Нова версия: Намерена е главата на камикадзе, взривил метровлака?

За 14 загинали съобщават местни медии

взрив в метрото в Санкт-Петербург
Източник: Фонтанка.ру

Разследващите на взрива и спецслужбите на Русия разглеждат версията, че атентаторът в петербургското метро вероятно е камикадзе и е бил в центъра на експлозията, разтърсила родния град на руския президент в момент, когато самият Путин е там на посещение, съобщи Газета.ру.

По-рано бе разпространен фотос на откъсната от тялото глава, за която се предполага, че е на предполагаемия извършител на терористичния акт, като се смята, че кадърът е от епицентъра на взрива. По-късно снимката е била свалена. Източникът на медията от спецслужбите не изключва да става въпрос за камикадзе от района на Кавказ. От Националния антитерористичен комитет засега не потвърждават достоверността на снимката, както и версията за камикадзе.

Местен сайт от Петербург пък твърди, че жертвите на взрива, проехтял в 14.40 местно време в метрото, са вече 14. Информацията е на Фонтанка.ру, като същевременно официалното потвърждение е за 10 загинали.

Твърди се, че вече са разпознати някои от загиналите - 21-годишно момиче, издъхнало в Мариинската болница. Младеж на 20 години е друга от жертвите. Освен руснаци, сред загиналите има и арменци.

Жителите на окървавения Петербург се стичат с цветя и свещи пред входа на метрото на станция "Сенная площад", а московчани изразяват съпричастността си, като полагат цветя на мемориала на града-герой Ленинград в руската столица.

Шестима от ранените са в тежко състояние, а травмите са сериозни и заради металните топчета и гайки, вградени в самоделката, които са имали за цел да нанесат още по-тежки рани. Есплозията е ударила третия вагон от композицията, но от силата на ударната вълна са били разтърсени всички останали.

Междувременно властите похвалиха реакцията на машиниста на влака, който не е спрял в тунела след експлозията, а е продължил до следващата станция.

Действията му са предотвратили повече жертви и са помогнали за по-бързото евакуиране на хората и извозване на пострадалите, съобщи "Първи канал" на руската телевизия.

Заради задръстванията в центъра много шофьори, в това число и таксиметрови компании, безплатно са извозвали ленинградчани от мястото на трагедията. Училищата и детските градини утре ще работят, но родителите могат по своя преценка да оставят децата си у дома.

В Санкт-Петербург е обявен тридневен траур в памет на жертвите на терористичния акт.

Зверство! 16-годишен закла цялото си семейство и се самоуби
Снимки Качи нови снимкиИзбери от съществуващите
16:51 | 18 Август 2019 г.

Зверство! 16-годишен закла цялото си семейство и с...

16:51 | 18 Август 2019 г.
В село Патрикеево, Уляновска област на Русия, 16-годишният непълнолетен Тимур заклал цялото си семейство: трима възрастни и две деца. Сле...
11:12 | 15 Август 2019 г.

Чайки приземиха Еърбъс в царевичака край Москва (С...

11:12 | 15 Август 2019 г.
Самолет на "Уралските авиолинии" Еърбъс А321 с 234 души на борда кацна аварийно в царевична нива близо до Москва малко след изл...
15:59 | 14 Август 2019 г.

В Русия радиацията е нормална, уверяват властите с...

15:59 | 14 Август 2019 г.
Военните отмениха евакуацията на селището Ненокса в Архангелска област, която бе насрочена за днес заради взрива при изпитания на нова кр...
18:14 | 11 Август 2019 г.

50 000 души на протест в Москва, властите обвиниха...

18:14 | 11 Август 2019 г.
Десетки арестувани след протестния митинг в Москва Руските служби за борба с безредиците задържаха днес десетки привърженици на опози...
13:37 | 10 Август 2019 г.

Петима загинаха в експлозия на ракетен полигон в Р...

13:37 | 10 Август 2019 г.
Експлозия на полигона за тестване на ракети в Архангелск е предизвикала смъртта на петима души, съобщава AFP, позоваваща се на данни...
08:15 | 09 Август 2019 г.

876 евро е основната месечна заплата на руски косм...

08:15 | 09 Август 2019 г.
Заплатите на руските космически изследователи - космонавти и инструктори, са сравними със заплатите на астронавтите от НАСА и други косми...