Кюрдите: Отблъснахме турската атака; Анкара: Целите са превзети

Армията на Ердоган бомбардира обекти в контролираните от кюрдите райони

Източник: ЕПА/БГНЕС

Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов, произнесъл се е още през 19-ти век "Железния канцлер" на Германската империя Ото фон Бисмарк, врял и кипял в тези и други неща в името на обединението на страната. В Сирия от снощи се води война между турската армия, нахлула през границата, и отрядите на местните кюрди, като и двете страни обявяват за победите си. И, както винаги, първата жертва във войната стана истината.

Кюрдските сили съобщиха, че са отблъснали нова турска атака в Североизточна Сирия, а турското Министерство на отбраната уверява, че операцията протича по план и набелязаните цели били превзети. 

Още новини от света ще намерите тук

Днес от Сирийските демократични сили (СДС) заявиха, че са спрели поредния опит за нахлуване в района Рас ал Айн, на изток. "Нашите сили отблъснаха опита за нахлуване на турската окупационна армия по оста на Тал Халаф и Алук", се казва в изявление на СДС.

"Операция "Мирна пролет" (?) беше успешно проведена през нощта - от въздуха и на земята," се казва в изявление. "Определените цели бяха превзети“, добавя то, без да уточнява какви са те.

Турция бомбардира обекти в контролираните от кюрдите райони, за да проправи пътя за наземно нахлуване, което, според Анкара, щяло да създаде буферна зона в Сирия.

Турските сили направиха опит за наземно нападение над граничния град Тал Абиад в сряда, но Сирийските демократични сили - фактическата армия на автономната кюрдска администрация - заявиха, че са отблъснали атаката.

Докладите на турските медии предполагат, че основната цел на операцията е да се създаде онова, което Анкара нарича "безопасна зона" на територия от около 30 километра, намираща се на около 120 километра по границата между Рас ал Айн и Тал Абиад.

Турските войски и сирийските им поддръжници все още не са навлезли в нито един от двата града, но се придвижват в околните села и провинция. Районът е по-малко населен от другите контролирани от кюрдите райони и главно е арабски.

Кореспонденти на АФП от турската страна на границата заявиха, че десетки превозни средства с бивши сирийски бунтовници, които се бият за Анкара, са преминали в Сирия. Те са поздравявани от турски доброжелатели, докато преминавали през прелеза в Аккакале.

Очаква се СДС да съсредоточи отбраната си върху основните градове в района и призова цивилни лица да се присъединят към съпротивата срещу турското нападение.

Според Сирийската обсерватория за човешки права досега най-малко 19 членове на СДС и 8 цивилни са били убити от турски обстрели и въздушни удари. 

Етикети: Сирия , Ердоган
Един турски войник, а друг беше ранен в Северна Сирия
14:05 | 20 Октомври 2019 г.

Един турски войник загина, а друг беше ранен в Сев...

14:05 | 20 Октомври 2019 г.
Турски военен загина, а друг – беше ранен при атака на кюрдските сили в Северна Сирия, съобщава АФП. Нападението идва на фона на до...
22:10 | 19 Октомври 2019 г.

CNN: Според американски представители Турция не сп...

22:10 | 19 Октомври 2019 г.
Момичета от кюрдската диаспора в Амстердам на протест срещу турската военна операция в Северна Сирия Според американски представители...
11:29 | 18 Октомври 2019 г.

Примирие? Турската армия поднови атаките срещу гра...

11:29 | 18 Октомври 2019 г.
Турската армия е подновила атаките срещу кюрдските отряди в град Рас ал Айн в североизточната част на Сирия, въпреки постигнатото по-рано...
20 ранени деца при взрив в Афганистан
09:52 | 16 Октомври 2019 г.

20 ранени деца при взрив в Афганистан

09:52 | 16 Октомври 2019 г.
Най-малко двама полицейски служители бяха убити, а около 20 деца бяха ранени, когато в района на полицейско управление в Източен Афганист...
Кюрдите в Сирия алармират за прекратяване на хуманитарните доставки
15:04 | 15 Октомври 2019 г.

Кюрдите в Сирия алармират за прекратяване на хуман...

15:04 | 15 Октомври 2019 г.
Международните хуманитарни организации са прекратили работата и са евакуирали всички сътрудници в Североизточна Сирия след началото на во...
22:35 | 14 Октомври 2019 г.

Армията на Асад влезе в района на турското нахлува...

22:35 | 14 Октомври 2019 г.
Първите части на сирийската правителствена армия на президента Башар Асад влязоха в град Манбидж в североизточната част на провинция Алеп...