Невиждано! Снимки от харема на иранския шах

Уникалните фотографии са били надлежно събирани и пазени в специална противоземетръсна зала

Още по темата
15:10 | 05 Април 2015 г.

Мързелуване, сладострастие и интриги. Това е представата на мъжете за султанския харем. Това е особена територия, до която има достъп само един-единствен мъж и малцина са представителите на силния пол, които могат да се похвалят с такава придобивка. В общи линии представата ни за тази институция чудесно би могла да бъде илюстрирана с картината на Жан Огюст Доминик Енгр "Турска баня", видяла бял свят през- 1862 г., когато властва Романтизмът.

 

 

Това потайно място е разпалило не едно мъжко въображение, но какво се крие зад стените и завесите му? Изненада, нещата не са точно така както сме си ги представяли. Доказателството е в излезлите на бял свят снимки на харема на шаха на Иран Насир ал-Дин. А какво има там?

Насир ал-Дин Шах Каджар е на престола на Иран от 1848г. до 1896г. Той е четвъртият владелец на страната от Каджарската династия. 47-годишното му управление е най-дългото властване на монарх в новата история на Иран и третото в цялата история на страната.

Съвсем млад, едва 13-годишен, той се запознава с фотографията и така е бил увлечен от нея, че когато се възкачва на престола, през 1858 година кани в Техеран френския фотограф Франсис Карлиан и саздава в своя дворец първото официално фотостудио.

В края на 1870 г. руският фотограф Антон Севрюгин открива в Техеран фотоателие заедно със своите братя. След това бива поканен в двореца и става придворен фотограф на Шах Насир ал-Дин. Монархът така е бил доволен от него, че дори му дава званието хан или принц.

В дворците на Севрюгин, той и другите фотографи са можели да снимат самият шах, неговите родственици от мъжки пол, придворните и слугите. Самият Насир ал-Дин също се е занимавал с фотография. За себе си той е оставил привилигията да снима своя харем.

Сега тези фотографии стават достояние на широката публика.

Как се появяват първите поли в харема

 

Шахът е бил добре образован. Водил е такъв начин на живот, който е бил силно повлиян от Европа. Това обаче не е допаднало на мюсюлманските нрави и е имало съпротива, дори и от най-близките му. Интересно е, че Насир ал-Дин е първият владетел от този регион, който не жали средства за пътувания и преоборудване на дворците си. За разлика от неговите предшественици, които не са обичали движението, е първият, който прави задграничните си визити ежегодни. Пак той е първият ирански водач, който посещава Европа.

През 1873 година той посетил Париж, а след това по покана на Александър II е бил негов гост в Санкт-Петербург. И в двете столици шахът е бил воден на балет, и така е останал запленен от магията на танца и костюмите на изпълнителите, че когато се върнал в Техеран, заставил жените си да се обличат в къси полички, подобни на пачките на балерините. А сънародниците му дори и дали име на дрехите – шалитех.

Единственото нещо, което мюсюлманските жени не позволява обаче да бъде махнато от обичайния им костюм е шалът, покриващ главата им, така че нито шията или ушите да се виждат.

 

Революция в Изтока

От харема на шаха модата шалитех тръгва из Техеран. Не по улиците, както би желала една Коко Шанел, например, но поне из домовете на иранците. Все пак това е мюсюлманска държава, в която и до днес не е добре прието жини да излизат на улицата, камо ли разголени така, но иранките осъзнават предимствата на това облекло и поне в домовете си започват да се кипрят по този начин. Фотографите са уловили този дух от онова време. 


 

Снимките от онова време са били грижливо събрани и запазени от Насир Ал-Дин . Те са били съхранени от него в специален, съхраняван в двореца му Голестан. Това е уникална и извънредна колекция, която се съхранява в бронирана и устойчива на земетресения зала в двореца. Сбирката в залата се състои от 50 хиляди предмета, до които сега имат достъп само изследователи и понякога и журналисти. В първия етаж на музея са изложени около 50 експоната, които не са особено ценни. Работите на руския фотограф Севрюгин могат да бъдат видени с малко повече късмет, защото са пръснати в различни колекции. Екстраординарност снимките му се състои в това , че в средата на XIX век от шиитското право не позволява изобразяване на лицата на хората, особено на жени те. Вероятно те са направени и са оцелели, защото законът е нарушен от най-могъщият човек в страната - самият шах, на когото и мюсюлманските свещеници не могат да му се възпротивят.

Документалистиката – втората революция на шаха

Насир Ал-Дин въвежда по същия начин и документална фотография. Тя се появява в Иран след неговата заповед да се документират от фотографите неговите пътувания и дворцовите церемонии. Той е заставял фотографите си да запачетват военните действия, архитектурата и историческите места. Той дори е задължил своите подчинени управители на области в страната да му прилагат и снимков материал, успоредно с докладите.

Какъв е бил вкусът към жените на владетеля

Ето това е най-интересното – самият харем. От снимките направени от самия шах става ясно и какъв е бил вкусът му за жени. Тук европейският вкус вече е отстъпил на заден план – неговите съпруги са пълнички, с гъсти вежди, често дори и слети в една  и с... мустаци. Тлъстините по телата говорят, че самите жени са били доста добре хранени, но в същото време са водили заседнал начин на живот.  А това на снимката е Ансиодола, любимата от всички 90 жени на шаха.

Етикети: харем , шах , фотографии
Пуснаха от ареста майката, изоставила бебето си в Петрич
11:00 | 10 Декември 2019 г.

Парамедичка открадна бебе, за да го даде на леля с...

11:00 | 10 Декември 2019 г.
Парамедичка в Пакистан е арестувана за това, че откраднала бебе, за да го даде на бездетната си леля.   Момиченцето било изн...
14:41 | 08 Декември 2019 г.

15 500 кандидат-депутати в Иран

14:41 | 08 Декември 2019 г.
Повече от 15 500 човека се регистрираха като кандидати за участие в парламентарните избори в Иран, съобщава РИА Новости.   И...
Мъж направи за смях граничарите в Европа: Премина границата между Дания и Германия с пистолет и джихадистки флаг - никой не го спря 1
08:33 | 04 Декември 2019 г.

Ликвидираха лидер на джихадистите в Сирия

08:33 | 04 Декември 2019 г.
Безпилотен летателен апарат на международната коалиция е елиминирал командира на терористичната групировка"Хаят Тахрир аш-Шам",...
20 ранени деца при взрив в Афганистан
17:43 | 02 Декември 2019 г.

Убиха 8 деца при обстрел по сирийски град

17:43 | 02 Декември 2019 г.
Осем деца са сред девет души, убити в понеделник при турска артилерийска атака, която беше извършена по цели близо до училище в северен с...
Антикорупционни протести в Ирак
22:10 | 30 Ноември 2019 г.

Иракският премиер подаде оставка, протестите продъ...

22:10 | 30 Ноември 2019 г.
Трима антиправителствени протестиращи бяха застреляни и най-малко 58 бяха ранени в Багдад и Южен Ирак днес, съобщават източници от иракск...
Мощен взрив в най-големия склад за боеприпаси в Украйна
20:34 | 26 Ноември 2019 г.

17 души убити при атентат с кола-бомба в Сирия

20:34 | 26 Ноември 2019 г.
Седемнадесет души бяха убити днес край сирийски град близо до границата с Турция при атентат с кола-бомба, съобщи турското министерство н...