Ново име, стари страхове - Северна Македония пред президентски избори

Македония, референдум
Източник: ЕПА/БГНЕС

Северна Македония провежда първия кръг от президентските си избори в неделя. Това е първото гласуване в страната под ново име, докато обществото се бори с трайни икономически проблеми и корупция.

Гласуването за предимно церемониалния пост става по-малко от три месеца след влизането в сила на сделката с Атина за промяната на името, която завърши десетилетния спор за идентичността между съседите.

Спорът започна с независимостта на страната от Югославия през 1991 г., когато заяви, че иска да бъде наречена Македония, срещу което възрази Гърция, която има северна провинция със същото име.

Премиерът Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас миналия юни постигнаха споразумение за добавяне на "Северна" към името на Македония, с което се прекрати 27-годишният спор.

Споразумението беше финализирано през януари след продължителна политическа битка и ожесточена съпротива от страна на националисти от двете страни на границата.

В замяна на промяната на името Атина заяви, че ще спре да оспорва кандидатурата на Северна Македония за членство в НАТО и Европейския съюз.

Докато европейските лидери приветстваха сделката за името, обикновените хора се борят да споделят своя ентусиазъм.

Скопие се надява да започне преговори за присъединяване към ЕС през юни - но анализаторите твърдят, че електоратът с 1,8 милиона души в страната е по-загрижен за проблемите с осигуряване на препитанието на хората, предава БГНЕС.

"Чувам само за НАТО, за Европейския съюз и за историята с името", въздъхва Вера Смайловска, фризьорка от Скопие.

"Никой не се интересува от начина, по който живеят хората. Те се интересуват само от властта, от това, което остава да бъде ограбено в тази бедна страна," каза 47-годишната жена пред АФП.

Средната месечна заплата в Северна Македония е 400 евро (450 долара), а официалната безработица надхвърля 20 процента, според националната статистическа агенция.

Ниска избирателна активност?

"Много избиратели, призовани да избират измежду трима кандидати, ще искат да изпратят послание до онези, които не искат да го чуят", заяви политическият анализатор Арсим Зеколи.

"Гражданите се чувстват манипулирани от всички и са недоволни", казва Мери Йордановска, разследващ журналист. "Ние не можем да продължим да им сервираме историята за ЕС и НАТО вечно“, каза тя за АФП.

Кандидатът на управляващите Социалдемократи (СДСМ) Стево Пендаровски (56 г.) настоява за обществен дневен ред, свързан с ЕС.

"Гласуването на Стево Пендаровски означава гласуване за европейско образование, европейска заплата, европейски жизнен стандарт", каза премиерът Заев.

Ако Пендаровски загуби или ако избирателната активност е по-ниска от 40 процента, необходими за валидността на гласуването, Заев ще претърпи удар под кръста.

Подобен изход може да доведе до предсрочни парламентарни избори и нова нестабилност в Северна Македония.

"Празна държава"

Предизвикателствата пред Пендаровски са дясната Гордана Силяновска-Давкова, подкрепена от основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, и Блерим Река, представляващ албанското малцинство.

Река, 59-годишен професор по право, се опитва да хвърли мрежата си към повече избиратели отвъд електората от етнически албанци, които представляват 20 до 25 процента от населението на Северна Македония от около два милиона души.

Пендаровски има леко предимство в проучванията за нагласите на избирателите.

Но социологическите проучвания - макар и широко смятани за ненадеждни - предвиждат втори кръг, който ще се проведе на 5 май, между Пендаровски и Силяновска-Давкова.

63-годишната адвокатка се противопоставя на новото име на страната, но заяви, че ще "уважава" сделката, ако бъде избрана.

Вижте още интервюта и коментари!

Силяновска-Давкова избра друг ъгъл на атака.

"Младежите напускат страната заради корупция, защото имаме хора във властта, които мислят само за работните места и бъдещето на собствените си деца за сметка на държавния бюджет," каза тя на митинг в централния град Велес в неделя.

Река също предупреди, че "умората от институционализираната корупция“ предизвиква емиграция.

"Ако не успеем да изградим република, основана на върховенството на закона, ще се озовем в празна страна", каза той на един от предизборните си митинги.

Семейството на 50-годишния водопроводчик Янко Велковски илюстрира този риск.

Синът му емигрира в Германия, а дъщеря му, медицинска сестра, иска да го последва.

"Когато чуя кандидатите, които говорят за бъдещето на младежта буквално ми се обръща стомаха“, сподели Велковски, който живее в предградие на Скопие.

Според проучване на Световната банка Северна Македония е загубила една четвърт от населението си между 2000 и 2015 г.

 

Етикети: Македония
5G мрежа
15:11 | 22 Май 2019 г.

Британският телеком ЕЕ пуска 5G мрежа без участиет...

15:11 | 22 Май 2019 г.
Британският телеком ЕЕ този месец ще бъде първият оператор във Великобритания, който ще пусне 5G мрежа в страната, но без технологията на...
14:36 | 22 Май 2019 г.

Кетрин Густафсън проектира необикновена градина ок...

14:36 | 22 Май 2019 г.
Париж е избрал американски ландшафтен архитект, който да препроектира огромна зона около Айфеловата кула, проект, който ще отстрани почти...
21:28 | 21 Май 2019 г.

Увисналият от Айфеловата кула прибран в лудница, м...

21:28 | 21 Май 2019 г.
Мъж, за когото се смята, че е руснак, който предизвика евакуация на Айфеловата кула, е приет в психиатрично отделение, съобщиха източници...
Почина българинът, която пострада в планината Олимп
07:44 | 21 Май 2019 г.

Почина българинът, който пострада в планината Олим...

07:44 | 21 Май 2019 г.
Гръцката спасителна служба проведе мащабна операция за спасяване на 25-годишен българин в планината Олимп. Той е бил откаран в болни...
23:29 | 20 Май 2019 г.

Българин пострада тежко на 2300 м в планината Олим...

23:29 | 20 Май 2019 г.
Гръцката спасителна служба провежда мащабна операция за спасяване на 25-годишен българин в планината Олимп. Минути след подаване на сигна...
23:19 | 20 Май 2019 г.

Напрежение в Париж! Човек-паяк налази Айфеловата к...

23:19 | 20 Май 2019 г.
Айфеловата кула в Париж бе евакуирана в продължение на няколко часа днес заради мъж, катерещ се по нея. Накрая, малко преди 22 ч. местно ...