Швейцария отказа жителство на Абрамович - ето защо

Милиардерът отхвърлил оферти от 2,3 млрд. долара за Челси, искал 3 милиарда, твърди "Блумбърг"

Отрязаха милиардера Абрамович за британска виза
Източник: express.co.uk

Отрязаха милиардера Абрамович за британска виза

Швейцарската федерална полиция предупреди, че руският олигарх Роман Абрамович представлява „заплаха за обществената сигурност и риск за репутацията“ на страната, ако получи швейцарско жителство, съобщава в. „Гардиън“.

Собственикът на Челси, един от най-богатите хора в света, загуби 7-месечна съдебна битка срещу издател на вестник. Целта й бе да попречи на публикуването на информацията за причините да му бъде отказано разрешение за пребиваване в Швейцария.

Битката между Абрамович и цюрихския издател „Тамедия“ започна през февруари след като вестникарската групировка се сдоби с подробности от писмо, изготвено от полицията. То бе изготвено по молба на държавния секретариат за миграцията, поискал мнението й дали олигархът трябва да получи разрешение да живее в кантона Вале.

Още новини от света ще намерите тук

Абрамович, който притежава жилище за 90 милиона паунда в Кенсингтън Палас Гардънс, Лондон, подаде молба за швейцарско жителство през юли 2016 г. с надеждата прочутият ски курорт Вербие да се превърне в официалния му дом.

След внимателно разглеждане на информацията за един от най-богатите мъже в света полицията изрази писмено своите опасения. Според "Тамедия“ от полицията са докладвали, че Абрамович бил известен със "съмнения за пране на пари и евентуални връзки с престъпни организации“. Освен това полицията изрази мнение, че има причини да се счита, че "поне част от активите на кандидата са от незаконен произход“.

Адвотатът на Абрамович, Даниел Гласл, отговори на взривоопасните твърдения с попълването на молба за коригиране на фактите на федералната полиция. Той заплаши с наказателна жалба всеки, който би се осмелил да разпространява полицейската информация.

"Всяко твърдение, че г-н Абрамович е замесен в пране на пари или че има контакти с криминални организации, е абсолютно невярно. Г-н Абрамович никога не е бил обвиняван за участие в пране на пари и няма криминално досие. Той никога не е имал или е бил подозиран във връзки с престъпни организации“.

Твърденията не се основават на съдебни отсъждания и олигархът никога не е бил обвиняем в Швейцария. Те се базират на полицейска информация, която не може лесно да бъде проверена, така че Абрамович е в правото си да бъде считан за невинен.

През февруари олигархът си осигури съдебно разпореждане, забраняващо появата в медиите дори на намек за полицейските съмнения към него. Това разпореждане бе отменено от събеден процес, който приключи в петък, когато швейцарският федерален Върховен съд отхвърли искането на Абрамович. Още този вторник "Тамедия“ публикува историята.

След като придоби Челси през 2003 г. и преобърна съдбата на затъващия клуб с вкараните в него над 1,1 милиарда паунда лични пари, Абрамович стана за пример сред привилегирована група от руски финансисти, превърнали Лондон в свой дом през последните 3 десетилетия.

Само че след отравянето с т. нар. "новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Солзбъри през март Великобритания предприе мерки за прекъсване на потока от пари от Москва. Абрамович оттегли своята молба за продължаване на британската му виза през пролетта, а през май олигархът получи израелско жителство.

Пак през май Челси трябваше да отложи амбициозните планове за мащабно обновяване на стадион "Стамфорд Бридж“ за около 800 млн. евро, а през август клубът трябваше да опровергава публикации, че Абрамович вече търси купувачи за отбора.

Твърди се, че нюйорската търговска банка „Raine Group” била ангажирана да съветва за пълна или частична продажба на клуба от Висшата лига. "Блумбърг“ съобщи днес, че Абрамович вече е отхвърлил предложения за 2,3 милиарда долара, тъй като настоявал да получи 3 милиарда долара за Челси. Ако той успее да получи такава сума, тя ще представлява рекордна цифра, платена за спортен отбор.

Проблемите с визата оставиха Абрамович без възможност да работи в Обединеното кралство. Израелският му паспорт му позволява да посещава Великобритания до 6 месеца на година, но израелските граждани са длъжни да подават молба за виза, ако искат да работят, да учат или да живеят във Великобритания. Ако реши отново да поиска британска виза, милиардерът ще трябва да бъде подложен на проучване на източника на богатството му заради още по-строгия контрол, въведен след последното подновяване на визата му.

Швейцарският кантон Вале първоначално прие молбата на Абрамович с мотивировката, че неговият финансов профил би го превърнал в "интересен данъкоплатец“ за района. Само че на федерално ниво властите погледнаха другояче на неговия случай. И през юни 2017 г. Абрамович изтегли молбата си за швейцарско жителство.

В писмено изявление неговият адвокат добави: "През годините г-н Абрамович бе подложен на многобройни и щателни проверки за произхода от страна на правителства и на партньори в бизнеса, и подобни недоказани твърдения никога не са представлявали проблем“.

Череп на изчезнала преди 5 години балерина от Болшой откриха руски полицаи
11:38 | 10 Юни 2019 г.

Череп на изчезнала преди 5 години балерина от Болш...

11:38 | 10 Юни 2019 г.
Руски полицаи намериха череп, за който се предполага, че е на изчезнала преди 5 години балерина от Болшой театър, предаде в. "Дейли ...
19:13 | 07 Юни 2019 г.

Румен Радев опонира на забележка на Путин за сувер...

19:13 | 07 Юни 2019 г.
България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката, което има стратегически измерения. Наблюдаваме дълбоки промен...
10:37 | 07 Юни 2019 г.

Изхвърлиха мъж в безсъзнание от трамвай (Видео)

10:37 | 07 Юни 2019 г.
В Новосибирск изпаднал в безсъзнание пътник бе изхвърлен от трамвай, съобщава телевизионната станция "Звезда". Видеото от к...
Лудо меле! Тупаници и шутове след засечка на пътя (Видео)
17:02 | 02 Юни 2019 г.

Лудо меле! Тупаници и шутове след засечка на пътя ...

17:02 | 02 Юни 2019 г.
Камера в автомобил записа улична битка на пътя край град Клин, Русия. На видеото се вижда как голям джип Toyota Land Cruiser засича автом...
11:32 | 02 Юни 2019 г.

След 80 г. Русия извади оригинала на тайния пакт м...

11:32 | 02 Юни 2019 г.
След 80 г. Русия за пръв път публикува съветския оригинал на пакта Рибентроп-Молотов от 1939 г. между СССР и хитлеристка Германия. Двете ...
15:27 | 01 Юни 2019 г.

Като бомба: Над 30 души пострадаха от взривове в р...

15:27 | 01 Юни 2019 г.
В руския град Дзержинск поне 38 души са пострадалите от взрив в местния завод за експлозиви, съобщи пред РИА Новости представител на служ...