Трима български ученици остават в болница след мощния взрив в Болоня

Потвърди се, че едно от децата е с по-сериозни изгаряния на краката

Болоня, експлозия
Източник: Пожарна служба - Болоня

Трима български ученици остават в болница след експлозията на магистрала край летището на Болоня. Това обяви по bTV генералният консул на Република България в Милано Росен Руфев.

Общо 7 български ученици пострадаха при взрива. На осем обаче е оказано съдействие, като едно от тях – момиче, е получило "само психологическа помощ".

"Две от децата са в болница в Болоня и още едно в болница в град Чезена, което е по-сериозно наранено и обгорено. Това дете е получило известни изгаряния по долните крайници на краката", обясни консулът.

Руфев не се ангажира колко време ще останат пострадалите българчета в болницата. Генералният консул поясни, че на другите пострадали ученици състоянието не е много тежко.

"Те са получили леки наранявания, за които ще получим повече сведения. Планирам да пътувам до Болоня в рамките на днешния ден. Може би ще стигна до болницата в град Чезена, където ще проверим състоянието на по-тежко пострадалото момче", каза Руфев.

Вижте още новини от България и света!

Той допълни, че децата са се намирали в зоната на огромния взрив на магистралата и уточни, че в тази зона се е намирало жилището, където са били настанени групово. По думите му част от тях са били излезли да обядват и са пострадали от взривната вълна и от счупени стъкла.

"Това е причината за техните наранявания. Те не са се намирали на автомобил на самата магистрала, както в началото предполагахме, което е спасило и живота им“, допълни генералният консул.

"Децата към този момент проявяват спокойствие. Поне тези, с които сме говорили, въпреки че са преживели доста силен психологически шок. Надяваме се, че бързо ще излязат от този шок, особено тези, които са били леко ранени", коментира Руфев.

На въпрос дали децата са били без придружител, Руфев коментира: "Към момента не мога да потвърдя, но факт е, че от страна на техните придружители общо 4 учителки, начело с директора на тяхното училище в Силистра, не са пострадали".

Той обясни, че учителите са били вероятно много наблизо в рамките на инцидента и са поддържали връзка по телефона и са направили контакт по между си.

"Говорили сме с част от родителите и всеки, който се обади на телефона за спешни случаи, обявен от нашето генерално консулство, може да получи допълнителна информация“, каза Руфев.

Той обясни, че учениците са били на стаж по "Еразъм" и уточни, че засега не се предвижда те да бъдат прибрани в България.

По отношение на информацията, че се е спасил шофьорът на цистерната, Руфев заяви, че той е сигурната жертва.

"Имаше информация, че летището може да преустанови дейността си за кратко, заради димните завеси, но това не се оказа вярно", коментира случилото се Руфев.

До момента все още са противоречиви информациите за общия брой пострадали. Според различни информации са загинали един, двама или трима души. Броят на ранените варира от 67 до над 80.

 

15:06 | 16 Февруари 2019 г.

Борисов: До края на годината Майк Пенс ще посети Б...

15:06 | 16 Февруари 2019 г.
До края на годината вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс ще посети България, съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен след с...
14:45 | 16 Февруари 2019 г.

Зьодер към Борисов: Дължим ви не само морално, но ...

14:45 | 16 Февруари 2019 г.
Изключително сме впечатлени как пазите външната граница на ЕС. Бих искал съвсем скоро да посетя България и да се уверя лично в това, коет...
Иванка Тръмп участва в Международната конференция по сигурността в Мюнхен
12:51 | 16 Февруари 2019 г.

Иванка Тръмп участва в Международната конференция ...

12:51 | 16 Февруари 2019 г.
Дъщерята на американския президент и съветник в Белия дом – Иванка Тръмп се срещна с президента на Международния валутен фонд Крист...
21:53 | 15 Февруари 2019 г.

В Македония осуетиха терористично нападение на ИД

21:53 | 15 Февруари 2019 г.
В съседна Македония е предотвратено евентуално терористично нападение от страна на членове на радикални елементи на т. нар. "Ислямск...
17:51 | 15 Февруари 2019 г.

Борисов: Аз извиках посланиците на САЩ и Великобри...

17:51 | 15 Февруари 2019 г.
Аз извиках посланиците, за да ги информирам за сигналите, които имаме, за да не се пишат такива глупости - че чужди посланици са взели уп...
15:05 | 15 Февруари 2019 г.

Връщат официално в употреба името Цариброд, Борисо...

15:05 | 15 Февруари 2019 г.
Името Цариброд официално ще бъде въведено за употреба от сръбската администрация. Утре на 16 февруари на сградата на общината в града, тъ...

гледай на живо

16.02.2019
 • в момента
  Новини
 • 22:15
  Седмицата с Канал 3
 • 23:00
  Новини
 • 23:15
  Офанзива с Любо Огнянов