С бронирана лимузина возят сръбския президент в Загреб (СНИМКИ)

Официалната визита на Вучич събра на протест в центъра над хиляда ветерани от войните в бивша Югославия

С бронирана лимузина возят сръбския президент в Загреб (СНИМКИ)
Източник: ЕПА/БГНЕС

С бронирана лимузина возят сръбския президент в Загреб (СНИМКИ)

Започна посещението на сръбския президент Александър Вучич в Хърватия, което бе обявено за "високорисково“ заради обтегнатите отношения между двете страни след войните през 90-те години. Посещението се смята за начало на нормализирането на отношенията между двете страни.

В Хърватия сръбският президент ще бъде охраняван от многобройни полицейски служители, тайни агенти и дори снайперисти. Придвижването му ще бъде осъществявано с брониран автомобил. 

Вучич идва на първо официално посещение по покана на президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович. Освен с нея, в Загреб Вучич ще проведе срещи с премиера, членове на кабинета и с председателя на парламента. Предвидено е също участието му в икономически форум и посещение в община Гвозд, където живее население със сръбски корени.

За извънредните мерки за сигурност кметът на Загреб Милан Бандич свика извънредна конференция. По повод коментарите на Белград, че в Хърватия Вучич ще бъде посрещнат от „усташи“, Бандич подчерта: "Няма да посрещаме по усташки Вучич, тъй като в Загреб няма усташи. В Загреб има хора, които ценят културното многообразие и мултиетническото общество", увери Бандич.

В рамките на посещението на Вучич ще бъдат обсъдени редица въпроси, засягащи разведряването между Белград и Загреб, включително защитата на малцинствата, границите и връщането на собствеността.

Днес над 1000 души протестираха в центъра на Загреб срещу посещението на сръбския президент Александър Вучич, съобщи националната телевизия ХРТ.

На централния площад в столицата "Бан Йелачич“ се събраха над 1000 души с национални знамена, атмосферата е много емоционална. Организатори са сдружението на хърватските ветерани от войните през 90-те години в бивша Югославия и техните семейства.

Броят на протестиращите можеше да бъде и по-голям, ако полицията не беше затворила достъпа до първоначалното място, където трябваше да се проведе акцията, и не го беше преместила на централния площад. Полиция и специални части охраняват демонстрантите.

В навечерието на визитата на Вучич хърватски медии припомниха негови закани от времето на войните. Сред обществеността в страната сегашният сръбски президент е добре познат като помощник на националиста Воислав Шешел и член на Сръбската радикална партия. По време на войните през 90-те години Вучич бе един от хората, които подтикнаха сърбите в Хърватия към война.

Но през 1990-те години Вучич не се заканваше само на хърватите, пише "Индекс“. Телевизионните камери на РТС запечатаха младия Вучич през 1995 г. в парламента на тогавашна Югославия.

"Убийте един сърбин, ние ще убием сто мюсюлмани! Вие бомбардирайте и убийте един сърбин, ние ще убием сто мюсюлмани. Пък да видим тогава дали има международна общност или някой друг ще удари по сръбските позиции, дали може така да се отнасят към сръбския народ“, се закани Вучич във връзка с нападенията на НАТО срещу сръбски позиции в Босна и Херцеговина, опитвайки се да ги принуди към начало на преговори.

По време на посещение в Сараево през 2015 г. Вучич, тогава министър-председател на Сърбия, заяви, че изявлението му е извадено от контекста.

"Нормално е, че говорех и много други неща, които тогава смятах за добри и които не бих повторил днес. И днес греша. Аз не търпя хора, които са безгрешни ", каза тогава Вучич.

Етикети: Сърбия , Хърватия
Тишина, дъжд и сълзи в Белград! Хиляди чакат да започне погребението на Шабан Шаулич (На живо)
15:32 | 22 Февруари 2019 г.

Тишина, дъжд и сълзи в Белград! Хиляди на погребен...

15:32 | 22 Февруари 2019 г.
Близки и приятели на сръбския народен певец Шабан Шаулич се пристигнаха с голяма негова снимка на новото гробище в Белград, за да го изпр...
Големите гласове на Сърбия плачат за Шабан Шаулич, Мирослав Илич и Цеца се сбогуваха първи (Снимки)
12:30 | 22 Февруари 2019 г.

Големите гласове на Сърбия плачат за Шабан Шаулич,...

12:30 | 22 Февруари 2019 г.
В Общинският съвет в Белград продължава поклонението пред тленните останки на краля на сръбската музика Шабан Шаулич. Последно с...
11:56 | 22 Февруари 2019 г.

Ето къде и до кого ще почива Шабан Шаулич (СНИМКИ)

11:56 | 22 Февруари 2019 г.
Шабан Шаулич ще почива до друг голям любимец на Сърбия - популярния актьор Небойша Глоговац, на Алеята на заслужилите граждани на Новото ...
Започна поклонението пред краля на сръбската музика Шабан Шаулич (ВИДЕО)
11:53 | 22 Февруари 2019 г.

Започна поклонението пред краля на сръбската музик...

11:53 | 22 Февруари 2019 г.
В Общинският съвет в Белград започна поклонението пред тленните останки на краля на сръбската музика Шабан Шаулич. Днес е най-тъжния ...
Погребват Шабан Шаулич в Белград утре
08:17 | 22 Февруари 2019 г.

Предсмъртното желание на Шабан Шаулич: Любимата въ...

08:17 | 22 Февруари 2019 г.
Зетят на починалия трагично всенароден любимец Шабан Шаулич - Зоран Бата Миркович, изпълни последното му желание, съобщава Pink. Съпругът...
Стана ясна причината за смъртта на Шабан Шаулич!
22:07 | 21 Февруари 2019 г.

Стана ясна причината за смъртта на Шабан Шаулич

22:07 | 21 Февруари 2019 г.
Първите резултати от аутопсията на Шабан Шаулич са готови. Според тях той е починал от наранявания в следствие на тежката катастрофа, съо...

гледай на живо

23.02.2019
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:15
  Седмицата с Канал 3
 • 23:00
  Новини