Британският парламент поиска отсрочка до 30 юни за Брекзит, Европа може да одобри много повече

Доналд Туск предложи отлагане с година, Ангел Меркел готова на развод до 2020-а

Британски парламент
Източник: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Великобритания Тереза Мей да поиска излизането на страната от Европейския съюз да бъде отложено до 30 юни. Това одобриха депутатите в Британския парламент днес.

Депутатите гласуваха с 420 гласа "за" и 110 "против" предложението на правителството. До гласуването се стигна, след като парламентът прие закон вчера, с който си даде правомощие да контролира и променя плана на Мей да поиска удължаване на преговорния период за срока на Брекзит за втори път.

Такова отлагане поиска и самата Тереза Мей от европейските лидери, с които се срещна днес.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче призова лидерите на Съюза да разрешат на Великобритания да отложи Брекзит за срок до една година, в опит на Лондон и Брюксел да избегнат хаотична "сделка".

Според него доказателствата от последните месеци са дали "малка причина да се вярва", че разделените британски законодатели ще ратифицират споразумението за развод дотогава до 30 юни.

"Имахме продуктивни и широкообхватни преговори този следобед и страните се договориха да се срещнат отново в четвъртък, след заключението на Европейския съвет", каза говорителят на правителството.

Британското правителство призна днес, че не е склонно на компромис по Брекзит с опозиционната Лейбъристка партия преди решаваща среща на върха на ЕС, като обяви още разговори по-късно тази седмица. Във вторник висшите министри се срещнаха с водещите фигури от Лейбъристката партия, водена от Джеръми Корбин, за да се опитат да намерят изход от политическата безизходица.

Германският канцлер Ангела Меркел, която също днес се срещна с Тереза Мей, дори заяви, че вижда като възможност отлагането на крайния срок за Брекзит "от няколко месеца до началото на 2020 г." Меркел каза, че тази възможност ще бъде обсъдена на срещата на върха на ЕС относно Брекзит в сряда.

Вижте още новини от света!

Преди преговорите между Тереза Мей и френският президент Еманюел Макрон по-късно във вторник, Париж сигнализира, че е отворен за отлагане, но с ограничения.

"Никога не сме били против идеята за намиране на алтернативно решение на "без сделка" в определени граници и не на всяка цена", каза един от помощниците на Макрон. "Трябва да има ясни ангажименти и след това механизъм за тяхното съблюдаване", добави помощникът.

Запитан за дължината, той каза, че една година "изглежда твърде дълго".

Британският премиер Тереза Мей обиколи Берлин и Париж във вторник, за да поиска удължаване на срока за Брекзит, което изглежда все по-вероятно да бъде одобрено от лидерите на ЕС на срещата в Брюксел. Според досегашния план, ако Британският парламент продължава да не одобрява споразумението на Мей с ЕС, то Брекзит трябва да се осъществи още тази седмица – на 12 април, и то без сделка.

 

Етикети: Брекзит
11:50 | 28 Март 2020 г.

Страшно е: В Мадрид с втора голяма временна морга ...

11:50 | 28 Март 2020 г.
  От понеделник в испанската столица Мадрид влиза в действие втора импровизирана временна морга заради епидемията от коронавирус...
09:15 | 28 Март 2020 г.

Полицията и армията изолираха Хелзинки от страната...

09:15 | 28 Март 2020 г.
  Полицията и армията във Финландия блокираха всички пътища, свързващи столицата Хелзинки с останалата част от страната, съобщи ...
08:38 | 28 Март 2020 г.

Онлайн мародери трупат печалби от пандемията, алар...

08:38 | 28 Март 2020 г.
Масираното присъствие на полиция и армия по улиците в градовете доведе до спад в броя на класическите обири и кражби, но и до взрив на он...
07:11 | 28 Март 2020 г.

3 г. затвор за погазване на карантината за мъж от ...

07:11 | 28 Март 2020 г.
  Трима сръбски граждани бяха осъдени на затвор до три години заради нарушаване на самоизолацията, която е част от извънредното ...
21:52 | 27 Март 2020 г.

Певци и звезди на Ла Лига заедно: Утре от 19 ч. на...

21:52 | 27 Март 2020 г.
  Испанската футболна Ла Лига, заедно с банка "Сантандер“ и много спонсори, с участието на футболисти, футболни клубо...
21:12 | 27 Март 2020 г.

Папа Франциск се помоли: Събуди се, Господи! (СНИМ...

21:12 | 27 Март 2020 г.
  Под дъжда в оглушителна тишина папа Франциск отправи своята молитва Urbi et Orbi ("към Града и към света") към Бог н...