Ето какво остана от катедралата Нотр Дам след опустошителния пожар (Снимки)

След 15 часа борба с пламъците катедралата символ на Франция оцеля

Ето какво остана от катедралата Нотр Дам след огъня (Снимки)
Източник: БГНЕС

Ето какво остана от катедралата Нотр Дам след огъня (Снимки)

Огромният пожар, който опустоши катедралата Нотр Дам в Париж, е напълно загасен, съобщиха от градската противопожарна около 15 часа след началото му.

Катедралата ”Нотр Дам” оцеля след опустошителния пожар, който пламна на 15 април. До рано тази сутрин продължи борбата с огъня, като пожарникарите успяха да спрат разпространението му към двете камбанарии и да спасят сградата от срутване.

Вчера вечерта пожарът за минути обхвана покрива на 850-годишната катедрала, преживяла двете световни войни и Великата френска революция. Покривната конструкция на катедралата беше изградена от гигантска мрежа от дъбови греди, които са напълно изгорели. Минути след началото на пожара пред погледа на смълчаните парижани рухна и Кулата-стрела.

"Целият пожар е загасен. Сега сме във фаза на разследване", каза говорителят Габриел Плу, добавяйки, че огънят се е разпространил "много бързо" през дървения покрив на световно известния паметник. На брифинг за репортери пред Нотр Дам в центъра на Париж, Плу каза, че  пожарникарите са се фокусирали по време на пожара в катедралата върху двете масивни камбанарии и са уверени, че те не са били повредени.

Задачата сега е да се обследва структурата, да се види дали тя е пострадала и да се извадят останалите горещи точки, каза той, добавяйки, че около 100 пожарникари ще останат на място през целия ден.

Около две трети от целия покрив, включително и Кулата-стрела, обаче са напълно унищожени. Голяма част от историческите и културни ценности са изнесени навреме и спасени от огъня. Още понеделник вечерта  френският президент Еманюел Макрон обяви, че започва набиране на средства за пълното възстановяване на Нотр Дам. Все още няма яснота обаче нито колко ще струва, нито колко време ще продължи реконструкцията, като първоначалните прогнози са за период от между 10 и 15 години.

До късно снощи от пожарната не се наеха с прогноза дали огънят изобщо може да бъде овладян и дали един от най-големите символи на Франция и Европа няма да изгори до основи. Камбаните на всички околни църкви пък забиха в солидарност с Нотр Дам. По улиците пък хората продължаваха да плачат, да се молят, а част от тях запяха.

Малко преди полунощ от парижката пожарна обявиха, че огънят все пак е овладян, двете кули камбанарии са спасени, а опасността цялата катедрала да рухне е отминала. Над 400 пожарникари обаче продължиха борбата с огъня до рано тази сутрин. Пожарът вече е напълно овладян. Няма загинали, само трима леко ранени. 

Голяма част от всички културни ценности и произведения на изкуството е навреме изнесена от храма. По първоначални данни олтарът също не е тежко пострадал. За спасяването помогнали както пожарникари, така и жива верига от доброволци, разказа кметът на Париж Ани Идалго:

 “Веднага беше направена жива верига от хора. Най-напред бяха пожарникарите, които свършиха невероятна работа. А след това веригата на солидарност, особено за спасяването на произведенията на изкуството.”

 

14:26 | 22 Януари 2020 г.

Сърбите предлагат да ни заваряват тръбите от "Балк...

14:26 | 22 Януари 2020 г.
Сърбия обмисля да помогне на България със заварчици и техника, за да завърши навреме своя участък от газопровода, който да свърже странат...
14:12 | 22 Януари 2020 г.

Турция инсталира термокамери на летищата срещу нов...

14:12 | 22 Януари 2020 г.
Турция е подготвила термокамери и други предпазни мерки срещу разпространението на новия грипоподобен коронавирус, но в момента няма случ...
Пилешки дюнер
13:44 | 22 Януари 2020 г.

Алармират за дюнери с мазнина за сапун и пилешко с...

13:44 | 22 Януари 2020 г.
За шокиращи случаи при дюнерите алармира председателят на Международната федерация на дюнерджиите Мехмет Мерджан. Сред нередностите в сек...
12:45 | 22 Януари 2020 г.

Екатерини Сакеларопулу е първата жена президент на...

12:45 | 22 Януари 2020 г.
С огромно мнозинство в гръцкия парламент Екатерини Сакеларопулу бе избрана за първата жена президент на страната. Тя бе избрана с 261...
11:22 | 22 Януари 2020 г.

Протестиращите във Франция дръпнаха шалтера на най...

11:22 | 22 Януари 2020 г.
Най-големият водноелектрически обект във Франция в парк „Grand'Maison“ бе спрян от работници, протестиращи срещу плановет...
11:04 | 22 Януари 2020 г.

Кои са жените на власт в ЕС

11:04 | 22 Януари 2020 г.
Висшият гръцки съдия Екатерини Сакеларопулу по всяка вероятност ще се присъедини към малката група жени, начело на някои от страните в Ев...