Ердоган кацна в Атина и влезе в спор с гръцкия президент (СНИМКИ)

Турският държавен глава призова за преразглеждане на границите, домакините го отрязаха

Ердоган кацна в Атина и влезе в спор с гръцкия президент
Източник: ЕПА/БГНЕС

Ердоган кацна в Атина и влезе в спор с гръцкия президент

Днес започна историческото двудневно посещение на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в съседна Гърция, което е първо за турски президент в страната от 65 г. насам. От искрите, прехвръкнали още при първите срещи на най-високо ниво, стана ясно и защо подобна височайша визита между съседи идва след 65-годишна пауза.

След десетилетия разногласия, които дори за малко не стигнаха до сблъсъци през 1996 г., три години по-късно - през 1999, двете страни започнаха затопляне на отношенията. Инициативата за това дойде от Атина, която оказа помощ на Турция след разрушително земетресение.

Ердоган на два пъти посети Гърция в качеството си на премиер – през 2004 и през 2010 г. Тази трета визита би имала особена символична стойност, тъй като никой турски държавен глава не е посещавал гръцката страна от 65 години насам, след посещението на тогавашния президент Джелал Баяр.

Преди да стъпи на летището в Атина, Ердоган изрази намерението на Турция да бъде преразгледан сключения през 1923 г. Лозански мирен договор, който лишава от доста обширни територии турската република, наследила разпадналата се Османска империя. Неговият призив предизвика веднага негативни реакции в Гърция, като се започне с гръцкия президент Прокопис Павлопулос, по чиято покана Ердоган пристигна в Атина.

На срещата между двамата президенти днес те изразиха публично своите полюсни позиции по горния въпрос. Павлопулис дипломатично приветства пристигането на турския му колега в Атина, акцентирайки, че визитата направена след 65-годишна пауза, трябва да остане историческа за отношенията между двата народа и, разбира се, относно мира и сигурността в региона и европейския път на Турция, който Гърция подкрепя. 

След тази прелюдия гръцкият държавен глава изрази твърдата позиция на страната му по повод намеренията на Ердоган за преразглеждане на договора от Лозана.

"Ние сме тук, за да си стиснем ръцете и да създадем мостове на приятелства, а не на разделение, и сме готови да превърнем Турция в прозорец на ЕС. Това изисква обаче пълно зачитане на международното право и спазването на достиженията на всеки европейски член и кандидат член", заяви гръцкият президент. 
 
"Договорът от Лозана не се нуждае от преразглеждане, тъй като регламентира проблемите на малцинствата, визирайки, че в Гърция има мюсюлманско малцинство", допълни още Павлопулос. 
 
Обиждането на историята не е приемливо. Държавите от ЕС трябва да зачитат правата на човека. И за да се стигне до тема, която не е двустранна, знаете колко много ние, гърците, искаме кипърският въпрос да бъде решен. 
 
Решението трябва да зачита суверенитета на държава-членка на ЕС, както е добре известно", каза гръцкият президент, като завърши речта си с думите "Добрите сметки, създават добри приятели". 
 
В отговор Ердоган се показа не по-малко настъпателен от домакина си. "В Западна Тракия не приемат нито една дума написана на турски, дори на училищен знак. Когато говоря за актуализация, говоря за тези въпроси. Считам, че трябва да преодолеем тези проблеми", започна речта си турският президент в отговор на гръцкия си колега относно категоричната му позиция, че Договорът от Лозана не подлежи на акутализиране. 
 
По въпроса за актуализиране на договора от Лозана, Ердоган посочи, че оттогава са изминали 94 години и много неща са се променили. "Ако разгледаме всички въпроси, и двете страни ще приемем факта, че някои неща трябва да бъдат променени. 
 
И въпросът за защитата на хората в Западна Тракия е въпрос от изключително значение за нас. След 65 години дойдохме с много различни тревоги. Исках да посетя Западна Тракия, за съжаление някои хора се притесняват. Различни плакати бяха закачени, в домовете на региона. 
 
Трябва да засилим връзките, които имаме. С поглед към развитието на туризма много хора посещават и двете страни трябва да се съсредоточим и върху тези въпроси. Трябва да продължим да подкрепяме Върховния съвет за сътрудничество. Желанието ми е да гледаме в пълната част на чашата, а не в празната и да укрепим връзките между двете държави. Мисля, че с това посещение ще го постигнем", завърши речта си турският президент. 
 
Павлопулос обаче отново изрази твърдата позиция на Гърция за договора от Лозана: "Само една забележка като преподавател, тъй като говорите за актуализиране", отбеляза гръцкият президент. "Договорът от Лозана не се нуждае от преразглеждане и актуализиране, това се нарича тълкуване. Съществуват методи за тълкуване, ако някои мнения не съвпадат".
 
Лозанският мирен договор от 24 юли 1923 г. е заключителен документ на Лозанската конференция (1922-23), който заменя договора от Севър от 10 август 1920 г. и е подписан от Великобритания, Франция, Италия, Япония, Гърция, Румъния и Сърбо-хърватското кралско, от една страна, и Турция, от друга.
 
