Европарламентът удари интернет гиганти със закон за авторското право

Горд съм, че Франция е начело на тази борба, похвали се президентът Макрон

Източник: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент одобри в сряда закон за авторските права в ЕС, който дава повече правомощия на медиите и звукозаписните компании срещу интернет гиганти като Google и Facebook, които обещават да водят яростна битка срещу това.

"Изключително съм облекчен", каза германският евродепутат Аксел Вос (на снимката), който внесе законопроекта, който сега води до преговори с държавите-членки на ЕС.

"Това, което постигнахме, не трябва да се тълкува като конфронтация ... Ние просто искаме творците да бъдат уважавани в цифровия свят", добави той.

Още новини от света ще намерите тук

Европейските депутати бяха отчетливо разделени по въпроса за авторските права, като и двете страни се ангажираха в едно от най-интензивните лобирания, които ЕС някога е виждал.

Но въпреки несигурността преди гласуването евродепутатите в Страсбург приключиха приемането на проектозакона с 438 гласа "за", 226 "против" и 39 "въздържали се".

Повратното гласуване във френския град Страсбург потвърди, че Европейският съюз е най-могъщият критик на Силициевата долина и следва антитръстовите решения, които струват милиарди на Google и Apple.

ЕС също е начело в политиката за защита на неприкосновеността на личните данни и точно преди гласуването за авторски права предупреди уеб-фирмите, че те могат да ги държат отговорни за терористичната пропаганда.

Подкрепящи законопроекта за авторското право бяха традиционните медии, които спешно търсят доходи в момент, когато потребителите на интернет отбягват вестниците и телевизия, поради което приходите от реклама отиват в онлайн платформи. Гигантите в Интернет и свързаните с тях социални мрежи въобще не плащат на традиционните медии за публикуваните в мрежите техни агенционни и медийни материали, снимки и репортажи.

Текстът, по който евродепутатите постигнаха компромис за пътищата, по които новинарски организации ще налагат такси на компании за връзки със съдържание, като платформите могат свободно да използват "няколко думи" от текст, гласи ключово изменение.

Освен това то пощади малките компании от така наречените филтри за качване, което ще направи платформи - като YouTube или Facebook - отговорни за нарушаване на авторските права и ще ги принудят автоматично да изтрият съдържанието на нарушителите.

Евродепутатът Джулия Реда, силен противник на закона, нарече приетото "козметични промени" и заклейми резултата от гласуването като "сериозен удар срещу свободния и отворен интернет".

Френският президент Еманюел Макрон, който твърдо подкрепи реформата, приветства "огромна крачка напред за Европа".

"Горд съм, че Франция е начело на тази борба", добави той в своя профил в Туитър.

Срещу проекта категорично се съпротивляваха американските технологични гиганти, както и активисти в областта на онлайн свободата

Противниците също така се опасяват, че автоматичните филтри за предотвратяване на споделянето от потребителите на съдържание, подлежащо на авторско право, могат да бъдат използвани за цензуриране на политически послания или други форми на свободно изразяване.

Асоциацията за компютърни и комуникационни индустрии, главното техническо лоби, каза, че "не са били взети предвид предупрежденията ... относно реалните заплахи, които това предложение предизвиква".

Законодателите вече могат да започнат преговори с Европейския съвет, представляващ 28-те държави-членки, които вече постигнаха компромис по този въпрос през май. 

07:29 | 26 Април 2019 г.

Макрон с радикална идея - заговори за свиване на Ш...

07:29 | 26 Април 2019 г.
Шенгенското споразумение трябва да бъде преразгледано и евентуално някои страни да бъдат изключени от него. Тази радикална идея обяви фре...
Макрон: Промените във Франция не бива да спират
20:56 | 25 Април 2019 г.

Макрон: Промените във Франция не бива да спират

20:56 | 25 Април 2019 г.
Президентът Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че ще продължи с програмата на своето правителство за трансформиране на Франция, като добав...
Съдът в Страсбург: България трябва да осигури алтернативни жилища на роми от Войводиново
20:13 | 25 Април 2019 г.

Съдът в Страсбург: България трябва да осигури алте...

20:13 | 25 Април 2019 г.
Правителството трябва да осигури алтернативни жилища на три ромски семейства и децата им, които бяха изгонени от Войводиново. Такова...
15:58 | 25 Април 2019 г.

Зловещо - баща уби жена си и 10-годишното си дете ...

15:58 | 25 Април 2019 г.
Потресаващ случай в Испания – полицията откри майка и дете убити и захвърлени в пещера на най-големия от Канарските острови –...
12:49 | 25 Април 2019 г.

Българин хвърлил в паника Мадрид и предизвикал мащ...

12:49 | 25 Април 2019 г.
Българин беше арестуван и впоследствие пуснат под гаранция, след като вся смут с фалшива бомбена заплаха в Мадрид. Сънародникът ни, к...
16:34 | 24 Април 2019 г.

Полицията в Истанбул блокира демонстрация за армен...

16:34 | 24 Април 2019 г.
Турската полиция блокира действията на демонстранти, които се опитват да проведат инициатива в Истанбул по повод кланетата от 1915 г. и п...

гледай на живо

26.04.2019
 • в момента
  Новини
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:10
  Социална мрежа