Европарламентът удари интернет гиганти със закон за авторското право

Горд съм, че Франция е начело на тази борба, похвали се президентът Макрон

Източник: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент одобри в сряда закон за авторските права в ЕС, който дава повече правомощия на медиите и звукозаписните компании срещу интернет гиганти като Google и Facebook, които обещават да водят яростна битка срещу това.

"Изключително съм облекчен", каза германският евродепутат Аксел Вос (на снимката), който внесе законопроекта, който сега води до преговори с държавите-членки на ЕС.

"Това, което постигнахме, не трябва да се тълкува като конфронтация ... Ние просто искаме творците да бъдат уважавани в цифровия свят", добави той.

Още новини от света ще намерите тук

Европейските депутати бяха отчетливо разделени по въпроса за авторските права, като и двете страни се ангажираха в едно от най-интензивните лобирания, които ЕС някога е виждал.

Но въпреки несигурността преди гласуването евродепутатите в Страсбург приключиха приемането на проектозакона с 438 гласа "за", 226 "против" и 39 "въздържали се".

Повратното гласуване във френския град Страсбург потвърди, че Европейският съюз е най-могъщият критик на Силициевата долина и следва антитръстовите решения, които струват милиарди на Google и Apple.

ЕС също е начело в политиката за защита на неприкосновеността на личните данни и точно преди гласуването за авторски права предупреди уеб-фирмите, че те могат да ги държат отговорни за терористичната пропаганда.

Подкрепящи законопроекта за авторското право бяха традиционните медии, които спешно търсят доходи в момент, когато потребителите на интернет отбягват вестниците и телевизия, поради което приходите от реклама отиват в онлайн платформи. Гигантите в Интернет и свързаните с тях социални мрежи въобще не плащат на традиционните медии за публикуваните в мрежите техни агенционни и медийни материали, снимки и репортажи.

Текстът, по който евродепутатите постигнаха компромис за пътищата, по които новинарски организации ще налагат такси на компании за връзки със съдържание, като платформите могат свободно да използват "няколко думи" от текст, гласи ключово изменение.

Освен това то пощади малките компании от така наречените филтри за качване, което ще направи платформи - като YouTube или Facebook - отговорни за нарушаване на авторските права и ще ги принудят автоматично да изтрият съдържанието на нарушителите.

Евродепутатът Джулия Реда, силен противник на закона, нарече приетото "козметични промени" и заклейми резултата от гласуването като "сериозен удар срещу свободния и отворен интернет".

Френският президент Еманюел Макрон, който твърдо подкрепи реформата, приветства "огромна крачка напред за Европа".

"Горд съм, че Франция е начело на тази борба", добави той в своя профил в Туитър.

Срещу проекта категорично се съпротивляваха американските технологични гиганти, както и активисти в областта на онлайн свободата

Противниците също така се опасяват, че автоматичните филтри за предотвратяване на споделянето от потребителите на съдържание, подлежащо на авторско право, могат да бъдат използвани за цензуриране на политически послания или други форми на свободно изразяване.

Асоциацията за компютърни и комуникационни индустрии, главното техническо лоби, каза, че "не са били взети предвид предупрежденията ... относно реалните заплахи, които това предложение предизвиква".

Законодателите вече могат да започнат преговори с Европейския съвет, представляващ 28-те държави-членки, които вече постигнаха компромис по този въпрос през май. 

16:54 | 22 Септември 2018 г.

Страшна безнадеждност: Четирима българи се самоуби...

16:54 | 22 Септември 2018 г.
Българите от Западните покрайнини в Сърбия, а и сръбските медии, са потресени от безпрецедентната вълна от самоубийства през последните 1...
17:30 | 21 Септември 2018 г.

Тереза Мей изригна срещу лидерите на ЕС, хвърлили ...

17:30 | 21 Септември 2018 г.
Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви в извънредна декларация пред медиите, че ЕС трябва "да се отнасят уважител...
16:11 | 21 Септември 2018 г.

"Млади сърби" омазаха български войнишки паметник ...

16:11 | 21 Септември 2018 г.
Надпис, който започва с думите "българските окупатори", се появи на паметника-костница в нишкия квартал Ледена стена. Там са по...
14:36 | 21 Септември 2018 г.

Меркел отказала ръкостискане с премиера на Великоб...

14:36 | 21 Септември 2018 г.
Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел се е държала "пренебрежително“ към министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей, от...
След срещата на лидерите в ЕС: Няма напредък по Брекзит
07:43 | 20 Септември 2018 г.

След срещата на лидерите в ЕС: Няма напредък по Бр...

07:43 | 20 Септември 2018 г.
Няма напредък към споразумение за Брекзита и в частност по ключовия въпрос за режима на ирландско-британската граница, казаха лидерите на...
Канцлерът Меркел омеква за санкциите по отношение на Русия
22:06 | 19 Септември 2018 г.

Путин се отчете пред Меркел за планираните действи...

22:06 | 19 Септември 2018 г.
Руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, в който са били засегнати проблемите с у...

гледай на живо

23.09.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  „Седмицата с КАНАЛ 3” – обзорно предаване
 • 07:00
  Имате думата
 • 08:00
  „Холивуд” с Ивелина Кунчева