Саудитска Арабия иска да произвежда уран за ядрена енергия

САЩ ще се стреми да постигне споразумение със саудитите

Източник: БГНЕС

Саудитска Арабия иска да разшири възможностите си до степен да може да произвежда и обогатява уран за своя мирна ядрена програма, съобщи министърът на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман, цитиран от Спутник.
 
"Пристъпваме към това предпазливо... експериментираме с два ядрени реактора", каза министърът, изказвайки се на конференция в Абу Даби, Обединените арабски емирства, отразена от Ройтерс.
 
Абдулазиз бин Салман бе назначен за министър на енергетиката в неделя с кралски указ, като стана първият крал, който заема тази позиция.
 
По-рано тази година, след като бе оповестено, че Министерството на енергетиката дава зелена светлина за шест одобрения, позволяващи на американските компании да подпомагат Саудитска Арабия в ядрената й програма, двупартийна група депутати в Сената на САЩ се опита да състави законопроект, който да блокира Вашингтон да осигури финансиране за прехвърлянето на американска ядрена технология в Рияд.
 
 
Американските депутати изразиха опасения относно стремежа на Рияд към ядрената технология по-рано това лято, заявявайки, че финансирането на САЩ чрез Банката за внос-износ на САЩ за трансфер на ядрена технология в кралството трябва да се подчинява на ангажимента на саудитите да не участват в обогатяването на уран.
 
Миналия месец американският министър на енергетиката Рик Пери посочи, че Вашингтон би трябвало да съдейства на Саудитска Арабия в ядрените й амбиции, тъй като алтернативата е "руснаците" или "китайците", твърдящи, че имат "имат нулев интерес към неразпространението," "да помогнат на кралството".
 
Пери обеща, че САЩ ще се стремят да постигнат „много силно“ споразумение със Саудитска Арабия, за да гарантират интересите на САЩ.
 
Съгласно американските стандарти за трансфер на ядрени технологии, приети през 1954 г., страните получатели трябва да приемат т. нар. „Златен стандарт“ на регулации, предназначени да гарантират неразпространението на ядрените технологии и мирния характер на техните ядрени програми, заедно с инспекциите на ООН в страната, Досега Рияд отказва да приеме стандарта.
 
Рияд се стреми да изгради атомни електроцентрали като средство за диверсифициране на възможностите си за производство на електроенергия и да се отдалечи от зависимостта от изкопаеми горива в рамките на своята програма "Визия 2030".
 
По-рано тази година американските ядрени специалисти заявиха пред медиите, че страната е близо до завършването на изграждането на първия си ядрен реактор в съоръжението „Градът на Крал Абдулазиз за наука и технологии в Рияд“.
 
Според бившия директор на Международната агенция за атомна енергия Робърт Кели, 30-киловатният изследователски реактор ще бъде готов за работа в рамките на една година. Реакторът е проектиран от аржентинска компания, но е завършен от саудитски специалисти.
16:14 | 16 Септември 2019 г.

Безмилостно правосъдие: 134 души обезглавени и раз...

16:14 | 16 Септември 2019 г.
В Саудитска Арабия са екзекутирани брутално 134 души от началото на годината, като 6 от тях са били деца, когато са били арестувани, съоб...
08:23 | 12 Юли 2019 г.

Дубай разрешава алкохол на туристите

08:23 | 12 Юли 2019 г.
Безплатно разрешително за купуване на алкохол въвежда Дубай за туристите, съобщават местни медии. Документът ще бъде със срок 30...
15:05 | 20 Юни 2019 г.

Иран свали дрон за над $ 120 млн. на американския ...

15:05 | 20 Юни 2019 г.
Американски военен безпилотен дрон на Военно-морските сили беше свален от иранска ракета земя-въздух над Ормузкия пролив, заяви официален...
17:15 | 13 Юни 2019 г.

МВнР: Няма данни за български моряци в атакуваните...

17:15 | 13 Юни 2019 г.
По информация на посолствата на България в Иран и Катар няма данни за български граждани, които да са част от екипажите на двата танкера,...
20:24 | 27 Май 2019 г.

Израел отива към нови избори 7 седмици след предиш...

20:24 | 27 Май 2019 г.
Парламентът на Израел направи първа стъпка към провеждането на нови избори с цел излизане от задънената улица, в която попаднаха преговор...
22:04 | 19 Май 2019 г.

Взрив край египетските пирамиди рани 17 туристи

22:04 | 19 Май 2019 г.
Експлозия разтърси автобус с туристи близо до световноизвестните египетски пирамиди, при което са били ранени 17 души, включително и чужд...