Мафиотски бос на Ндрангета избяга от затвор в Уругвай преди да бъде екстрадиран

Роко Морабито, наричан кралят на кокаина, избягал от зандана през покрива с още трема затворници, ограбили ферма

Мафиотски бос на Ндрангета избяга от затвор в Уругвай преди да бъде екстрадиран
Източник: Reuters

Мафиотски бос на Ндрангета избяга от затвор в Уругвай преди да бъде екстрадиран

Италианският мафиотски бос Роко Морабито избяга от затвор в уругвайската столица Монтевидео, където изчакваше да го екстрадират в Италия, съобщиха от вътрешното министерство.

Морабито и още трима затворници "избягаха през дупка в покрива на сградата“ късно в неделя и ограбили собствениците на намираща се наблизо ферма, гласи съобщение на вътрешното ведомство.

В него се казва, че 52-годишният престъпен бос – той е висша фигура в калабрийската Ндрангета, който беше арестуван в Уругвай през 2017 г. след десетилетия издирване – е очаквал екстрадиране заради "международен трафик на дрога“.

Вътрешният министър на Италия Матео Салвини реагира гневно на новината.

"Поемам два ангажименти, първо да хвърля светлина върху това как е избягал, с молба за незабавно обяснение от правителството в Монтевидео. Тогава ще продължим лова за Морабито, където и да е."

Дългогодишният беглец Морабито, наричан "кралят на кокаина", е един от най-издирваните мъже на Италия, когато беше арестуван в хотел в центъра на Монтевидео. Неговият адвокат каза пред репортери по онова време, че той бил в хотела, тъй като си търсел нов апартамент след раздяла с жена си.

Регистрацията помогнала за разкриването на Moрабито, който се укрива от закона от 23 години.

Той е живял от 2004 г. в Пунта дел Есте, харесвано от богатите южноамериканци кътче, намиращо се на около 90 минути път с кола североизточно от Монтевидео.

В крайна сметка той се установил в селски имот с фермерска къща в тоскански стил на около 40 километра от Пунта дел Есте.

Според представители на властите по онова време той придобил уругвайско местожителство, след като е влязъл в страната с фалшив бразилски паспорт на името на Франсиско Капелето.

Вижте още новини от България и света 

Морабито, капо в калабрийската Ндрангета, най-страшната организирана престъпна групировка в Италия, първоначално бе арестуван по обвинения във фалшифициране на документи за самоличност, но очакваше екстрадиране на по-сериозни обвинения от септември 2017 г.

Другите трима мъже, които избягаха с Морабито, очакваха екстрадиция в Бразилия и Аржентина, включително един по обвинения в убийство.

Борис Джонсън обвини Путин за отравянето на скрипал, Москва изригна, че нарушавал дипломатическия етикет
20:26 | 13 Октомври 2019 г.

Борис Джонсън: Все още е възможно споразумение за ...

20:26 | 13 Октомври 2019 г.
Британският премиер Борис Джонсън съобщи на кабинета си, че все още е възможно да се постигне споразумение за Брекзит, но остава да се св...
Местни избори се провеждат днес в Унгария
19:09 | 13 Октомври 2019 г.

Местни избори се провеждат днес в Унгария

19:09 | 13 Октомври 2019 г.
Унгарците се изправиха пред избирателните урни в неделя, за да гласуват в местните избори – вот, който се разглежда като рядък шанс...
\
17:44 | 13 Октомври 2019 г.

"Бунт срещу унищожението" плаща на активисти по 40...

17:44 | 13 Октомври 2019 г.
Екоорганизацията "Бунт срещу унищожението" плаща на активисти по 400 паунда на седмица, за да участват в протестите, предизвика...
Товарен кораб корабокрушира в морски резерват на остров Корсика
14:45 | 13 Октомври 2019 г.

Товарен кораб корабокрушира в морски резерват на о...

14:45 | 13 Октомври 2019 г.
90-метров товарен кораб корабокрушира на плаж в морски резерват в пролива Бонифаций край френския средиземноморски остров Корсика, съобща...
11:42 | 13 Октомври 2019 г.

Дива гонка! В Гърция задържаха ван с хасковски ном...

11:42 | 13 Октомври 2019 г.
Ван с българска регистрация с мигранти е задържан по пътя Кавала - Солун, съобщи "Фокус" по информация от Министерство на външн...
08:54 | 13 Октомври 2019 г.

Банда от Източна Европа плячкосва къщи на футболни...

08:54 | 13 Октомври 2019 г.
Използват времето, когато футболистите играят мачове или са на лагер,  за да направят своя удар. Търсят ценни вещи – часовници...