското посолство в Скопие и офицер на сръбското разузнаване представи в интервю за сръбската телевизия „Хепи“. Той твърди, че по време на нападението срещу Зоран Заев не е присъствал в парламента.

Живайлевич припомня, че на 27 април си е бил у дома (в Скопие), не е гледал телевзия и не знаел какво става навън. „В 18:30 часа ми се обади посланичката Душанка Дивяк-Томич и ми каза, че хората са влезли в парламента.

Веднага информирах Белград за бунтовете. От 18:30 до 19:00 часа гледах атаката срещу депутатите от дома. Четох после много заглавия в медиите, че съм водил бандитите, но повтарям, това лесно може да се провери“, обяснява Живайлевич.

Според него в 19 часа получил обаждане от Белград, в който му е било обявено, че сблъсъците ще се засилят от фенклубовете на Сърбия, че те трябва да бъдат разпознати и спрени, но и да бъдат информирани македонските власти.

„В този момент се сетих, че имам снимки на някои престъпници от Сърбия, които може би ще ми помогнат в разпознаването, и се отправих към посолството, за което загубих още половин час. В парламента пристигнах около 20 часа. Въртях се наоколо, направих няколко снимки и реших да информирам съветника по сигурността на македонския президент, господин Синиша Алексовски, за евентуална атака от страна на сръбски фенклубове. В парламента влязох в 20:20 часа, а побоят на Зоран Заев и неговите депутати се бе случил в 18:45, твърди сръбският разузнавач.

В допълнение към твърдението си, че се отвлича вниманието от истинските бандити, в интервюто Живайлевич споменава присъствието на Игор Юг, привърженик на Хърватските освободителни сили (ХОС), който според него, "може би е имал и оръжие".

Разузнавачът твърди, че Юг не е бил арестуван, нито маскираните хулигани, но според информация "Юг трябвало да ликвидира Заев".

Разузнавачът отбеляза, че медиите, които намесиха името му в инцидента, се опитаха да докажат, че ръководи атаката и е руски шпионин.

„Всъщност никога не съм бил в контакт с руснак. Бях приятел с представители на всички основни разузнавателни служби, но никога с руснаците, твърди Живайлевич.

Той подчерта, че "Сърбия иска добри отношения с Македония, която е важна за региона, защото тя засяга много интереси - български, сръбски, албански, руски, американски".

„Когато Македония обяви независимост, тя се сблъска с три проблема - проблема с Гърция заради името, с България заради идентичността и със Сърбия заради църквата. Всички това са православни държави, а Македония се намира между тях като "троянски кон", защото ако Гърция, България и Сърбия са нейни неприятели, тогава остава само албанците да бъдат нейни приятели“, резюмира Живайлевич пред телевизия „Хепи“.

Самолет се разби край българската граница
20:18 | 23 Септември 2017 г.

Самолет се разби край българската граница

20:18 | 23 Септември 2017 г.
Малък самолет се е разбил на север от Комотини, близо до гръцко-българската граница. Двама украинци са били на борда на самолета тип CT2K...
Трагедия! Кораб с мигранти потъна в Черно море - жена загуби бебето си
22:48 | 22 Септември 2017 г.

Трагедия! Кораб с мигранти потъна в Черно море - ж...

22:48 | 22 Септември 2017 г.
Двадесет и един души загинаха, след като превозващ мигранти кораб потъна в Черно море, край бреговете на Турция, съобщава турската брегов...
Истанбул
22:05 | 22 Септември 2017 г.

Кметът на Истанбул подаде оставка

22:05 | 22 Септември 2017 г.
Кметът на Истанбул Кадир Топбаш обяви, че подава оставка. Той напуска поста, който бе негов в продължение на 13 години. "Налага...
Тереза Мей: Искаме по-дълъг преходен период за Брекзит
18:16 | 22 Септември 2017 г.

Тереза Мей: Искаме по-дълъг преходен период за Бре...

18:16 | 22 Септември 2017 г.
Британският премиер Тереза Мей настоя преходният период след излизането на страната от ЕС да продължи две години. "Колко дълго щ...
Самолет се разби на летище \
22:59 | 21 Септември 2017 г.

Самолет се разби на летище "Ататюрк" в Истанбул

22:59 | 21 Септември 2017 г.
Частен самолет се разби при кацане и избухна в пламъци на международното летище "Ататюрк" в Истанбул. Самолетът, с четирим...
20:58 | 21 Септември 2017 г.

Най-богатата жена в света почина

20:58 | 21 Септември 2017 г.
Почина най-богата жена в света - Лилиан Бетанкур. Тя е дъщеря на Южен Шюеле - основателят на козметичната империя L'Oréal и из...

гледай на живо

24.09.2017
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 09:00
  Пулс
 • 09:30
  Кухнята на Звездев