Албания отваря границата си с Косово от 2019 г., Сърбия скочи

Обяви го албанският министър на диаспората Пандели Майко, последваха остри реакции

Албания отваря границата си с Косово от 2019 г., Сърбия скочи
Източник: Facebook

Албания отваря границата си с Косово от 2019 г., Сърбия скочи

Албанският министър на диаспората Пандели Майко обяви, че от 1 януари 2019 г. границата между Косово и Албания ще бъде премахната.

Директорът на Службата за Косово и Метохия (КиМ) в правителството на Сърбия Марко Джурич, категорично осъди изявлението на албанския министър Пандели Майко относно премахването на границата между непризнатото Косово и Албания, съобщи агенция ТАНЮГ за ТАСС.

Още новини от Балканите и света ще намерите тук

"Албанският министър направи несериозно и безотговорно изявление, което няма да послужи на никого, но допълнителното ще влоши и без това крехките отношения в региона. "Велика Албания" няма и нищо няма да се получи от нея. И Косово, и Албания не разполагат с граница. Граница съществува между Сърбия и Албания, с дължина 111 км - това е единствената граница, която съществува и може да съществува ", каза Джурич.

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин също осъди изявленията от албанска страна. "Опасността от" Велика Албания" дестабилизира целия район. Заявление за премахване на границата между Косово и Албания, както и за обявяване на Косово за независима държава, говори за претенциите на Албания към части от сръбската територия", каза ръководителят на министерството на отбраната.

Недружелюбен жест към Белград нарече решението за премахване на албанската граница с Косово лидерът на Сръбската народна партия, министър на иновациите и технологиите Ненад Попович. "Сърбия трябва незабавно и категорично да поиска от правителството на Албания да отмени решението, което позволява да се премахне границата между тази страна и нашата южна автономна област Косово“, каза Попович, като предложи албанския премиер да бъде обявен за персона нон грата в Сърбия.

Заявлението на албанския министър и връзката с „Велика Албания"

През февруари Еди Рама по време на речта си в Прищина в чест на 10-тата годишнина от едностранното провъзгласяване на независимост на Косово представи идеята за обща външна политика на Албания и Косово, като не изключи и възможността за избор на общ президент.

През последните няколко месеца Прищина и Тирана активно задълбочиха сътрудничеството си: договориха се за създаването на митническия съюз, премахнаха митническата проверка на границата, а също така граничния контрол на контролно-пропускателните пунктове.

Беше взето решение за отмяна на роуминга в мобилната комуникация между операторите на Косово и Албания. Тези действия станаха причина сръбската страна да обвини Албания и самопровъзгласеното Косово за създаването на елементи на реален съюз.

"Велика Албания" е идеята за обединяване на всички територии, където живее (или е живял) албанския етнос. В този случай албанците могат да претендират за част от територията на Гърция, половината от Македония, цяло Косово и всички области на Южна Сърбия, както и половината от Черна гора.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано, че Русия не може да не се тревожи за пасивността на Европейския съюз, включително и по повод инициативата на т.нар. "тиранска платформа", която се явява открит призив за създаването на "Велика Албания". 

20:33 | 15 Септември 2019 г.

Първи сняг заваля в Турция

20:33 | 15 Септември 2019 г.
Първи сняг заваля в планината Ерджийес в Централна Турция, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк (CNN Türk).   Снегът е...
16:37 | 15 Септември 2019 г.

Откриха автомати "Калашников" на о-в Крит

16:37 | 15 Септември 2019 г.
Гръцката полиция е задържала на о-в Крит камион, в който са открити четири автомата "Калашников" и над 122 хиляди патрони, внес...
16:31 | 15 Септември 2019 г.

Откриха метод за защита на косата при химиотерапия

16:31 | 15 Септември 2019 г.
Учени от университета в Манчестър, Англия, идентифицираха нов метод за защита на космените фоликули при химиотерапия, чрез който се предо...
Сръбски депутат замеси България в шпионска афера
15:00 | 15 Септември 2019 г.

Демократическата партия ще бойкотира изборите в Съ...

15:00 | 15 Септември 2019 г.
Основната опозиционна Демократическа партия на Сърбия на заседание на ръководството на политическата формация с абсолютно мнозинство реши...
21:52 | 14 Септември 2019 г.

Стотици протестираха срещу автомобилно шоу във Фра...

21:52 | 14 Септември 2019 г.
Хиляди хора излязоха на протест дни преди откриването на автомобилния салон във Франкфурт с искане да бъдат предприети спешни действия ср...
21:05 | 14 Септември 2019 г.

26 арестувани на протеста на Жълтите жилетки в Нан...

21:05 | 14 Септември 2019 г.
Най-малко 26 души са задържани по време на протеста на Жълтите жилетки в град Нант в западната част на Франция, съобщи полицията в Туитър...