В резултат на договора Османската империя се разпада и Турция остава в сегашните си граници, като е принудена да се откаже от Египет, Судан, Триполитания, Месопотамия, Палестина, Трансйордания, Ливан, Сирия и островите в Егейско море - Лемнос, Самотраки, Митилини, Хиос, Самос и Икария. Договорът определя и българо-турската граница по долината на р. Марица.

Макар и днешните отношения между Атина и Анкара днес да са сравнително сърдечни заради прагматичния подход на двете страни, доста стари спорове продължават да стоят между тях.

Един от тях е въпросът за византийското наследство в Турция, ситуацията на мюсюлманското малцинство в северна Гърция, както и териториални спорове за гръцките острови в Егейско море.

Освен това Ердоган настоява за екстрадирането на осем турски военни, които потърсиха убежище в Гърция след неуспелия опит за преврат на 15 юли 2016 г. Искането бе отхвърлено от гръцката страна през януари, което разгневи Анкара.

След този опит за преврат стотици хора търсят убежище в Гърция, а турската полиция редовно задържа хора, опитващи се да пресекат границата. В опит да покаже добрите си намерения към Анкара Ципрас направи изказване в интервю за Анадолската агенция, че „пучистите никога няма да бъдат добре дошли в Гърция“.

В интервю за гръцката телевизия „Скай“, с риск да злепостави Ципрас, Ердоган увери, че той му е обещал осемте военни да бъдат екстрадирани в рамките на 15 дни. Той обаче обясни, че не вярва да се намери решение, тъй като последната дума има гръцкото правосъдие.

Друг деликатен проблем в двустранните отношения са преговорите за обединение на Кипър, който е разделен на две от 1974 г. след инвазията в северната част на острова на турската армия в отговор на преврат, целящ да се анексира Кипър към Гърция. Опитът за нови преговори тази година се провали.

Заради посещението на Ердоган мерките за сигурност в столицата Атина ще бъде засилени.

Около 2,5 хил. полицейски служители ще бъдат задействани за гарантиране на реда, предвижда се част от центъра на Атина да остане затворена почти през целия ден, забранени бяха демонстрациите.

Икономическите връзки между двете съседни страни също ще бъдат на дневен ред при посещението на Ердоган. Според Турския статистически институт обемът на търговията между двете страни е намалял с 47% до 2,6 млрд. долара през 2016 г., спрямо 4,9 млрд. долара през 2012 г.

През същия период износът на Турция в Гърция се е повишил с 1.8% до 1.4 млрд. долара, докато вносът от Гърция е намалял с 66.5% до 1.2 млрд. долара.

Турция е четвъртият по големина пазар за износа на Гърция и е на 12-то място сред вносителите в страната. Според данните на Министерство на икономиката в Анкара, гръцката икономика се държи на сектора на услугите с дял от 79,4%, докато секторите на промишлеността и селското стопанство имат съответно дял от 18,7% и 1,9%.

Възможно е Ердоган да попита домакините си защо Атина е единствената европейска столица без джамия. Но в отговор вероятно ще чуе исканията най-накрая да се поднови работата на православната семинария на остров Халки край Истанбул, затворена от турските власти през 1971 г.

Състоянието на малцинствата също е чувствителна тема. За Атина в Северна Гърция живеят гръцки граждани, които изповядват мюсюлманската вяра, а не турци в Тракия.

Етикети: Гърция , Ердоган
Протест срещу цените на горивата във Франция
21:25 | 17 Ноември 2018 г.

Равносметката във Франция - над 280 хиляди на прот...

21:25 | 17 Ноември 2018 г.
Близо 283 хиляди души се включиха в протестите срещу високите цени на горивата във Франция. Това е официалната статистика, която бе ...
21:02 | 17 Ноември 2018 г.

Над 70 арестувани след протест срещу климатичните ...

21:02 | 17 Ноември 2018 г.
Повече от 70 души бяха задържани при протести с искане за изменение на мерки срещу климатичните промени в Лондон. Те са арестувани заради...
19:45 | 17 Ноември 2018 г.

Земетресение в Гърция близо до българската граница

19:45 | 17 Ноември 2018 г.
Земетресение с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер на територията на Гърция бе усетено и в Югозападна България. Трусът бе регистриран в...
16:56 | 17 Ноември 2018 г.

Свръхмодерен натовски кораб потъна след сблъсък с ...

16:56 | 17 Ноември 2018 г.
Грешка на навигатора и неуспешен опит за спасяване потопиха почти изцяло военен кораб под командването на НАТО край норвежки фиорд, съобщ...
13:48 | 17 Ноември 2018 г.

Десетки хиляди протестират срещу цените на гориват...

13:48 | 17 Ноември 2018 г.
Десетки хиляди хора излязоха да протестират срещу високите цени на горивата във Франция. Началото на демонстрациите обаче бе белязано от ...
16:22 | 16 Ноември 2018 г.

В Истанбул погребаха символично Кашоги, чието тяло...

16:22 | 16 Ноември 2018 г.
Стотици днес отдадоха почит на убития саудитски журналист Джамал Кашоги на символично погребение в Истанбул, където 59-годишният сътрудни...

гледай на живо

17.11.2018
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:15
  Седмицата с Канал 3
 • 23:00
  Новини