Вода на пътя: Как да избегнем аквапланинга?

08:22 | 26 Септември 2018 г.

Вода на пътя: Как да избегнем аквапланинга?

През есента често ни се налага да пътуваме в лошо време, а мокрите от падналия дъжд пътища са предпоставка за опасен аквапланинг. Това явление е реална заплаха при силен дъжд през лятото, както и в есенно време. Какво трябва да знаем ако попаднем в такава ситуация и как да  реагираме разказват Пламен Петров и оператора Таси Асенов.

Аквапланингът е реална заплаха през късното лято и в есенно време. Когато протекторът на гумата не може да изтласка цялата вода, която се намира между гумата и пътя, губи  се „взаимодействието“ между двете и съответно сцеплението изчезва.

Една от най-честите грешки, когато попаднете в аквапланинг е да започнете да въртите волана.

Друга съществена грешка при попадане в аквапланинг е използването на спирачки.

А за да не се стига до аквапланинг е необходимо да се вземат и съответните мерки.

Лесно можете да намалите риска от аквапланинг ако преди да седнете зад волана проверите дълбочината на протектора на своите гуми.  Според закона, минималното изискване е за 1.6 мм, но трябва да имате предвид, че гумите губят свойствата си за предотвратяване на аквапланинг още при 4 милиметра. Една от най-честите грешки, които допускат шофьорите е, когато попаднат от сухо на мокро трасе.

Друг важен фактор по време на движение на мокър асфалт е и скоростта на движение. Затова когато времето е дъждовно е необходимо всеки шофьор ди си предвиди повече време за път. Също така е изключително важно да спазвате правилна дистанция за безопасност от другите коли, тъй като мократа настилка увеличава спирачния път.

 

 

 

Етикети: аквапланинг

гледай на живо

20.07.2019
 • в момента
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  Имате думата
 • 16:00
  Новини