Ясен е новият лидер на "Ислямска държава"

Амир Мохамед Абдул Рахман ал Маули ал Салби се счита за един от най-влиятелните идеолози сред вече оределите редици на ИД

Спряха достъпа до сървъри, разпространявали информация от ИДИЛ в България
Източник: Reuters

Спряха достъпа до сървъри, разпространявали информация от ИДИЛ в България

Новият лидер на "Ислямска държава" е потвърден като Амир Мохамед Абдул Рахман ал Маули ал Салби, според служители на две разузнавателни служби. Той е един от основателите на терористичната група и ръководи поробването на иракското малцинство Язиди, както и контролира операциите по целия свят, пише британският вестник The Guardian.
 
The Guardian научи, че Салби е обявен за лидер часове след смъртта на Абу Бакр ал Багдади през октомври. Името, което групата даде за замяната на Багдади по онова време,  Абу Ибрахим ал-Хашими ал Курайши, не беше признат от други висши ръководители или разузнавателни агенции. 
 
 
През трите месеца след нападението, убило Багдади, по-пълна картина на Салби е събрана от регионални и западни шпиони, което го поставя в центъра на вземането на решения в "Ислямска държава" - и това на неговите предшественици - и го представя като закоравял ветеран , подобно на Багдади, без съмнения в лоялността си към екстремистката група.
 
Салби се счита за един от най-влиятелните идеолози сред вече оределите редици на "Ислямска държава". Роден в иракско туркменско семейство в град Тел Афар, той е един от малкото неараби сред ръководството на терористичната организация .
 
Познат е и с бойното име Хаджи Абдула, а в някои кръгове и като Абдула Кардаш - въпреки че иракските служители предполагат, че последният е отделна фигура на "Ислямска държава", починал преди две години.
 
Салби, както сега го познават служители на разузнаването, се издигна в редиците, подпомогнат от неговия произход като ислямски , който е издал религиозни поръчения, нa които се приписва опита за геноцид срещу Язидите и изпразването на равнините Ниве в Северен Ирак по време на разгара на "Ислямска държава". Салби има специалност по шериатско право от университета в Мосул. През 2004 г. е задържан от американските сили в затвора Камп Бука в Южен Ирак, където се среща с Багдади. Смята се, че има поне един син.
 
Преди смъртта на Багдади при военно нападение на САЩ в северозападна Сирия на 27 октомври, държавният департамент на САЩ обяви бонус в размер на 5 милиона долара на главата на Салби и на други двама висши членове на групата. Салби беше обявен за потенциален заместител на болния Багдади през август, но потвърждението за назначаването му отне няколко месеца.
 
Оттогава се разбира, че се опитва да консолидира новото ръководство на "Ислямска държава"., почти всички от които освен самия Салби са от ново поколение, които са били твърде млади, за да играят роли в първите битки на "Ислямска държава" срещу американските сили от 2004 г. или в иракската гражданска война, която последва.
 
"Ислямска държава" е свят в средата на 2014 г. Въпреки това тя показва признаци на прегрупиране, след като през март миналата година загуби последната си опора в пустините на Източна Сирия.
 
Кюрдските сили в Северен Ирак предупреждават от миналото лято за увеличаване на атаките в централната и северната част на страната. "Ислямска държава" твърди, че е извършила 106 атаки между 20 и 26 декември, за да отмъсти за смъртта на Багдади и ръководителя на пропагандата на "Ислямска държава", Абу Хасан ал Мухаджир, в същия ден.
 
Високопоставен иракски кюрдски служител каза: "Ние видяхме значителна активизация на атаките на "Ислямска държава" от средата на миналата година, като центърът на тежестта вече се премести на юг. Сега проследяваме средно 60 атаки месечно чрез атентати, крайпътни бомби и нападения срещу иракските сили за сигурност.
 
"Селските им мрежи остават почти непокътнати; в крайна сметка членовете на "Ислямска държава" в Ирак все още получават месечни заплати и обучение в отдалечени планински райони. Тази мрежа позволява на организацията да издържи, дори когато е военно победена". 
 
Служителите на разузнаването имат слаба представа за местонахождението му, но предполагат, че е малко вероятно да е последвал Багдади до провинция Идлиб и би предпочел да остане в малка група градове на запад от Мосул.
Ще се изправят ли Турция и САЩ един срещу друг в Сирия или кюрдите пак ще бъдат продадени от съюзник
21:10 | 08 Февруари 2020 г.

Турция разположи 300 бронирани машини на границата...

21:10 | 08 Февруари 2020 г.
Колони от над 300 камиона и бронирани машини беше разположен до границата със Сирия, съобщи Анадолската агенция.   Военното ...
20:03 | 01 Февруари 2020 г.

Палестина прекратява всички връзки с Израел и САЩ

20:03 | 01 Февруари 2020 г.
Палестина прекратява всички връзки с Израел и САЩ, включително и сътрудничеството в областта на сигурността. Това обяви в събота палестин...
19:25 | 29 Януари 2020 г.

Руска журналистка бе тежко ранена в Сирия

19:25 | 29 Януари 2020 г.
Руската медия Russia today съобщи, че нейна журналистка е била тежко ранена по време на обстрел на терористите в близост до град Мааррет ...
13:37 | 29 Януари 2020 г.

Ердоган: Планът на Тръмп за Близкия Изток е неприе...

13:37 | 29 Януари 2020 г.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че представеният от президента на САЩ Доналд Тръмп план за урегулиране на конфликта в Б...
Тръмп: Подозираме, че Иран погрешка е свалил украинския самолет
13:44 | 28 Януари 2020 г.

Доналд Тръмп: Мирът в Близкия изток е възможен

13:44 | 28 Януари 2020 г.
"Много хора в продължение на десетилетия са се опитвали да постигнат мир в района на Близкия изток. Аз обаче съм убеден, че това е в...
16:21 | 27 Януари 2020 г.

Земетресение с магнитуд 5,4 удари Иран

16:21 | 27 Януари 2020 г.
Земетресение с магнитуд 5,4 удари провинция Фарс в Южен Иран, съобщи иранската държавна телевизия.   Няма информация за възм...