Взрив край египетските пирамиди рани 17 туристи

Повечето пострадали са южноафриканци, нараняванията им са леки

Източник: EPA/БГНЕС

Експлозия разтърси автобус с туристи близо до световноизвестните египетски пирамиди, при което са били ранени 17 души, включително и чужденци, съобщиха властите.

Сред ранените са южноафриканци и египтяни. Причина за експлозията е било монтирано взривно устройство.

Повечето ранени са южноафрикански туристи. Имат леки наранявания и са постъпили в болница, съобщи Би Би Си.

Бомбата е избухнала при преминаване на автобуса в близост до оградата на голям музей в близост до пирамидите в Гиза. Все още не е известно кой стои зад бомбардировките, но ислямистки терористи са атакували туристи в Египет в миналото.

Още новини от света ще намерите тук

През декември миналата година трима виетнамски туристи и местен екскурзовод бяха убити, след като автобусът им бе взривен от крайпътна бомба.

Свидетел на днешната злополука - Мохамед ел-Манду, съобщи за агенция Ройтерс, че е чул "много силна експлозия", докато е бил в движение близо до мястото на взрива близо до центъра на столицата Кайро.

Взривът е засегнал автобус, който е превозвал 28 пътници, каза египетският министър на туризма Рания Ал Машат.

Египетските чиновници побързаха да потвърдят, че всичко е под контрол. Пострадалите са без никакви животозастрашаващи наранявания, всички ранени са в стабилно състояние и не са били причинени никакви щети на стратегическия туристически обект. Това е послание, внушаващо сигурност.

Но това е втора експлозия за почти шест месеца близо до най-важната забележителност на Египет - големите пирамиди в Гиза, и отново се повдигат въпроси за това, доколко са адекватни мерките за сигурност на такова стратегическо за туризма място.

Взривът се случи на няколкостотин метра от Големия египетски музей, който трябва да бъде открит догодина. Длъжностни лица потвърждиха, че на музея не е причинена вреда. В него се очаква да намерят място най-големите антики на Египет.

Експлозията се случва в доста критичен за страната период. Египет се готви да бъде домакин на Африканската купа на нациите по футбол (Afcon), през следващия месец.

Освен това, туристическата индустрия, която е жизненоважна за египетската икономика, наскоро започна да се възстановява. Последните официални данни показват, че темповете на растеж нарастват и туристите се връщат. Този жизнено важен сектор беше силно засегнат през 2015 г., когато руски самолет бе свален над курорт в Червено море, като на борда загинаха 224 души.

Така че посланието зад тази последна терористична атака може да бъде обезкуражаващо. Туристите не идват в Кайро, без да посетят Големите пирамиди, а може би някои от тях вече биха се замислили два пъти преди да се отправят към тези исторически обекти.

17:15 | 13 Юни 2019 г.

МВнР: Няма данни за български моряци в атакуваните...

17:15 | 13 Юни 2019 г.
По информация на посолствата на България в Иран и Катар няма данни за български граждани, които да са част от екипажите на двата танкера,...
20:24 | 27 Май 2019 г.

Израел отива към нови избори 7 седмици след предиш...

20:24 | 27 Май 2019 г.
Парламентът на Израел направи първа стъпка към провеждането на нови избори с цел излизане от задънената улица, в която попаднаха преговор...
19:33 | 11 Април 2019 г.

Радев договори с емира на Катар финансиране на уче...

19:33 | 11 Април 2019 г.
Съвместни иновативни проекти между България и Катар в областта на високите технологии обсъдиха в Доха президентът Румен Радев и емирът на...
18:45 | 10 Април 2019 г.

Румен Радев кацна в Катар, утре се среща с емира (...

18:45 | 10 Април 2019 г.
Президентът на Република България Румен Радев кацна в Държавата Катар на официално посещение до 12 април по покана на Н.В. емира шейх Там...
08:07 | 10 Април 2019 г.

Оспорван вот в Израел - Нетаняху обаче явно печели

08:07 | 10 Април 2019 г.
Напрегната нощ след изборите в Израел. Резултатите на дясната партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху и опозиционния центри...
11:21 | 09 Април 2019 г.

Слънце посрещна Румен Радев и съпругата му в Ливан...

11:21 | 09 Април 2019 г.
Слънце и безоблачно небе посрещнаха Румен Радев и делегацията му при кацането на летището в столицата на Ливан Бейрут днес. Президентът е...