С бронирана лимузина возят сръбския президент в Загреб (СНИМКИ)

Официалната визита на Вучич събра на протест в центъра над хиляда ветерани от войните в бивша Югославия

С бронирана лимузина возят сръбския президент в Загреб (СНИМКИ)
Източник: ЕПА/БГНЕС

С бронирана лимузина возят сръбския президент в Загреб (СНИМКИ)

Започна посещението на сръбския президент Александър Вучич в Хърватия, което бе обявено за "високорисково“ заради обтегнатите отношения между двете страни след войните през 90-те години. Посещението се смята за начало на нормализирането на отношенията между двете страни.

В Хърватия сръбският президент ще бъде охраняван от многобройни полицейски служители, тайни агенти и дори снайперисти. Придвижването му ще бъде осъществявано с брониран автомобил. 

Вучич идва на първо официално посещение по покана на президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович. Освен с нея, в Загреб Вучич ще проведе срещи с премиера, членове на кабинета и с председателя на парламента. Предвидено е също участието му в икономически форум и посещение в община Гвозд, където живее население със сръбски корени.

За извънредните мерки за сигурност кметът на Загреб Милан Бандич свика извънредна конференция. По повод коментарите на Белград, че в Хърватия Вучич ще бъде посрещнат от „усташи“, Бандич подчерта: "Няма да посрещаме по усташки Вучич, тъй като в Загреб няма усташи. В Загреб има хора, които ценят културното многообразие и мултиетническото общество", увери Бандич.

В рамките на посещението на Вучич ще бъдат обсъдени редица въпроси, засягащи разведряването между Белград и Загреб, включително защитата на малцинствата, границите и връщането на собствеността.

Днес над 1000 души протестираха в центъра на Загреб срещу посещението на сръбския президент Александър Вучич, съобщи националната телевизия ХРТ.

На централния площад в столицата "Бан Йелачич“ се събраха над 1000 души с национални знамена, атмосферата е много емоционална. Организатори са сдружението на хърватските ветерани от войните през 90-те години в бивша Югославия и техните семейства.

Броят на протестиращите можеше да бъде и по-голям, ако полицията не беше затворила достъпа до първоначалното място, където трябваше да се проведе акцията, и не го беше преместила на централния площад. Полиция и специални части охраняват демонстрантите.

В навечерието на визитата на Вучич хърватски медии припомниха негови закани от времето на войните. Сред обществеността в страната сегашният сръбски президент е добре познат като помощник на националиста Воислав Шешел и член на Сръбската радикална партия. По време на войните през 90-те години Вучич бе един от хората, които подтикнаха сърбите в Хърватия към война.

Но през 1990-те години Вучич не се заканваше само на хърватите, пише "Индекс“. Телевизионните камери на РТС запечатаха младия Вучич през 1995 г. в парламента на тогавашна Югославия.

"Убийте един сърбин, ние ще убием сто мюсюлмани! Вие бомбардирайте и убийте един сърбин, ние ще убием сто мюсюлмани. Пък да видим тогава дали има международна общност или някой друг ще удари по сръбските позиции, дали може така да се отнасят към сръбския народ“, се закани Вучич във връзка с нападенията на НАТО срещу сръбски позиции в Босна и Херцеговина, опитвайки се да ги принуди към начало на преговори.

По време на посещение в Сараево през 2015 г. Вучич, тогава министър-председател на Сърбия, заяви, че изявлението му е извадено от контекста.

"Нормално е, че говорех и много други неща, които тогава смятах за добри и които не бих повторил днес. И днес греша. Аз не търпя хора, които са безгрешни ", каза тогава Вучич.

Етикети: Сърбия , Хърватия
Измама! Българска чистачка в Лондон дава под наем жилищата, които чисти
14:40 | 19 Февруари 2018 г.

Измама! Българска чистачка в Лондон дава под наем ...

14:40 | 19 Февруари 2018 г.
Родните измамници са навсякъде. Не само в България, навсякъде, където има българи.   Последният случай, който разбуди духове...
Паметна плоча на Васил Левски бе открита в посолството ни в Атина
16:37 | 18 Февруари 2018 г.

Паметна плоча на Васил Левски бе открита в посолст...

16:37 | 18 Февруари 2018 г.
В деня на 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски в посолството на България в Атина бе открита паметна плоча на националния ни ге...
16:31 | 17 Февруари 2018 г.

Взрив разтърси завод във Франция! Мъж е загинал

16:31 | 17 Февруари 2018 г.
Един техник е загинал, а друг е изчезнал след експлозия в завод за хранителни масла във френския пристанищен град Диеп. Вижте още но...
Юнкер: Страните от Западните Балкани да решат граничните си спорове преди да се присъединят към ЕС
13:19 | 17 Февруари 2018 г.

Юнкер: Страните от Западните Балкани да решат гран...

13:19 | 17 Февруари 2018 г.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна днес колко важно е да се предложи на страните от Западните Балкани перспекти...
Румен Радев, Георге Иванов
21:41 | 16 Февруари 2018 г.

В Гърция скочиха срещу българска намеса в спора за...

21:41 | 16 Февруари 2018 г.
В Гърция скочиха като ужилени от предполагаема българска намеса в спора за името на Македония, позовавайки се на изказване на президента ...
Румен Радев стисна ръка на Зоран Заев и му благодари за смелостта
19:37 | 16 Февруари 2018 г.

Румен Радев стисна ръка на Зоран Заев и му благода...

19:37 | 16 Февруари 2018 г.
Правителственото на премиера Заев, лично той, както и президентът Георге Иванов направиха това, което беше повратната точка в нашите отно...

гледай на живо

20.02.2018
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:30
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев
 • 06:00
  Денят на живо