"Всяка сутрин": Фестивал на хляба в Пловдив

08:15 | 17 Май 2018 г.

"Всяка сутрин": Фестивал на хляба в Пловдив

Фестивал на хляба ще се проведе в Пловдив от днес до 20 май, съобщиха от Регионална занаятчийска камара. Проектът „Наследство – Сливане на традиции и бъдеще – Заедно” – „Фестивал на хляба и сладкишите” се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и фирми спонсори

Според организаторите, в културата и обичаите на различните народи хлябът присъства като неизменна част от всички по-важни събития в човешкия живот – раждане, кръщене, сватба, смърт. Те имат различни традиции, но нещото което ги обединява е хлябът.

Довечера от 17 часа на площада пред Община Пловдив, всички участниците във Фестивала и откриването ще дефилират по Главната улица до БНБ.

От днес до 20 май в три импровизирани пекарни – за хляб, сладкиши и детски храни на Малката главна в Пловдив, майстор -пекари и сладкари от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и цяла България ще представят пред публика своите умения и традиционни техники, при приготвяне на хляб, хлебни изделия и сладкиши.

Ще има демонстрация как се мели брашно на мелница – караджейка, а посетителите на Фестивала ще имат възможност за безплатни дегустации на всичко, което се изработва.

Майсторите от Бесарабия ще демонстрират изработване на обредни хлябове с лекция на архаичен български език.

През четирите дни на фестивала, феерия от вкусове и аромати ще сътворяват майсторите от България. Специален гост ще бъде Иван Звездев, който в петък ще демонстрира своите умения пред публика.

С активно участие на публиката в надпреварата между майсторите, ще се определи и титлата „Най-добър в хляба“. Събитието се провежда в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.