Турция и САЩ пред конфликт в Сирия заради кюрдите

Ройтерс: Напрежението между двете страни нараства

Турция и САЩ пред конфликт в Сирия заради кюрдите
Източник: ЕПА/БГНЕС

Турция и САЩ пред конфликт в Сирия заради кюрдите

Турция призова днес САЩ да спре помощта си за бойците от сирийските кюрдски "Отряди за народна самоотбрана“ или рискуват конфликт с турските сили в Сирия.

Това са едни от най-силните коментари досега за евентуален сблъсък между съюзниците в рамките на НАТО. Те бяха направени от заместник министър-председателят на Турция Бекир Боздаг в интервю пред турската телевизия A Haber, предава Reuters.

Според агенцията думите на турския вицепремиер показват нарастващото напрежение в двустранните отношения между Вашингтон и Анкара, шест дни след началото на турската военна операция "Маслинова клонка“ в северозападна Сирия.

Турция отвори нов фронт в многостранната сирийска война, за да ликвидира кюрдските сирийски "Отряди за народна самоотбрана“ в района Африн, тъй като възприема организацията за свързана с Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и съответно за заплаха за националната си сигурност.

Евентуални действия на турската армия в района на Манбидж, част от контролираната от кюрдите сирийска територия, намираща се на около 100 км източно от Африн, може да застраши плановете на САЩ да стабилизира североизточна Сирия и да доведе Анкара и Вашингтон до директен военен конфликт, тъй като там са разположени американски военнослужещи.

"Тези, които подкрепят терористични организации, ще станат мишена в тази битка“, заплаши Боздаг. "САЩ трябва да преразгледат политиката си на подкрепа за тези терористи и да изтеглят войниците си от района, така че да избегнат конфликт с Турция“, добави турският вицепремиер, който изпълнява също длъжността на говорител на правителството.

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че президентът на страната Ердоган в телефонен разговор с Доналд Тръмп вчера е поискал САЩ да изтеглят военните си сили от северния турски регион Манбидж, предаде Reuters.

В сряда, преди телефонния си разговор с Тръмп, Ердоган заяви, че Турция ще разшири военната си операция в Сирия и към Манбидж, решение, което потенциално би сблъскало турските сили с тези на техния съюзник в НАТО САЩ.

Говорейки пред репортери по време на пресконференция Чавушоглу заяви също така, че Турция няма да атакува сирийските правителствени сили, освен ако не започнат да действат срещу Турция. 

16:14 | 16 Септември 2019 г.

Безмилостно правосъдие: 134 души обезглавени и раз...

16:14 | 16 Септември 2019 г.
В Саудитска Арабия са екзекутирани брутално 134 души от началото на годината, като 6 от тях са били деца, когато са били арестувани, съоб...
16:10 | 09 Септември 2019 г.

Саудитска Арабия иска да произвежда уран за ядрена...

16:10 | 09 Септември 2019 г.
Саудитска Арабия иска да разшири възможностите си до степен да може да произвежда и обогатява уран за своя мирна ядрена програма, съобщи ...
08:23 | 12 Юли 2019 г.

Дубай разрешава алкохол на туристите

08:23 | 12 Юли 2019 г.
Безплатно разрешително за купуване на алкохол въвежда Дубай за туристите, съобщават местни медии. Документът ще бъде със срок 30...
15:05 | 20 Юни 2019 г.

Иран свали дрон за над $ 120 млн. на американския ...

15:05 | 20 Юни 2019 г.
Американски военен безпилотен дрон на Военно-морските сили беше свален от иранска ракета земя-въздух над Ормузкия пролив, заяви официален...
17:15 | 13 Юни 2019 г.

МВнР: Няма данни за български моряци в атакуваните...

17:15 | 13 Юни 2019 г.
По информация на посолствата на България в Иран и Катар няма данни за български граждани, които да са част от екипажите на двата танкера,...
20:24 | 27 Май 2019 г.

Израел отива към нови избори 7 седмици след предиш...

20:24 | 27 Май 2019 г.
Парламентът на Израел направи първа стъпка към провеждането на нови избори с цел излизане от задънената улица, в която попаднаха преговор...