Европарламентът удари интернет гиганти със закон за авторското право

Горд съм, че Франция е начело на тази борба, похвали се президентът Макрон

Източник: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент одобри в сряда закон за авторските права в ЕС, който дава повече правомощия на медиите и звукозаписните компании срещу интернет гиганти като Google и Facebook, които обещават да водят яростна битка срещу това.

"Изключително съм облекчен", каза германският евродепутат Аксел Вос (на снимката), който внесе законопроекта, който сега води до преговори с държавите-членки на ЕС.

"Това, което постигнахме, не трябва да се тълкува като конфронтация ... Ние просто искаме творците да бъдат уважавани в цифровия свят", добави той.

Още новини от света ще намерите тук

Европейските депутати бяха отчетливо разделени по въпроса за авторските права, като и двете страни се ангажираха в едно от най-интензивните лобирания, които ЕС някога е виждал.

Но въпреки несигурността преди гласуването евродепутатите в Страсбург приключиха приемането на проектозакона с 438 гласа "за", 226 "против" и 39 "въздържали се".

Повратното гласуване във френския град Страсбург потвърди, че Европейският съюз е най-могъщият критик на Силициевата долина и следва антитръстовите решения, които струват милиарди на Google и Apple.

ЕС също е начело в политиката за защита на неприкосновеността на личните данни и точно преди гласуването за авторски права предупреди уеб-фирмите, че те могат да ги държат отговорни за терористичната пропаганда.

Подкрепящи законопроекта за авторското право бяха традиционните медии, които спешно търсят доходи в момент, когато потребителите на интернет отбягват вестниците и телевизия, поради което приходите от реклама отиват в онлайн платформи. Гигантите в Интернет и свързаните с тях социални мрежи въобще не плащат на традиционните медии за публикуваните в мрежите техни агенционни и медийни материали, снимки и репортажи.

Текстът, по който евродепутатите постигнаха компромис за пътищата, по които новинарски организации ще налагат такси на компании за връзки със съдържание, като платформите могат свободно да използват "няколко думи" от текст, гласи ключово изменение.

Освен това то пощади малките компании от така наречените филтри за качване, което ще направи платформи - като YouTube или Facebook - отговорни за нарушаване на авторските права и ще ги принудят автоматично да изтрият съдържанието на нарушителите.

Евродепутатът Джулия Реда, силен противник на закона, нарече приетото "козметични промени" и заклейми резултата от гласуването като "сериозен удар срещу свободния и отворен интернет".

Френският президент Еманюел Макрон, който твърдо подкрепи реформата, приветства "огромна крачка напред за Европа".

"Горд съм, че Франция е начело на тази борба", добави той в своя профил в Туитър.

Срещу проекта категорично се съпротивляваха американските технологични гиганти, както и активисти в областта на онлайн свободата

Противниците също така се опасяват, че автоматичните филтри за предотвратяване на споделянето от потребителите на съдържание, подлежащо на авторско право, могат да бъдат използвани за цензуриране на политически послания или други форми на свободно изразяване.

Асоциацията за компютърни и комуникационни индустрии, главното техническо лоби, каза, че "не са били взети предвид предупрежденията ... относно реалните заплахи, които това предложение предизвиква".

Законодателите вече могат да започнат преговори с Европейския съвет, представляващ 28-те държави-членки, които вече постигнаха компромис по този въпрос през май. 

22:12 | 13 Ноември 2018 г.

САЩ се обявиха срещу "Турски поток", бил оръжие на...

22:12 | 13 Ноември 2018 г.
Американският министър на енергетиката Рик Пери обвини Русия, че тя разглежда доставките на енергоносители като средство за постигането н...
17:58 | 13 Ноември 2018 г.

Меркел подкрепи Макрон за създаване на обща европе...

17:58 | 13 Ноември 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел даде ясно да се разбере, ще призовава за бъдеща европейска армия, което е в очевидно противоречие с мне...
15:36 | 13 Ноември 2018 г.

Европейската комисия прекратява частично наблюдени...

15:36 | 13 Ноември 2018 г.
Европейската комисия ще прекрати частично наблюдението си над България, а окончателно - има вероятност още до края на мандата на сегашния...
15:04 | 13 Ноември 2018 г.

Груевски избягал в Будапеща, търси политическо убе...

15:04 | 13 Ноември 2018 г.
След няколко дни в неизвестност изглежда най-накрая стана ясно къде е бившият македонски премиер Никола Груевски. Той е в Будапеща, къдет...
Канал 3 НА ЖИВО от Страсбург - ЕК представя мониторинговия доклад за България
12:24 | 13 Ноември 2018 г.

Канал 3 НА ЖИВО от Страсбург - ЕК представя монит...

12:24 | 13 Ноември 2018 г.
Европейската комисия ще представи докладите за напредъка на България и на Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Канал 3 ще и...
11:41 | 13 Ноември 2018 г.

Българка се превърна в герой в Англия - изроди беб...

11:41 | 13 Ноември 2018 г.
Българка се превърна в герой, след като помогна за израждането на бебе във влак във Великобритания. Героинята се казва Марияна Андреева, ...

гледай на живо

14.11.2018
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин