Албания отваря границата си с Косово от 2019 г., Сърбия скочи

Обяви го албанският министър на диаспората Пандели Майко, последваха остри реакции

Албания отваря границата си с Косово от 2019 г., Сърбия скочи
Източник: Facebook

Албания отваря границата си с Косово от 2019 г., Сърбия скочи

Албанският министър на диаспората Пандели Майко обяви, че от 1 януари 2019 г. границата между Косово и Албания ще бъде премахната.

Директорът на Службата за Косово и Метохия (КиМ) в правителството на Сърбия Марко Джурич, категорично осъди изявлението на албанския министър Пандели Майко относно премахването на границата между непризнатото Косово и Албания, съобщи агенция ТАНЮГ за ТАСС.

Още новини от Балканите и света ще намерите тук

"Албанският министър направи несериозно и безотговорно изявление, което няма да послужи на никого, но допълнителното ще влоши и без това крехките отношения в региона. "Велика Албания" няма и нищо няма да се получи от нея. И Косово, и Албания не разполагат с граница. Граница съществува между Сърбия и Албания, с дължина 111 км - това е единствената граница, която съществува и може да съществува ", каза Джурич.

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин също осъди изявленията от албанска страна. "Опасността от" Велика Албания" дестабилизира целия район. Заявление за премахване на границата между Косово и Албания, както и за обявяване на Косово за независима държава, говори за претенциите на Албания към части от сръбската територия", каза ръководителят на министерството на отбраната.

Недружелюбен жест към Белград нарече решението за премахване на албанската граница с Косово лидерът на Сръбската народна партия, министър на иновациите и технологиите Ненад Попович. "Сърбия трябва незабавно и категорично да поиска от правителството на Албания да отмени решението, което позволява да се премахне границата между тази страна и нашата южна автономна област Косово“, каза Попович, като предложи албанския премиер да бъде обявен за персона нон грата в Сърбия.

Заявлението на албанския министър и връзката с „Велика Албания"

През февруари Еди Рама по време на речта си в Прищина в чест на 10-тата годишнина от едностранното провъзгласяване на независимост на Косово представи идеята за обща външна политика на Албания и Косово, като не изключи и възможността за избор на общ президент.

През последните няколко месеца Прищина и Тирана активно задълбочиха сътрудничеството си: договориха се за създаването на митническия съюз, премахнаха митническата проверка на границата, а също така граничния контрол на контролно-пропускателните пунктове.

Беше взето решение за отмяна на роуминга в мобилната комуникация между операторите на Косово и Албания. Тези действия станаха причина сръбската страна да обвини Албания и самопровъзгласеното Косово за създаването на елементи на реален съюз.

"Велика Албания" е идеята за обединяване на всички територии, където живее (или е живял) албанския етнос. В този случай албанците могат да претендират за част от територията на Гърция, половината от Македония, цяло Косово и всички области на Южна Сърбия, както и половината от Черна гора.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано, че Русия не може да не се тревожи за пасивността на Европейския съюз, включително и по повод инициативата на т.нар. "тиранска платформа", която се явява открит призив за създаването на "Велика Албания". 

ТРУС! Врачна се размърда рано сутринта с 4,8 по Рихтер
08:21 | 24 Юни 2019 г.

Земетресение от 3,7 по Рихтер разтърси Рим

08:21 | 24 Юни 2019 г.
Земетресение с магнитуд от 3,7 степен по Рихтер разтърси Рим в 22,43 часа местно време. То беше почувствано много ясно и доста силно и по...
16:29 | 23 Юни 2019 г.

Нечовешко! Бебе зарязано от майка му в гореща кола...

16:29 | 23 Юни 2019 г.
Бебе бе спасено от нагорещена от жегата кола, където бе оставено цял час от безотговорната му майка, съобщи "Сън". Случайни мин...
10:40 | 23 Юни 2019 г.

Сух режим! Оставиха без бира неонацисти в Източна ...

10:40 | 23 Юни 2019 г.
Жителите на източния германски град Остриц избраха необичайна форма на протест срещу провеждането на местния неонацистки фестивал "Щ...
08:43 | 23 Юни 2019 г.

Даймлер изтегля 60 000 бройки Мерцедес заради вред...

08:43 | 23 Юни 2019 г.
Германските власти наредиха на автомобилния производител Даймлер да изтегли 60 хиляди автомобила Mercedes-Benz GLK 220 CDI, съобщава най-...
11:09 | 22 Юни 2019 г.

Три жертви в пореден смъртоносен пожар на пъпа на ...

11:09 | 22 Юни 2019 г.
Нов голям пожар в жилищна сграда на улица "Немур" в централната част на Париж взе три жертви. Един човек е в критично състояние...
09:24 | 22 Юни 2019 г.

Руска делегация провокира бунт пред парламента в Т...

09:24 | 22 Юни 2019 г.
Руски депутат начело на руска делегация на Междупарламентарната асамблея за православието предизвика бунт и опит за окупация на парламент...