Трима български ученици остават в болница след мощния взрив в Болоня

Потвърди се, че едно от децата е с по-сериозни изгаряния на краката

Болоня, експлозия
Източник: Пожарна служба - Болоня

Трима български ученици остават в болница след експлозията на магистрала край летището на Болоня. Това обяви по bTV генералният консул на Република България в Милано Росен Руфев.

Общо 7 български ученици пострадаха при взрива. На осем обаче е оказано съдействие, като едно от тях – момиче, е получило "само психологическа помощ".

"Две от децата са в болница в Болоня и още едно в болница в град Чезена, което е по-сериозно наранено и обгорено. Това дете е получило известни изгаряния по долните крайници на краката", обясни консулът.

Руфев не се ангажира колко време ще останат пострадалите българчета в болницата. Генералният консул поясни, че на другите пострадали ученици състоянието не е много тежко.

"Те са получили леки наранявания, за които ще получим повече сведения. Планирам да пътувам до Болоня в рамките на днешния ден. Може би ще стигна до болницата в град Чезена, където ще проверим състоянието на по-тежко пострадалото момче", каза Руфев.

Вижте още новини от България и света!

Той допълни, че децата са се намирали в зоната на огромния взрив на магистралата и уточни, че в тази зона се е намирало жилището, където са били настанени групово. По думите му част от тях са били излезли да обядват и са пострадали от взривната вълна и от счупени стъкла.

"Това е причината за техните наранявания. Те не са се намирали на автомобил на самата магистрала, както в началото предполагахме, което е спасило и живота им“, допълни генералният консул.

"Децата към този момент проявяват спокойствие. Поне тези, с които сме говорили, въпреки че са преживели доста силен психологически шок. Надяваме се, че бързо ще излязат от този шок, особено тези, които са били леко ранени", коментира Руфев.

На въпрос дали децата са били без придружител, Руфев коментира: "Към момента не мога да потвърдя, но факт е, че от страна на техните придружители общо 4 учителки, начело с директора на тяхното училище в Силистра, не са пострадали".

Той обясни, че учителите са били вероятно много наблизо в рамките на инцидента и са поддържали връзка по телефона и са направили контакт по между си.

"Говорили сме с част от родителите и всеки, който се обади на телефона за спешни случаи, обявен от нашето генерално консулство, може да получи допълнителна информация“, каза Руфев.

Той обясни, че учениците са били на стаж по "Еразъм" и уточни, че засега не се предвижда те да бъдат прибрани в България.

По отношение на информацията, че се е спасил шофьорът на цистерната, Руфев заяви, че той е сигурната жертва.

"Имаше информация, че летището може да преустанови дейността си за кратко, заради димните завеси, но това не се оказа вярно", коментира случилото се Руфев.

До момента все още са противоречиви информациите за общия брой пострадали. Според различни информации са загинали един, двама или трима души. Броят на ранените варира от 67 до над 80.

 

11:46 | 18 Август 2019 г.

Разстреляха сервитьор, забавил сандвича

11:46 | 18 Август 2019 г.
Клиент простреля смъртоносно сервитьор в заведение в предградията на Париж, вероятно вбесен, че трябвало да чака дълго за поръчания сандв...
18:07 | 16 Август 2019 г.

Косово и Сев. Македония играят на "Дай си ми кукли...

18:07 | 16 Август 2019 г.
Балканските съседи Косово и Северна Македония заиграха на "Дай си ми куклите, на́ си ти парцалките" в двустранната търговия с н...
14:04 | 16 Август 2019 г.

Германка съди момчешки хор, иска дъщеря ѝ да пее в...

14:04 | 16 Август 2019 г.
Майката на 9-годишно момиче се обърна към Берлинския административен съд, тъй като държавният катедрален момчешки хор отказал да приеме д...
АПИ внася сигнал до прокуратурата заради пожара, който затвори магистрала \
12:09 | 16 Август 2019 г.

Гръцките власти проверяват дали пожарът на Евия не...

12:09 | 16 Август 2019 г.
Докато четвърти ден продължават усилията за справяне с голям горски пожар в природен резерват на остров Евия, властите извършват проверка...
Ето как български джебчийки едновременно ограбват оргабват хора и крадат дрехи от магизин в Лондон (Видео)
12:09 | 16 Август 2019 г.

Ето как български джебчийки едновременно ограбват ...

12:09 | 16 Август 2019 г.
Две джебчийки, български гражданки, заловени от полицията в Ковънт гардън в британската столица Лондон, получиха 18- месечни присъди, инф...
10:46 | 16 Август 2019 г.

Арестуваха един от най-крупните търговци на оръжие...

10:46 | 16 Август 2019 г.
Един от най-големите нелегални търговци на оръжие в света, 66-годишният белгиец Жак Мосю, беше арестуван в Португалия. Той е бил задържан...