Българската реакция: Да сме готови за излизане на Великобритания без сделка

Най-лошият вариант е твърд Брекзит, смятат бг евродепутати

Бойко Борисов
Източник: Канал 3

Премиерът Бойко Борисов коментира топ събитието за Европа от последните часове, а именно - поредното фиаско на Тереза Мей, чиято сделка за Брекзит за втори път бе отхвърлена от британския парламент.

"ЕС положи много усилия и време по сделката за излизане на Великобритания и си свърши работата. Сега трябва да сме готови на сценарий сделка да няма", коментира премиерът Бойко Борисов във Фейсбук малко след като преговарящият с Тереза Мей - Мишел Барние, докладва за развоя на събитията пред евродепутатите.

"Колкото повече наближава до датата 29 март, толкова повече отиваме към сценария твърд Брекзит, което ще е изключително неблагоприятно, както за икономиката на Великобритания, но и за редица български фирми, които са свързани с доставките от Острова и с търговията.  Това пък коментира в Страсбург евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев пред Канал 3.

По думите му остават под въпрос и правата на европейските граждани, които живеят, работят и учат във Великобритания. Българските граждани ще бъдат защитени така, както са защитени френските, германските и холандските. Според Радев, ако се иска отсрочка от британците, въпросът е докога ще е тя.

"Ако ще е до изборите, добре, но ако е след, Великобритания трябва да произведе и да излъчи свои представители", коментира Радев. Съставът на евродепутатите ще е 751, няма да се съкратят те до 705, както се планираше. "Ще има и прецедент, че хора, които са за Брекзит, ще използват трибуната на ЕП да говорят срещу Европа от самото й сърце, категоричен е евродепутатът. "Надявам се, че ще се поиска отсрочка. Не е изключено да има избори и втори референдум, но най-лошият вариант е твърд Брекзит без споразумение и отсрочка", коментира Емил Радев.

"Не е изненадващо отхвърлянето на сделката за Брекзит", коментира темата на деня пред Канал 3 евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Искра Михайлова.

"Опитваме се да направим така, че в момента, в който Обединеното кралство напусне, стане трета страна, да облекчим изграждането на нови договори и контакти. Да не започваме под нулата в Северна Ирландия", добави тя. Следващата крачка е днес да гласуват дали ще се съгласят на излизане от ЕС без договор, без сделка. очакваме това да бъде отхвърлено, тъй като би било много безотговорно да гласуват за такава стъпка. Ако отлагането не бъде прието, пак е без сделка и стигаме до задънена улица.

По думите й, ако Великобритания не напусне, трябва да участва в евроизборите. Точно заради това председателят на европейския съвет Доналд Туск и шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер повтарят непрекъснато, че срокът е преди изборите. "Защото, ако се удължи след изборите, тогава Островът трябва да организира избори. По думите й, ЕП е готов с вариантите за разпределянето на местата - и при напускане на британците, и при оставане. Проблемът с евроизборите ще бъде за тях.

"Проблем ще бъде обаче една страна, която отрича ЕС, да направи кампания за членове на ЕП. Ние вече имаме такова раздвояване на личностите на някои колеги, които казват, че референдумът е най-успешното нещо, но продължават да работят в ЕП", категорична е евродепутатката от ДПС.

По-рано днес ЕП дебатира по темата и изслуша преговарящия за Брекзит Мишел Барние, който предупреди,че съществува риск напускането на британците да се стане без сделка.

Почина българинът, която пострада в планината Олимп
07:44 | 21 Май 2019 г.

Почина българинът, който пострада в планината Олим...

07:44 | 21 Май 2019 г.
Гръцката спасителна служба проведе мащабна операция за спасяване на 25-годишен българин в планината Олимп. Той е бил откаран в болни...
23:29 | 20 Май 2019 г.

Българин пострада тежко на 2300 м в планината Олим...

23:29 | 20 Май 2019 г.
Гръцката спасителна служба провежда мащабна операция за спасяване на 25-годишен българин в планината Олимп. Минути след подаване на сигна...
23:19 | 20 Май 2019 г.

Напрежение в Париж! Човек-паяк налази Айфеловата к...

23:19 | 20 Май 2019 г.
Айфеловата кула в Париж бе евакуирана в продължение на няколко часа днес заради мъж, катерещ се по нея. Накрая, малко преди 22 ч. местно ...
16:01 | 20 Май 2019 г.

Падат цените в Гърция, властите свалиха ДДС почти ...

16:01 | 20 Май 2019 г.
От днес в Гърция влиза в сила новият Закон за намаляване на ДДС за редица продукти и ресторантьорски услуги от 24 до 13%, което също води...
Зеленски положи клетва като президент на Украйна
07:17 | 20 Май 2019 г.

Зеленски положи клетва като президент на Украйна

07:17 | 20 Май 2019 г.
   Владимир Зеленски положи клетва като президент на Украйна на специална церемония във Върховната рада, излъчвана на живо ...
14:32 | 19 Май 2019 г.

Предсрочните избори в Австрия ще са през септември

14:32 | 19 Май 2019 г.
Австрийският президент Александър Ван дер Белен (на снимката - вляво) каза, че иска предсрочните избори в страната да се проведат през се...