Саудитска Арабия иска да произвежда уран за ядрена енергия

САЩ ще се стреми да постигне споразумение със саудитите

Източник: БГНЕС

Саудитска Арабия иска да разшири възможностите си до степен да може да произвежда и обогатява уран за своя мирна ядрена програма, съобщи министърът на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман, цитиран от Спутник.
 
"Пристъпваме към това предпазливо... експериментираме с два ядрени реактора", каза министърът, изказвайки се на конференция в Абу Даби, Обединените арабски емирства, отразена от Ройтерс.
 
Абдулазиз бин Салман бе назначен за министър на енергетиката в неделя с кралски указ, като стана първият крал, който заема тази позиция.
 
По-рано тази година, след като бе оповестено, че Министерството на енергетиката дава зелена светлина за шест одобрения, позволяващи на американските компании да подпомагат Саудитска Арабия в ядрената й програма, двупартийна група депутати в Сената на САЩ се опита да състави законопроект, който да блокира Вашингтон да осигури финансиране за прехвърлянето на американска ядрена технология в Рияд.
 
 
Американските депутати изразиха опасения относно стремежа на Рияд към ядрената технология по-рано това лято, заявявайки, че финансирането на САЩ чрез Банката за внос-износ на САЩ за трансфер на ядрена технология в кралството трябва да се подчинява на ангажимента на саудитите да не участват в обогатяването на уран.
 
Миналия месец американският министър на енергетиката Рик Пери посочи, че Вашингтон би трябвало да съдейства на Саудитска Арабия в ядрените й амбиции, тъй като алтернативата е "руснаците" или "китайците", твърдящи, че имат "имат нулев интерес към неразпространението," "да помогнат на кралството".
 
Пери обеща, че САЩ ще се стремят да постигнат „много силно“ споразумение със Саудитска Арабия, за да гарантират интересите на САЩ.
 
Съгласно американските стандарти за трансфер на ядрени технологии, приети през 1954 г., страните получатели трябва да приемат т. нар. „Златен стандарт“ на регулации, предназначени да гарантират неразпространението на ядрените технологии и мирния характер на техните ядрени програми, заедно с инспекциите на ООН в страната, Досега Рияд отказва да приеме стандарта.
 
Рияд се стреми да изгради атомни електроцентрали като средство за диверсифициране на възможностите си за производство на електроенергия и да се отдалечи от зависимостта от изкопаеми горива в рамките на своята програма "Визия 2030".
 
По-рано тази година американските ядрени специалисти заявиха пред медиите, че страната е близо до завършването на изграждането на първия си ядрен реактор в съоръжението „Градът на Крал Абдулазиз за наука и технологии в Рияд“.
 
Според бившия директор на Международната агенция за атомна енергия Робърт Кели, 30-киловатният изследователски реактор ще бъде готов за работа в рамките на една година. Реакторът е проектиран от аржентинска компания, но е завършен от саудитски специалисти.
Мощен взрив в най-големия склад за боеприпаси в Украйна
17:14 | 10 Ноември 2019 г.

8 убити при взрив на кола-бомба в Сирия

17:14 | 10 Ноември 2019 г.
Най-малко 8 души загинаха и повече от 20 бяха ранени след експлозия на кола-бомба, разтърсила село Сулук в северната част на сирийското п...
11:36 | 10 Ноември 2019 г.

Иран откри петролно находище с 53 млрд. барела сур...

11:36 | 10 Ноември 2019 г.
Иран е открил ново петролно находище със запаси от 53 милиарда барела суров нефт, заяви президентът Хасан Рухани. Това е находка, която б...
21:26 | 09 Ноември 2019 г.

Раниха ТВ оператор и генерал при боеве в Северна С...

21:26 | 09 Ноември 2019 г.
Ожесточени боеве избухнаха днес между сирийски правителствени сили и турски войски в Северна Сирия, съобщи АП.   Няколко душ...
Иракски демонстранти
20:15 | 09 Ноември 2019 г.

Сблъсъци между полиция и протестиращи в центъра на...

20:15 | 09 Ноември 2019 г.
Ожесточени сблъсъци избухнаха днес между протестиращи и полиция в центъра на Багдад, след като силите на реда се опитаха със сила да осво...
22:40 | 08 Ноември 2019 г.

ООН: Над 60 болници са били бомбардирани в Сирия

22:40 | 08 Ноември 2019 г.
Над 60 здравни заведения са били бомбардирани в сирийската провинция Идлиб през последните шест месеца. Според говорителя на ООН по права...
14:07 | 08 Ноември 2019 г.

Три взрива разтърсиха Киргизстан

14:07 | 08 Ноември 2019 г.
Три взрива разтърсиха центъра на Бишкек, съобщава РИА Новости.   Инцидентът е станал в 13:38 в заведението за бързо хранене ...