Протестите в Ирак дадоха 44 жертви (СНИМКИ)

Протестите са безпрецедентни поради спонтанността и независимостта си и то в страна, където митингите се свикват от политици или религиозни дейци

Жертвите при протестите в Ирак достигнаха 44
Източник: Reuters

Жертвите при протестите в Ирак достигнаха 44

Протестиращите се сблъскаха за пореден път в петък с полицията за борба с безредиците в Ирак, въпреки молбите на премиера за търпение и затъмнение на интернет в четвъртия ден на масови митинги, в които са 44 души са загинали.
 
Мнозина чакаха сигнал в обедната проповед на аятолах Али Систани, най-високопоставеният шиитски духовник в Ирак, който ще повлияе на въстанието в преобладаващо шиитските райони.
 
 
Преди зазоряване премиерът Адел Абдел Махди се появи в първото си телевизионно обръщение, след като протестите започнаха във вторник, с искане за повече време за прилагане на програма за реформи в страна, страдаща от корупция и безработица след десетилетия конфликт.
 
Докато предварително записаният адрес се излъчваше по държавната телевизия, в Багдад проехтя стрелба и бяха убити още двама протестиращи и един полицай.
 
 
До изгрев силите за сигурност бяха разположени в цялата столица в опит да затегнат комендантски час, обявен предишния ден, блокирайки достъпа до емблематичното място за събиране на площад Тахрир.
 
Но десетки протестиращи се събраха на главна магистрала наблизо, слизайки от камиони и автобуси, носещи маски и иракски знамена.
 
"Вчера чухме речта на Абдел Махди. Това са обещания, които слушаме повече от 15 години", заяви пред Франс прес 32-годишен протестиращ, който се идентифицира като Сайед. "Те не променят нищо и няма да ни махнат от улиците. Или ще умрем, или ще променим режима", каза той.
 
Демонстрациите заради корупцията, безработицата и отсъствието на услуги за пръв път избухнаха в Багдад и оттогава се разпространиха до доминираните от шиитите южни райони на страната, докато северните и западните провинции останаха сравнително тихи.
 
 
Протестите са безпрецедентни поради очевидната си спонтанност и независимост в страна, където митингите обикновено се свикват от политици или религиозни дейци.
 
Вместо с плакати или партийни символи, протестиращите развяват иракски знамена и транспаранти с некоординирани лозунги и хаштаги.
 
Полицията за борба с масовите безредици използва всички налични средства – като водни оръдия, сълзотворен газ, гумени куршуми и бойни муниции- за да разчисти улиците на протестиращите, които се събираха въпреки полицейския час и интернет затъмнение в три четвърти от територията на Ирак от сряда.
 
Сблъсъците доведоха до смъртта на общо 44 души, включително четирима полицаи.
 
 
В речта си в петък Абдел Махди настоя, че силите за сигурност спазват "международните стандарти" по отношение на протестиращите и отхвърли "политизирането" на протестите.
 
Той определи сблъсъците като "унищожаване на държавата, на цялата държава", но се въздържа от пряко взимане на отношение по исканията на протестиращите.
 
Етикети: протест , Ирак , жертви
Един турски войник, а друг беше ранен в Северна Сирия
14:05 | 20 Октомври 2019 г.

Един турски войник загина, а друг беше ранен в Сев...

14:05 | 20 Октомври 2019 г.
Турски военен загина, а друг – беше ранен при атака на кюрдските сили в Северна Сирия, съобщава АФП. Нападението идва на фона на до...
22:10 | 19 Октомври 2019 г.

CNN: Според американски представители Турция не сп...

22:10 | 19 Октомври 2019 г.
Момичета от кюрдската диаспора в Амстердам на протест срещу турската военна операция в Северна Сирия Според американски представители...
11:29 | 18 Октомври 2019 г.

Примирие? Турската армия поднови атаките срещу гра...

11:29 | 18 Октомври 2019 г.
Турската армия е подновила атаките срещу кюрдските отряди в град Рас ал Айн в североизточната част на Сирия, въпреки постигнатото по-рано...
20 ранени деца при взрив в Афганистан
09:52 | 16 Октомври 2019 г.

20 ранени деца при взрив в Афганистан

09:52 | 16 Октомври 2019 г.
Най-малко двама полицейски служители бяха убити, а около 20 деца бяха ранени, когато в района на полицейско управление в Източен Афганист...
Кюрдите в Сирия алармират за прекратяване на хуманитарните доставки
15:04 | 15 Октомври 2019 г.

Кюрдите в Сирия алармират за прекратяване на хуман...

15:04 | 15 Октомври 2019 г.
Международните хуманитарни организации са прекратили работата и са евакуирали всички сътрудници в Североизточна Сирия след началото на во...
22:35 | 14 Октомври 2019 г.

Армията на Асад влезе в района на турското нахлува...

22:35 | 14 Октомври 2019 г.
Първите части на сирийската правителствена армия на президента Башар Асад влязоха в град Манбидж в североизточната част на провинция Алеп...