Мафиотски бос на Ндрангета избяга от затвор в Уругвай преди да бъде екстрадиран

Роко Морабито, наричан кралят на кокаина, избягал от зандана през покрива с още трема затворници, ограбили ферма

Мафиотски бос на Ндрангета избяга от затвор в Уругвай преди да бъде екстрадиран
Източник: Reuters

Мафиотски бос на Ндрангета избяга от затвор в Уругвай преди да бъде екстрадиран

Италианският мафиотски бос Роко Морабито избяга от затвор в уругвайската столица Монтевидео, където изчакваше да го екстрадират в Италия, съобщиха от вътрешното министерство.

Морабито и още трима затворници "избягаха през дупка в покрива на сградата“ късно в неделя и ограбили собствениците на намираща се наблизо ферма, гласи съобщение на вътрешното ведомство.

В него се казва, че 52-годишният престъпен бос – той е висша фигура в калабрийската Ндрангета, който беше арестуван в Уругвай през 2017 г. след десетилетия издирване – е очаквал екстрадиране заради "международен трафик на дрога“.

Вътрешният министър на Италия Матео Салвини реагира гневно на новината.

"Поемам два ангажименти, първо да хвърля светлина върху това как е избягал, с молба за незабавно обяснение от правителството в Монтевидео. Тогава ще продължим лова за Морабито, където и да е."

Дългогодишният беглец Морабито, наричан "кралят на кокаина", е един от най-издирваните мъже на Италия, когато беше арестуван в хотел в центъра на Монтевидео. Неговият адвокат каза пред репортери по онова време, че той бил в хотела, тъй като си търсел нов апартамент след раздяла с жена си.

Регистрацията помогнала за разкриването на Moрабито, който се укрива от закона от 23 години.

Той е живял от 2004 г. в Пунта дел Есте, харесвано от богатите южноамериканци кътче, намиращо се на около 90 минути път с кола североизточно от Монтевидео.

В крайна сметка той се установил в селски имот с фермерска къща в тоскански стил на около 40 километра от Пунта дел Есте.

Според представители на властите по онова време той придобил уругвайско местожителство, след като е влязъл в страната с фалшив бразилски паспорт на името на Франсиско Капелето.

Вижте още новини от България и света 

Морабито, капо в калабрийската Ндрангета, най-страшната организирана престъпна групировка в Италия, първоначално бе арестуван по обвинения във фалшифициране на документи за самоличност, но очакваше екстрадиране на по-сериозни обвинения от септември 2017 г.

Другите трима мъже, които избягаха с Морабито, очакваха екстрадиция в Бразилия и Аржентина, включително един по обвинения в убийство.

Facebook се срина, потребители от цял свят не могат да влязат в профилите си
21:34 | 16 Юли 2019 г.

Facebook се срина, потребители от цял свят не мога...

21:34 | 16 Юли 2019 г.
Потребители в редица страни съобщават за проблеми в работата на Facebook, съобщава специализираният сайт Даундитектър (Downdetector)...
20:49 | 16 Юли 2019 г.

Урсула фон дер Лайен стана първата жена председате...

20:49 | 16 Юли 2019 г.
Урсула фон дер Лайен влезе в историята като първата жена председател на Европейската комисия. Тя беше избрана с гласовете на 383 депутати...
Кристин Лагард подаде оставка като директор на МВФ
18:50 | 16 Юли 2019 г.

Кристин Лагард подаде оставка като директор на МВФ

18:50 | 16 Юли 2019 г.
Кристин Лагард подаде оставка като директор на Международния валутен фонд. Решението ще влезе в сила на 12 септември. Това се казва в изя...
16:18 | 16 Юли 2019 г.

Германия увеличава населението си с румънци, бълга...

16:18 | 16 Юли 2019 г.
Половината от мигрантите в Германия са жители на страни от Европейския съюз. През 2018 г. в Германия са пристигнали 1,585 милиона миг...
Воден смерч се изви край Халкидики (СНИМКИ)
16:03 | 16 Юли 2019 г.

Воден смерч се изви край Халкидики (СНИМКИ и ВИДЕО...

16:03 | 16 Юли 2019 г.
Воден смерч се образува във водите на Егейско море край Халкидическия полуостров, съобщава метеорологичният портал Northmeteo.gr.  ...
16:01 | 16 Юли 2019 г.

Луксозни вечери и екстравагантни разходи свалиха ф...

16:01 | 16 Юли 2019 г.
Френският министър на околната среда Франсоа дьо Ружи заяви във вторник, че е подал оставка, след като е бил обвинен в екстравагантни раз...